FILMEZZUNK.HU
A leghíresebb magyar mesefilmek, nem csak kicsiknek

A leghíresebb magyar mesefilmek, nem csak kicsiknek

11037

Híres magyar mesefilmek

Szeretjük a magyar mesefilmeket, az egész ország ezeken nőtt fel. Lesznek a 70’-es  évekből és a 90’-es évekből is. A népnevelő, szórakoztató céllal készült mesék öreg motorosai lesznek ma az étlapon. Csemegézzetek kedvetekre. Íme azok a magyar mesefilmek, amelyek nekünk mindig is a kedvenceink lesznek!

Süsü a sárkány kalandjai (1977)

Süsü, a sárkány igencsak eltér szokványos társaitól, hiszen csak egy feje van. A többi társával ellentétben nem várakat ostromol, hogy a vár bevétele után királylányokat raboljon magának. Inkább lepkéket kerget, és arról ábrándozik, milyen jó volna rózsabimbónak lenni, mert úgy legalább rászállnának a gyönyörűségesebbnél gyönyörűbb pillangók. Szelídségével belopja magát az emberek szívébe. Szülei kitagadják az egyfejű jóságos Süsüt, aki vándorlása során találkozik a királyfival, aki megsajnálja és hazaviszi. Először Süsü idegenforgalmi szenzációként szerepel, s megtanul “rettentően” viselkedni. Azután, mint kőtörő lelkesen cipeli az ország hegyeit. Ha kell, megvédi a várost Torzonborz király ármánykodásaitól. De nem csak hős várvédő. Ha sors úgy hozza, gyengéd lelkű szerelmes sárkányfi, aki képes bármire, hogy meghódíthassa leendő arája, Süsela kezeit.

Süsü a sárkány kalandjai (1977)

Pontosan olyan mesefilm amit mindenki ismer. Az új generációk azonban nem gyakran látták, ugyanis a filmműsorban már ritkábban adják.  Egy kedves bábműsor dalokkal, vidám elemekkel, tanulságos történetekkel.

Mézga család (1969)

Mindig rendkívül különös kalandokba keverednek, részben az Aladár által felfedezett “távoli” rokon, MZ/X-nek köszönhetően, részben saját erőből. Aladár saját készítésű, rádióból átalakított adóvevője segítségével lépnek kapcsolatba a köbunokai fokon harmincadik századi rokonnal. Hihetetlen dolgok történnek hirtelen az egyébként hétköznapinak mondható családban.

Mézga család (1969)

Mézga Géza, Paula, Kriszta, Aladár alkotják a családot. Szomédjuk Máris szomszéd, pedig az örökös problémáival tűnik fel a színen. Az idősebb gyerekek körében, illetve a felnőttek körében érthető poénokkal váltak sztárrá országunkban.

Macskafogó (1987)

A macskabandák gengszterszindikátusba szerveződve a törvényszegő egerek elleni leszámolásra készülnek. A háború az egerek számára reménytelennek tűnik. Ám Intermaus egér megtudja, hogy a Távol-Keleten él egy bizonyos Fushimishi, aki csodafegyvert fejlesztett ki. Ennek segítségével már lehetséges a győzelem, ezért ügynököt küldenek a fegyver megszerzésére.

Macskafogó (1987)

A  mese megalkotásában akár csak a magyarok, a  németek és a  kanadaiak is részt vettek. Egészestés film, ami évtizedek óta alapműnek számít. Folytatását a 2000-es években készítették a nagyközönségnek.

Vuk (1981)

A rókacsaládban “gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

Vuk (1981)

Természetesen a történetben jelen lesz még egy románc, izgalom, halál, nevetés. Összetett magyar mese. Fantasztikusan visszaadja  Fekete István betűit.

Kukori és kotkoda (1971)

Kukori és Kotkoda “házassága” nem mondható felhőtlennek. Kukori nem nagyon szereti a házimunkát, így sok bosszúságot okoz Kotkodának. A büntetés csak azért maradhat el, mert ezek a szárnyasok – mindezzel együtt és mindezek ellenére – szeretik egymást.

Kukori és kotkoda (1971)

A mini sorozat vidámabbnál vidámabb részekkel örvendezteti meg a nézőit. A szomszédságtól elkezdve a tojásrakásig minden témát érintenek a történetek, a kakas és tyúk házasságáról szóló történetek.

Frakk, a macskák réme (1973)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép kis kertes ház. Abban lakott két kövér macska. Rajtuk kívül ott lakott még Károly bácsi és Irma néni is. A kövér macskák boldogan éltek a szép kertes házban, igaz, hogy Irma néni nagyon elkényeztette őket. Ebből lett a baj. Károly bácsi addig álmodozott egy olyan kutyáról, amelyik macskát reggelizik, ebédel, vacsorázik, amíg egyszer csak valóban egy eleven kutya jelent meg a házban: Frakk, a macskák réme.

Frakk, a macskák réme (1973)

Az általános iskola első éveiben olvasás óra alatt ismerkedtem meg vele, azóta is minden generáció kedvence évek óta. Az ember-kutya hűséges barátságát és a kutya-macska harcot szemléltető részek visszaadják a korképet, ami Bálint Ágnes regényéből készítettek.

Lúdas Matyi (1979)

Háromszor veri ezt vissza kenden Lúdas Matyi! – hangzik el a fenyegetés a talpraesett Matyi szájából, akit éppen elnáspángoltak a pökhendi Döbrögi katonái, miután a legény nem adta oda önként tíz gyönyörű lúdját a földesúrnak. A többi már történelem – vagy inkább a meseirodalom gyöngyszeme. Lúdas Matyi természetesen megtartja ígéretét és furfangos módon háromszor is tőrbe csalja a kezdetben még gyanútlan, majd egyre gyanakvóbb Döbrögit.

Lúdas Matyi (1979)

Mi magyarok, szeretjük a tanulságos történeteket, ahol a jó győz a gonosz elnyeri méltó büntetését. A humorokkal tűzdelt alap történet sok elgondolkodtató helyzet elé állítja a nézőt amellett, hogy bemutatja a régi idők Magyarországát.

Az erdő kapitánya (1990)

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. A Kapitány és segédei – Eleméri Ede tizedes és Góliát titkosrendőr – kiszimatolják a veszélyt és akcióba lépnek. Nehezen birkóznak meg az akadályokkal, mert a ravasz Zéró mindig másvalaki bőrében jelenik meg. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól!

Az erdő kapitánya (1990)

Egy igazi detektív sztori ahol a végén leleplezik a  bűnöst és a detektív diadalmat vehet át. Kedves színes 70 perces film mely minden családi estére jó választás.

Kihagytuk a leghíresebb magyar mesefilmek közül azt, amelyik pont a te kedvenced? Ha igen várjuk kommentben, hogy neked a magyar mesefilmek közül melyik volt az, amelyik meghatározta a gyermekkorodat!

Már 80 éves a Reszkessetek, betörők! Harryje – Joe Pesci a mai napig jól tartja magát

(Kedvenc magyar mesefilmek címlapképe)
(Kedvenc magyar mesefilmek történetek leírása)

//bluegirl//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · ·