FILMEZZUNK.HU
Botrány! Tom Cruise 3 Golden Globe-díját is visszaadja egy botrány miatt

Botrány! Tom Cruise 3 Golden Globe-díját is visszaadja egy botrány miatt

1979

Botrány! Tom Cruise 3 Golden Globe-díját is visszaadja egy botrány miatt

Tom Cruise a Mission: Impossible filmsorozat sztárja első díját 1989-ben kapta az Esőember című filmjéért és azóta is számtalan elismerést kapott. Eddig három Golden Globe díjat és egy Arany Málna díjat zsebelhetett be, de ezenkívül jelölték még négy Golden Globe, két Arany Málna, egy BAFTA és 3  Oscar -díjra is.Tomot az egyik legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, és ő az egyetlen színész, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található.

Botrány! Tom Cruise 3 Golden Globe-díját is visszaadja egy botrány miatt

Most viszont olyan dolog történt, ami Hollywoodban eddig soha, ugyanis az elismert színész mind a három Golden Globe-díját is visszaadja.  Az elsőt még 1990-ben kapta a Született július 4-én című filmjéért – a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerésért a legjobb férfi főszereplő kategóriában, majd jött a második díj, amit 1997-ben vehetett át a Jerry Maguire – A nagy hátraarc című romantikus drámáért , ugyancsak a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerésért, mint – A legjobb férfi főszereplő kategóriában, végül a harmadik díjat 2000-ben kapta a Magnólia című filmért, amiért a legjobb mellékszereplő eljátszásáért tüntették ki.

Most viszont Tom visszaadja Golden Globe-díjait, tiltakozásul a díjat odaítélő szervezet tagsága ellen. A Golden Globe-díjakat odaítélő, Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) az utóbbi  hónapokban bírálatok kereszttüzébe került „diszkriminatív gyakorlata” és etikai problémák miatt, köztük azért, mert ajándékokat fogadott el különböző iparági szereplőktől. Ez hatalmas botrányt keltett és a színész úgy tiltakozik a rágalom ellen, hogy visszaadja az eddig megkapott összes díját.Cruise lépése előtt többek között Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is felszólította az iparágat,  hogy álljon el a Golden Globe-részvételtől, amíg lényegi változások nem történnek a HFPA-n belül. Az ezt kirobbanó botrányt csak fokozta, hogy a Netflix, az Amazon és WarnerMedia bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, az NBC tévécsatorna pedig hétfőn azt közölte, hogy 2022-től nem közvetíti a díjátadót.

Végül meghozták a döntést: A most nyilvánosságra hozott ajánlások szerint a következő 18 hónapban 50 százalékkal növelik a tagságot, köztük előnyt élveznének a fekete újságírók. A HFPA igazgatótanácsa által előterjesztett javaslatok között szerepel, hogy a tagoknak nem kell Dél-Kaliforniában lakniuk, és a tagság az Egyesült Államok más részein élő újságírók előtt is nyitva áll. Új magatartási kódexet is ígértek. A tagok nem fogadhatnak el promóciós ajándékokat, valamint nevüket, életrajzukat és hovatartozásukat fel kell tüntetni a szervezet honlapján. A HFPA vezetősége jelezte, hogy kész testületileg lemondani, ha javaslatait nem fogadják el, és nem sikerül őket időben végrehajtani.

Szerző: MéziMcFly

Chadwick Boseman posztumusz díjat kapott – kiosztották a Golden Globe-díjakat


Article Tags: · ·