FILMEZZUNK.HU
60 éves a Psycho

60 éves a Psycho

1669

60 éves a Psycho

A filmtörténetben ez az első olyan alkotás, melyben a főszereplőt – akit ráadásul egy sztár, Janet Leigh alakít – a film felénél brutális módon megölik. Ezt a jelenetet 7 napon keresztül forgatták. 70 különböző kameraállást alkalmaztak és nincs egyetlen olyan egyedi beállítás sem, amelyben a gyilkos fegyver az áldozat bőrével érintkezne.

Psycho (1960)

A filmet rendező Alfred Hitchcock remek marketing szakember is volt. Robert Bloch regényét, amelynek megfilmesítési jogát névtelenül 9.000 dollárért vette meg felvásárolta a könyvesboltokból, hogy a leendő nézők ne lehessenek tisztában a végső csavarral. A rendezőt egyébként a Psychóért jelölték ötödjére és egyben utoljára a Legjobb rendező Oscar-díjára. A díjat egyszer sem kapta meg, s “csak” az Irving G. Thalberg-emlékdíjat vehette át 1968-ban.

Hitchcocknak volt egy filmterve “No Bail for the Judge” címmel, amelynek női főszerepére Audrey Hepburnt kérte fel, ám a színésznő vissazutasította a felkérést, mivel a tervek szerint az egyik jelenetben nemi erőszak áldozatává vált volna. Egyesek szerint Hitchcock a felkérést egy izléstelen tréfának szánta, amivel Hepburn túlzott erkölcsösségét rótta fel, azt azonban elérte, hogy a színésznő nevét használva csaléteknek meggyőzze Laurence Olivier-t, hogy játsza el a férfi főszerepet. A film végül nem készült el, ám helyette a rendező egy új film forgatásába kezdett, ami a Psycho volt.

A 10 legjobb Alfred Hitchcock által rendezett film


Article Tags: · ·