FILMEZZUNK.HU
A legjobb tech filmek, amelyeket minden programozónak látnia kell

A legjobb tech filmek, amelyeket minden programozónak látnia kell

2078

A legjobb tech filmek, amelyeket minden programozónak látnia kell

Mindenki szereti az életét a filmekhez hasonlítani. Míg korábban sok szakma képviselője láthatta saját foglalkozását viszont a mozivásznon – és hasonlíthatta össze a való élettel – addig az IT megjelenése a filmekben egy viszonylag új dolog, még a legkorábbi számítástechnikához kapcsolódó filmek sem régebbiek a ’80-as éveknél. Itt most bemutatunk 9 filmet, ami szerintünk a legjobb számítástechnikához kapcsolódó filmek.

1. Tron

Ezt a  sci-fi akció-kalandfilm filmet 1982-ben mutatták be. A rendezés Steven Lisberger története alapján készült, a főszerepet Jeff Bridges alakította egy számítógépes programozó szerepében. A film azt mutatja be, hogy Jeff Bridges-t beszippantja a virtuális világ, és a számítógépes világgal való interakció révén próbál onnan kiszabadulni. Végül sikerül kihagynia azt és a tudását alkalmazva visszatér a normális életbe.

Tron, avagy a számítógép lázadása (Tron, 1982)

2. Adatrablók (Hackers)

A film 1995-ben jelent meg. Rendezője Iain Softley, főszereplője Jonny Lee Miller. Ez a film akkor jelent meg, amikor az internet használata még nem volt túl széles körben elterjedve. A film azt mutatja be, hogy néhány középiskolás diák hogyan használja fel technikai tudását vállalati zsarolásra. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, de a programozók és a biztonságért rajongók számára mestermű volt.

Adatrablók /Hackers, 1995/

3. A szilikonvölgy kalózai (The Pirates of Silicon Valley)

Ezt az életrajzi drámát 1999-ben mutatták be a mozikban. A rendező Martyn Burke volt, a főszerepekben Noah Wyle mint Steve Jobs és Anthony Michael Hall mint Bill Gates. Ez a film arról szól, hogyan váltak ilyen sikeressé a nagy szoftvercégek, az Apple” és a Microsoft. A filmek fő gondolata az, hogy az “Apple” megalkotója, Steve Jobs, és a “Microsoft” megalkotója, a Bill Gates hogyan találták ki a mindenki által használható személyi számítástechnika ötletét.

A film az IBM-mel kezdődik az 1980-as évek elején, amikor az IBM verhetetlen volt a számítástechnika területén. Steve Jobs ekkoriban alapította meg saját cégét, az Apple-t, és kezdett el számítógépeket gyártani a garázsában. A film végül bemutatja azt az ideológiát és módszertant, amelyet mindketten alkalmaztak a számítógépek gyártásához és mára a világ egyik vezető szoftvercégévé váltak.

4. Bízd a hackerre! (Antitrust)

2001-ben megjelent techno-thriller film, Peter Howitt rendezte. Ha a szoftvervilág piszkos oldalára vagy kíváncsi, akkor ez a film neked ajánlott. A film keretbe foglalja az ideális programozókat, akik egy jelentős fizetést és informális munkakörnyezetet biztosító nagyvállalatnál dolgoznak. Egy fiatal tehetséges programozó kap munkát a cégnél, de később rájön, hogy valami nincs rendben ott. A programozó ezután használja a technikai képességeit, és kideríti a problémát. Ez a film a programozók egyik legnagyobb kedvence, mivel megmutatja, hogyan lehet a legjobban alkalmazni a technikai tudást.

5. Social Network – A közösségi háló (The Social Network)

A filmet 2010-ben mutatták be, életrajzi drámafilm. A rendező David Fincher volt, a főszerepben Jesse Eisenberg mint Mark Zuckerberg alapító, valamint Andrew Garfield mint Eduardo Saverin. A film a Facebook és Mark Zuckerberg igaz történetét mutatja be.
A Film arról szól, hogy Mark Zuckerberg milyen kihívásokkal nézett szembe a világ legnépszerűbb és legelterjedtebb közösségi oldalának, a Facebooknak az építése során.

A közösségi háló (The Social Network, 2010)

6. Gyakornokok (The Internship)

2013-as vígjáték, melyet Shawn Levy rendezett, a forgatókönyvet Vince Vaughn írta, a főszereplők pedig Vince Vaughn és Owen Wilson. A két főszereplő sorsát mutatja be, akik egy teljesen más iparágból érkezve, nem éppen fiatalként szeretnének bekerülni gyakornokként. a Google kaliforniai Mountain View-ban található főhadiszállásán. És ott versenyeznek a fiatalabb csoporttal, akik műszaki zsenik és képzettek. Ez a legjobban ajánlott film azoknak, akik úgy gondolják, hogy túl idősek a technikai dolgok tanulásához.

Gyakornokok 2013

7. Jobs – Gondolkozz másképp (Jobs)

Steve Jobs életéről szóló életrajzi dráma film, amit 2013-ban mutattak be a mozik. A rendező Joshua Michael Stern volt, a főszereplő pedig Ashton Kutcher, mint Steve Jobs, az Apple alapítója. A film Steve Jobs életét mutatja be az iskolai életétől az iPod feltalálásáig. Mivel Steve Jobs a világ minden táján inspirálta a programozókat, ez a film valóban inspiráló. A film nemcsak Jobs sikertörténetét mutatja be, hanem Jobs látásmódját és motivációját is, hogy megváltoztassa a világot.

Jobs - Gondolkozz másképp /Jobs, 2013/

8. Kódjátszma (The Imitation Game)

2014-es történelmi drámafilm, melyet Morten Tyldum rendezett, a forgatókönyvet pedig Graham Moore írta, az 1983-ban megjelent Alan Turing életrajz alapján: The Enigma című, Andrew Hodges által írt könyv alapján. Ez a film a világ legelső számítógépének feltalálását Alan Turing és csapata által. A film végén látható, hogy Alan és csapata kitalálja, hogyan lehet megfejteni a német Enigma kódot, amit egészen addig mindenki feltörhetetlennek tartott.

Kódjátszma (The Imitation Game, 2014)

9. Háborús játékok (WarGames)

Ebben az 1983-as hackerfilmben a Matthew Broderick által alakított David Lightman, egy végzős középiskolás – véletlenül – betör egy katonai szuperszámítógépbe, miközben új videojátékok után kutat. Miután elindít egy Globális Termonukleáris Háború játékot, Lightman arra készteti a szuperszámítógépet, hogy az általa szimulált fenyegetésre válaszul Szovjetunióként aktiválja a nemzet nukleáris arzenálját. Miután a tanácstalan hacker észhez tér, Lightmannek a barátnője (Ally Sheedy) segítségével meg kell találnia a módját, hogy riadóztassa a hatóságokat, hogy megakadályozza a harmadik világháború kitörését.


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·