FILMEZZUNK.HU
Nyitnak Magyarországon is a mozik!

A Wendy és a Gunda filmekkel nyitnak a hazai mozik, melyek már premierdátumot is kaptak

740

A Wendy és a Gunda filmekkel nyitnak a hazai mozik, melyek már premierdátumot is kaptak

Orbán Viktor a napokban tette közzé az információt, miszerint megvan a 3,5 millió magyar beoltott, így várhatóan ez a szám jövő hét közepén eléri a 4 milliót. Ez viszont végre új korszakot nyit hazánkban, ugyanis eljött többek között a mozirajongók ideje is. Amint hazánk eléri a 4 millió beoltottat, elérhető lesz a szolgáltatások széles köre azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk. Látogathatók lesznek a: színházak, tánc- és zeneművészeti intézmények, mozik, edzőtermek, uszodák, közfürdők, állatkertek, vadasparkok, vidámparkok, könyvtárak, múzeumok, játszóházak és a sportesemények.

Állatok drámai élete | Kritika: Gunda (2020)

Jelenet a Gunda című filmből

Hazánkban a Wendy és a Gunda filmekkel nyitnak a hazai mozik. Elsőként a Sundance Filmfesztivált megjárt, négy Oscar-díjra jelölt Wendy című alkotást láthatjuk, amit Benh Zeitlin rendezett. A rendező hosszú kihagyás után készítette el következő filmjét, mely az előző filmje, A messzi dél vadjai spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár elénk.

A történetben Wendy édesanyja naphosszat pincérnőként robotol az amerikai dél egy lepukkant kocsmájában, hogy eltartsa három gyermekét. A nő fiatalon lemondott az álmairól, Wendyt azonban még hajtja a letörhetetlen kalandvágy. Megismerkedik Peterrel és barátaival, akikkel mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető, mesebeli trópusi szigetre. Amikor Wendyben később felébred a honvágy, kiderül, hogy a hazatérés szinte lehetetlen.

Benh Zeitlin rendező ezúttal Pán Péter történetét értelmezte át Wendy szemszögéből, egyértelműen a felnőtt közönség számára adaptálva. Ahogy A messzi dél vadjai, a Wendy is egy alkotói kollektíva közös filmje, amelynek az elkészülte éveken át tartott.

A filmet május 13-tól vetítik a hazai mozikban. Ezt követően érkezik a rendkívül különleges megközelítésű dokumentumfilm, a Gunda. Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez.

A Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült fekete-fehér, norvég–amerikai alkotás egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. A Gunda magyar feliratos előzetese itt nézhető meg:

A dokumentumfilmet május 27-től mutatják be a magyar mozik.

Szerző: MéziMcFly

11 híresség, akik megtapasztalták a hajléktalanságot


Article Tags: · ·