FILMEZZUNK.HU

Donald Mowat Oscar-díjra jelölt sminkmester interjú

616

Donald Mowat Oscar-díjra jelölt sminkmester interjú

Donaldot Oscar-díjra jelölték a legjobb smink és frizura kategóriában a Dűne című filmért végzett munkájáért II. Erzsébet királynő gyémánt jubileumi éremmel tüntette ki a film- és televízióiparban végzett szolgálataiért. 2018-ban a Sovereign’s Medal for Volunteers kitüntetést kapott Kanadából a középiskolásokkal végzett munkájáért. Aktív tagja a British Academy of Film and Television Arts (BAFTA Los Angeles) és a British Academy of Film and Television Arts (BAFTA UK) tagsági és oktatási bizottságának. Több mint egy évtizeden át az AMPAS vezető sminkesként dolgozott. Számos más iparági csoportnak is tagja, mint például a BECTU és az IATSE.

Már nem az első alkalom hogy Budapesten dolgozol mik a tapasztalataid?

A csapatom egy része magyar van akivel már hét éve együtt dolgozok tapasztalt fodrászok, Sminkesek közel állnak hozzám. Több olyan projekt is volt amin Budapesten dolgoztam, Szárnyas fejvadász, Dűne első rész, Hold Lovag reklámok közül Cartier Jake Gyllenhaal-al. , Práda, GQ kampányok. Kaliforniában élek de Kanadában nőttem fel van amikor szívesebben dolgozok itt mint otthon.

Hogyan kezdted ezt a sminkes pályafutásod?

Szerencsés voltam nagyon fiatalon kezdtem és már iskolás koromban eldöntöttem hogy ez érdekel a szüleim nem erőltettek semmit. Szerettem a filmeket és feltűnt hogy a stáblistában majdnem minden sminkes férfi ami számomra érdekes volt ezután 15 évesen könyvekből tanultam, színházban és dráma órákon is képeztem magam.

Volt olyan sminkes kihívás ami a Dűne első részének forgatásán merült fel?

Egy egészen különleges projekt volt amiből sokat tanultam a legkisebb dolgok néha tudnak fejtörést okozni. Hónapokkal a forgatás előtt elkezdtük összefésülni az ötleteinket a rendezővel Dennis Villeneuve-al akinek konkrét elképzelései voltak.Kezdetben nem mindenben értettünk egyet. Hosszú egyeztetések, fényképekkel teli asztalok segített a döntésekben. Például a Josh Brolin által megformált (Gurney) úgy jelenik meg a vásznon mint a könyvben és a többi karakternél is törekedtünk mindent megtenni azért hogy a leghitelesebben jelenítsük meg ezért egy egy karaktert többféleképpen is lefotóztunk utána döntöttünk a végleges verzióról.

Hogy tudsz megfelelő csapatot felépíteni magadnak?

Ami nekem bevált eddig az hogy a fiatalabb és idősebb kollégákat vegyesen alkalmazom így a nagyon tapasztalt tud irányt mutatni egy kezdőnek is és ez legtöbbször működik.

Donald Mowat Oscar-díjra jelölt sminkmester interjú

Mi a tanácsod annak aki fiatal és most szeretne dolgozni a filmiparban sminkesként vagy egyéb területen?

Ami a filmezés minden részlegében fontos hogy legyen széles látókörű, alázatos és persze szeresse a filmeket és legyen elhivatott. Meglepő számomra hogy sokan dolgoznak a film iparban akik nem igazán szeretik a filmeket. Szóval ez a legfontosabb! A filmtörténelemben sok olyan példa van arra mindegy ki honnan származik elértek sikereket Hollywoodban csak kellő elhivatottság kell és minden megvalósítható.

Hol találod az inspirációt a munkáidhoz?

Attól függ hogy milyen filmről van szó, előfordul hogy egy másik filmből, színházi színdarabból, akár festményekből is találhatok egy arcot amiből ötletet meríthetek. Például Jordániában a Dűne forgatások előtt az egyik falusi vásárban láttam egy szemceruzát ami nagyon megtetszett és később használtam is.

Számos Oscar és BAFTA díj jelölést kaptál több film kapcsán is mik a terveid a későbbiekben?

Szeretném a tanítást előtérbe helyezni ami számomra felemelő érzés hogy új generációk tudják elsajátítani a szakmát és fejlődni. Néha most is mentorálok persze ezt mostanában nehéz összeegyeztetni a film projektek miatt.

Mi az a három dolog amit mindig magadnál tartasz a sminkes táskában?

Ami nélkülözhetetlen az Elizabeth Arden Eight Hour Cream ezt nagyon sok dologra lehet használni és egy bőrvédő, hidratáló. Ehhez víz permet amivel elérhető fényesítő, izzadság effekt stb. Smink alapozó paletta, szemhéj paletta ezekkel végtelen lehetőségek nyílnak. A karaktertől függ de 3-4 kellékkel bármi elérhető Hamupipőke bálja vagy egy temetés.

Van bármilyen bőrápolási tanácsod nők és férfiak számára?

Az arctisztítás elengedhetetlen naponta 2x. Ezen kívül hidratáló krém és legalább havonta egyszer arctisztító kezelés szalonban.

Zsolt Levente (zsolax)


Article Tags: · ·