FILMEZZUNK.HU
Tudtad? Steven Spielbergnek van egy zseniális sci-fi horrorja, mely sosem készült el, de miért?

Tudtad? Steven Spielbergnek van egy zseniális sci-fi horrorja, mely sosem készült el, de miért?

719

Tudtad? Steven Spielbergnek van egy zseniális sci-fi horrorja, mely sosem készült el, de miért?

Elképesztő tény, de Hollywoodban hiába a látszólag korlátlan lehetőségek tárháza, az elkészült forgatókönyvek csupán nagyjából 5-10%-a kap zöld utat a forgatásra. Vannak jócskán olyan forgatókönyvek, amik nem kapnak megfilmesítési jogokat, depersze akadnak ötletek, mely végül bár megváltozott formában, de utat találtak a filmvászonra. Steven Spielberg 1975-ben óriásit gurított a Cápa megjelenésével. A film, melyben már csak tematikájánál és műfajánál fogva sem igazán hitt a stúdió, mindössze 12 millió dollárból rohamtempóban forgott, hogy aztán az év egyik legnagyobb durranása legyen, és közel 500 millió dollárt kaszáljon a nemzetközi mozipiacon.

Steven Spielberg

Spielberg épp e sikernek hála készíthette el egyik szerelemprojektjét a Harmadik típusú találkozások képében – melyben persze a stúdió legalább ennyire nem hitt -, ám a gazdasági siker után szinte követelte rendezőjétől a folytatást, amihez persze Spielbergnek, aki mindig konzekvensen ragaszkodott saját elképzeléseihez, a legkevésbé sem volt kedve. Spielberg annak idején rengeteg időt töltött lehetséges UFO-észlelésekkel, melyek kapcsán hatósági nyomozásokat folytatott. Elmondta:

„Mélyen gyökerező meggyőződésem volt, hogy valamikor a XX. század folyamán valóban meglátogattak minket az idegenek. Az 1970-es években a téma megszállottjává váltam, számomra ez szenvedély volt és tudomány.”

Persze a gyártó és forgalmazó Columbia Pictures-t a legkevésbé sem érdekelte Spielberg személyes érdeklődése, ők csupán azt látták, hogy a Harmadik típusú találkozások 1977-ben 307 millió dollárt kaszált a mozipénztáraknál, és a stúdió vezetői, akik korábban nem láttak perspektívát Spielberg ötletében, egyik pillanatról a másikra a folytatást kezdték követelni rajta. Stevennek azonban esze ágában sem volt folytatni az UFO-találkozások krónikáját. Igaz, volt egy története, melyet soha nem valósított meg. Ebben egy farmon élő család tagjait és háziállatait inzultálták az idegenek. Spielberg ehhez dolgozott ki egy klasszikus horror-koncepciót, melynek ugyan rendezését nem vállalta volna magára, de producerként végig a film mellett maradt volna.

A kezdetben Watch the Skies cím alatt futó projekt kapcsán Spielberg és a produkciós vezető, Ron Cobb felkeresték az érintett családot is Kentucky otthonukban, de ők elhatárolódtak attól, hogy filmet készítsenek róluk, és nem voltak hajlandóak részletesen mesélni a történtekről. Cobb és Spielberg így maguk alkották meg a történet gerincét. A két vezető John Syles-t bízta meg az ötlet nyomán a forgatókönyv kidolgozásával, és az eredmény a végül 99 oldalasra hízott Night Skies című szkript lett, ami tartalmazott néhány bizarr horrorelemet, és alapvetően tért el a Harmadik típusú találkozások stílusától és hangulatától. Ám mindez sajnos végül nem került megrendezésre, így Spielberg polcán ott fog porosodni  a szkript, míg talán egyszer mégis megrendezésre kerül…

Szerző: MéziMcFly

Fellázadt Steven Spielberg lánya: pornószínésznőnek állt


Article Tags: · ·