FILMEZZUNK.HU
Hogy filmezzünk kényelmesen?

Hogy filmezzünk kényelmesen?

542

Hogy filmezzünk kényelmesen?

A TV a legtöbb otthonban különleges helyet foglal el, a szórakozás központjaként és a családi élet részeként, hiszen a filmnézés nagyszerű tevékenység, amikor otthon, a munkától távol töltjük az időt. Tekintettel arra, hogy milyen fontosságot tulajdonítunk televízióinknak, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő helyen vannak, hogy a legjobb nézési élményt élvezhessük. Ebben az útmutatóban végigvezetünk az elhelyezési tanácsainkon, és megvizsgáljuk, hogyan helyezheted el a tévédet a nappalidban a legjobb helyre.

A kényelmes filmezés alapelvei

Egy hosszú munkanap után elegendő idő szükséges az esti kikapcsolódáshoz. Ez számos tevékenységet foglalhat magában, az edzőterem látogatásától a vacsorafőzésig. Azonban az egyik felülmúlhatatlan tevékenység az, hogy néhány órát kedvenc műsoraink megtekintésére, filmnézésre szánunk.

A legtöbben egyszerűen úgy döntenek, hogy felugranak a kényelmes sarokgarnitúrára, és egy testhelyzetben nézik végig kedvenc sorozatuk aktuális részét. Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a tévénézési pozíciók több, nem szándékos kárt is okozhatnak, mint azt általában hinnéd. Annak érdekében, hogy testünk egészségét a lehető legjobban megőrizzük filmnézés közben, egy ergonomikus lencsén keresztül kell átgondolnunk a tévénézési pozíciót.

1. Helyezzük el a tévét megfelelő nézési távolságra az ülőgarnitúrától

Mindegy, hogy egy Harry Potter filmmaratont, vagy csak A besúgó legújabb epizódját nézzük meg, az ideális megtekintési távolság a TV-készülék méretétől és felbontásától függ. A kényelmes tévézéshez ajánlott távolság a nézett videótól vagy műsortól, a megtekintési környezettől és a néző fizikai körülményeitől függ.

kanapénk háttámlájának és a TV készülék közötti távolságnak ideális mérete a televízió méretétől és felbontásától függ. Amennyiben egy Full HD televízióval rendelkezünk, ez távolság a tv függőleges magasságának háromszorosa. Egy 55 hüvelykes TV-nél ez 2,1 méternél van. Egy 4K TV esetében az ajánlott ideális megtekintési távolság a TV függőleges magasságának másfélszerese. Egy 65 hüvelykes 4K TV-t a legjobb 1,2 méterről nézni. Ez a távolság biztosítja a legjobb képminőséget és részletgazdagságot.

Hogy filmezzünk kényelmesen?

Ügyeljünk a kanapé és tévé közti távolságra!
Fotó: xxxlkanape.hu – Nordic ágyazható kanapé

Ha ilyen távolságból nézel egy filmet, akkor szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni az egyes képpontokat, Ez azt jelenti, hogy a pixelek hatékonyan eltűnnek 4K képek megtekintésekor. Így olyan benyomást keltve, mintha a képet ugyanolyan részletességgel és felbontással nézné, mint a valóságban.

E szabályok pontos betartása nehéz lehet, mivel a televízió és a bútor a falnak ütközik, de ennek ellenére érdemes tudni. Ha megfelelő távolságból nézed a tévét, javasoljuk, hogy időnként nézz el a tévé melett, vagy próbáld meg más látószögből nézni.

2. Milyen magasan legyen a tv?

A falra szerelhető TV ajánlott magassága az egyéni preferenciáktól és a látómezőben elhelyezett ülőhelyektől függ. Általában a TV-t úgy kell felszerelni, hogy a vízszintes és függőleges középvonalak a nézők szemmagasságában helyezkedjenek el, vagyis az általános szabály itt az, hogy a szemed nagyjából a TV képernyőjének a felső egyharmadával legyen egy vonalban. A cselekmény általában ott játszódik, és a film nagy részében a színészek feje is a képernyő ezen részén látható.

A gyakorlati szempontok azt jelentik, hogy előfordulhat, hogy ennél kicsit magasabbra vagy lejjebb kell helyezned a tévé készüléket, de semmiképpen se helyezzed túl magasra a TV-t. Bár kényelmes fali helynek tűnhet, lehetőleg kerüld el a fali konzol használatát a TV a kandalló fölé történő rögzítéséhez, mert itt majd túl ki kell nyújtanod a nyakad, ha filmeznél. Hasonlóképpen, valószínűleg túl magason lesz a tévé, ha konzolasztalt vagy hasonlót használsz.

Ha egyszerre élveznéd a kandallót és a tévét anélkül, hogy megerőltenéd a nyakad, akkor ennek a problémának nagyszerű megoldása a bútorok 90 fokkal történő elforgatása lehet. Ez lehetővé teszi, hogy a kandalló körül több beszélgetési területet alakítsál ki, miközben a bútorok a TV felé nézzenek.

3. Vedd figyelembe a látószöget!

Természetesen a legjobb a televíziót közvetlenül szemből nézni, mivel ez biztosítja a legjobb képminőséget. Ha többen nézitek a tévét, vagyis ülés kényelméről is gondoskodnod kell, egy sarokgarnitúráról, vagy ls kétüléses, és egy háromszemélyes kanapéval, vagy egy hatalmas U-alakú sarokülővel, próbáld meg úgy elhelyezni a TV-t, hogy mindenhonnét egyenlő szögben legyen.

Kerüld a TV-készülék éles szögbe helyezését, mert a képminőség romlik, nem is beszélve arról, hogy kényelmetlen lesz nézni.

Minden TV-modell eltérő látószög-specifikációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hány fokban tekintheted meg a TV-képernyőt a középponton kívülről, hogy továbbra is tiszta képet láthass.

4. Vásárolj egy kényelmes ülőbútort

Egy kényelmes fotel az egyik legjobb hely lábunkat felhúzva, összegubózva tévézni. De majdnem minden nappali elengedhetetlen bútora egy kényelmes kanapé, ahol ülve, vagy fekve egyaránt nézheted a tévét. Egy kanapé kényelmi szintjének meghatározásakor figyelembe kell venned olyan dolgokat, hogy milyen anyagból legyen, például bőrből, szövetből, esetleg könnyen tisztítható AquaClean kárpittal rendelkezzen?

Az ülőbútorod funkcióinak a meghatározása is fontos, hiszen ez nagyban befolyásolja a filmnézés alatti kényelmedet. Sokan vesznek egy ágyazható kanapét, hiszen annak plusz felülete lehetőséget biztosít, hogy akár fekve nézzük végig a Gyűrük ura trilógiát.

Hogy filmezzünk kényelmesen?

Filmezni kényelmes relax kanapén.
Fotó: kanape-shop.hu – Akta elektromos relax kanapé

Ugyancsak népszerűek a relaxációs funkcióval rendelkező kanapék és fotelek, melyek ugyancsak alkalmasak akár egy hosszabb sorozat megnézéséhez. Egy relaxfunkciós ülőbútornál a lábtámaszon túl a dönthető háttámla is hozzájárul a kényelem fokozásához. A legtöbb embernek fontosak az ilyen funkciók, melyek természetesen a személyes preferenciáktól, és az ülőélménytől függnek. Sok átfedés van a funkciók és a kényelem között, mi mindenesetre meg vagyunk győzve egy új relax kanapé vásárlásáról. Természetesen fontos az is, hogy mekkora méretű az új bútor, mert harmonizálnia kell a nappali területével is.

5. Szerelj fel megfelelő világítást

A tévénézés egy másik kreatív módja a szoba megvilágításának javítása. Ha túl erős a világítás, akkor túlságosan stimulált lesz, és nehezebb lesz ellazulni és relaxálni. Ha túl gyenge a világítás, előfordulhat, hogy megerőlteti a szemed. Teljes sötétben tévézni csábító, különösen, ha egy félelmetes horrorfilmet nézel. De ez egyáltalán nem jó gyakorlat.

Ha hosszú ideig bámulod a világos képernyőt egy sötét szobában, az rákényszeríti a szemet, hogy fókuszáljon. A szem megerőltetésének csökkentése érdekében csak fel kell kapcsolnod egy halvány lámpát, vagy ki kell nyitnod az ablakot. A környezeti fény csökkenti a kontrasztot és csökkenti a szem fáradását. A teljes sötétség helyett tartd halványan a szoba fényeit.

A probléma megoldásának egyik módja az intelligens világítás vásárlása és telepítése. Ez lehetővé teszi a lámpák színének és hőmérsékletének szabályozását akár kanapédon ülve az okostelefonodról is. A telefonod néhány gombjának megnyomásával azonnal világosabbá teheted vagy tompíthatod a világítást, mely által a világítás sokkal jobban testreszabható a tévénézéshez.