FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb sport dokumentumfilmjei

Minden idők legjobb sport dokumentumfilmjei

671

Minden idők legjobb sport dokumentumfilmjei

Az elmúlt évtizedben számos zseniális sport dokumentumfilmet láthattunk, amelyek közül több film is Oscar-, Emmy- és egyéb díjakat, valamint kritikai elismeréseket kapott. A legjobb dokumentumfilmek emlékeztetnek minket arra, hogy a sport többről szól, mint az elért helyezésekről.

A sportfilmek vonzereje tagadhatatlan, lehetővé teszik, hogy betekintést nyerjünk a sportolók életébe és rávilágítanak arra, hogy mennyi munkával és áldozattal jár a siker. Segítenek megérteni, hogyan képesek a legnagyszerűbb sportolók arra a figyelemreméltó teljesítményre, amit nyújtanak. Nemcsak inspiráló és lenyűgöző, de ugyanakkor érdekfeszítő  is, hiszen egyes filmek, mint például Az első tornász leleplezik a sportolókra leselkedő veszélyeket és sajnos néha súlyos bűncselekményekre is fény derül.

Ha egy kis inspirációra van szükséged – vagy csak pár óra izgalomra vágysz-, akkor ne hagyd ki az alábbi dokumentumfilmeket:

Michael Jordan: Az utolsó bajnokságig (2020)

A 10 epizódból álló sorozat a szupersztár Michael Jordan utolsó 1997-1998-as Bulls-szezonját és a csapat 1990-es évekbeli felemelkedésének krónikáját mutatja be soha nem látott felvételeken keresztül. Figyelemmel kísérhetjük Jordan életútját a középiskolai csapat feltörekvő sztárjától kezdve egészen addig, amíg világhírű ikonná válik. Az NBA legendákkal -többek között Dennis Rodmannel- készített interjúkból lenyűgöző és olykor megható történeteket ismerhetünk meg a sportolóról, tehetségéről, hatalmas elszántságáról és gyötrelmeiről. Aki kíváncsi a kosárlabda egyik legnagyobb sikertörténetére vagy a sportág legnépszerűbb sztárjának egy eddig nem látott arcára, annak garantáltan tartogat meglepetéseket a film.

Senna (2011)

A Senna a brazil többszörös világbajnok Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna életét mutatja be, a versenypályán és azon kívül folytatott küzdelmét azért, hogy a legjobbá válhasson. Mivel többnyire Senna családja által rendelkezésre bocsátott archív felvételeket láthatunk, ezért a film tökéletes képet fest egy olyan emberről, aki végül az életét adta az autóversenyzésnek. Kétségtelen, hogy Ayrton Senna az egyik legnagyobb pilóta volt, páratlan győzni akarása mindenki számára példaértékű.

Mászókötél nélkül (2018)

A film főszereplője, Alex Honnold amerikai hegymászó a meredek sziklafalak kötél és heveder nélküli megmászásának specialistája, ahol egy apró rossz mozdulat is a biztos halálba zuhanást jelentheti. Az Oscar-díjas dokumentumfilmben nyomon követhetjük, ahogyan Alex megpróbálja elsőként megmászni az El Capitant, a Yosemite Nemzeti Parkban található 3000 láb magas függőleges sziklaalakzatot. Ez a film újradefiniálja a kemény munka és a siker fogalmát és ízelítőt ad abból, hogy mi az igazi győzelem. A filmet nézve teljesen átérezzük azt a fizikai megerőltetést és adrenalint, amit a mászó él át, szinte olyan, mintha mi is a sziklafalon lógnánk. Az izgalom garantált!

Minden idők legjobb sport dokumentumfilmjei

Diego Maradona (2019)

A több mint 500 órányi, eddig soha nem látott felvételből összeállított dokumentumfilm Diego Maradona, a labdarúgás híres sztárjának pályafutását és vívódásait mutatja be. Az 1980-as években az S.S.C. Napoliban játszó labdarúgó sokak számára a világ legjobb focistája mai napig. Ebben a filmben nemcsak a reflektorfényben töltött pillanatait láthatod, hanem a színfalak mögötti drámai eseményeket is, valamint azt, hogy a hatalmas hírnév hogyan vezetett végül a bukásához.

Az első tornász (2020)

Az első tornász című film egy megrázó történetet mutat be és rávilágít arra, hogy olykor milyen veszélyek leselkedhetnek a sportolókra. Larry Nasser, az USA Gymnastics (USAG) sportorvosa több mint 20 éven át szexuálisan zaklatta a fiatal sportolónőket, több mint 260 fiatal lány és nő vádolta meg szexuális erőszakkal. A film az igazságosság, a tisztesség és a hatalommal való visszaélés, valamint az önző ambíciók tragikus következményei mellett tesz tanúbizonyságot. Tökéletesen kidolgozott dokumentumfilm, amely figyelmeztetésként szolgál a sportvilág és a társadalom számára is.

Minden idők legjobb sport dokumentumfilmjei

Kosaras álmok (1994)

Ezen film egyedülálló sajátossága, hogy megvalósításához a stáb öt évet töltött Chicagóban két iskolás kosárlabda-jelölt fiúval és családjukkal, hogy egy közel három órás filmet készítsen, amely olyan széleskörű és mélységű betekintést nyújt a gyerekek mindennapjaiba, amilyet korábban ezelőtt még nem láttunk. Mint sok más fiatalnak, nekik is a sport jelentette a lehetőséget egy jobb élethez. A film több mint egy kosárlabdáról szóló film, előtérbe helyezi a faji, gazdasági, kulturális és oktatási kérdéseket Amerikában.

Tyson (2008)

A rendező Tyson felemelkedését mutatja be Brooklyn utcáiról a nehézsúlyú világbajnoki címig és egy ellentmondásokkal teli életig, valamint betekintést nyújt a korábbi világbajnok ökölvívó életébe sportolóként és hétköznapi emberként egyaránt. A történetmesélés kiváló és tele van lendülettel. Tyson minden idők legnagyobb boxolójává és nehézsúlyú bajnokká vált, amikor egyesítette a WBC, a WBA és az IBF bajnoki öveit. Vajon mégis, mit jelentett ez számára? Tyson őszintén beszél félelmeiről, valamint arról is, hogyan hatott karrierje mentális jólétére.


Article Tags: · · · · · · · · · · ·