FILMEZZUNK.HU
Bekuckózós téli szünet? Hozzátok ki belőle a legtöbbet! (x)

Bekuckózós téli szünet? Hozzátok ki belőle a legtöbbet!

94

Bekuckózós téli szünet? Hozzátok ki belőle a legtöbbet!

Van, aki örül neki, van, akit bosszant, de a kivételesen hosszú téli szünet kétségtelenül több közös időt ad a családoknak. Akármilyen érzelmekkel is viseltetünk az extra vakáció iránt, a plusz napok hasznos eltöltése mindannyiunknak fejtörést okozhat.

Talán nem mondunk újat azzal, hogy számos kutatás megerősítette már, a rendszeres testmozgásra és a friss levegőre kicsiknek és nagyoknak is szüksége van – évszaktól és hőmérséklettől függetlenül.

Ezért jó, ha igyekszünk betervezni néhány kiadós kirándulást, és legalább egy órát sétálni a környéken akkor is, ha először semmi kedvünk sincs kimozdulni. De tegyük a szívünkre a kezünket: igenis vannak azok a napok, amikor sokkal hívogatóbb az otthon melege a frissítő sétáknál. És különben is: reggeltől estig nem sétafikálhatunk az esőben…

Nem kell kétségbeesni akkor sem, ha néha egy igazi bekuckózós nap mellett döntünk! Ha a gyerekeknek sincs ellene kifogása, használjuk ki bátran a négy fal kínálta lehetőségeket is!

Segítünk, hogy a téli szünet ettől függetlenül ne passzív képernyőidővel és telefonnyomkodással teljen! Sőt, arra is van tippünk, hogyan pótolhatjátok be a mozgást anélkül, hogy kimozdulnátok!

Indítsátok a napot közös tornával vagy tánccal!

A rendszeres mozgás bizony tényleg nagyon fontos, ráadásul a kisebb gyerekek szellemi fejlődésére is pozitív hatással van. De ha nem akarjuk őket a tornádó közepette kiebrudalni a futópályára, honosítsunk egy új családi szokást!

Kezdjük a napokat egy kellemes, pár perces közös tornával, vagy válasszunk családi indulót és készítsünk a zenére saját koreográfiát, amit minden reggel eltáncolhatunk. Ha kitartóak vagyunk, és sikerül pár perccel hamarabb kibújni az ágyból, ezt a szuper programot a szünet után is folytathatjuk!

Tartsatok családi filmmaratont!

Bár tényleg nem az a cél, hogy a képernyő előtt töltsétek a szünetet, egy esős napon belefér egy családi filmmaraton. Ha együtt nézitek a kiválasztott meséket vagy filmeket, és beszélgettek a történetről, a karakterekről, és arról, hogy a gyerekek az adott helyzetben hogy döntöttek volna, sokat segítetek nekik a világ megismerésében és a szociális készségeik fejlesztésében.

Legyen az a gyerekek életkorától függően Thomas, a gőzmozdony, Dóra, a felfedező, Harry Potter vagy egy Star Wars-saga, mindenből tudtok passzív befogadás helyett aktív élményt kovácsolni.

Bekuckózós téli szünet? Hozzátok ki belőle a legtöbbet! (x)

Elő a kedvenc játékokat!

Ne feledjétek, hogy a legtöbb népszerű fejlesztő játékból könnyen lehet családi programot kerekíteni! Nincs is jobb annál, mint délutánonként egy-egy bögre forró kakaó vagy tea mellett körbeülni a kedvenc társasjátékainkat, folytatni a tegnap megkezdett puzzle kirakását, vagy elővenni a féltve őrzött LEGO Classic készleteket.

A filmdélutánt folytatva egy gyerekjáték webáruház kínálatából beszerezhetjük akár a legmenőbb LEGO Star Wars vagy Harry Potter LEGO figurákat is. Ha igazán lassulós, de élménydús programot szeretnénk, szervezzük meg a saját Domino Day-ünket!

Építsük fel a lehetőségeinkhez mérten legnagyobb pályát, majd élvezzük a kis dominók lavinaszerű dőlését!

Zárjátok mesével a napokat!

Természetesen nem csak a szünetekben hasznos, ha lefekvés előtt mesét olvastok, közösen történeteket találtok ki. Az esti mesét fel is dobhatjátok mesefilm diavetítő segítségével: a kicsiknek nagy élményt jelent a falra vetített történet, a felnőtteket pedig saját gyerekkorukba repítik vissza a jól ismert tekercsek.

Készítsetek közös bakancslistát az új évre!

Ha már komolyan tervben van családi nyaralás, ennek a részleteit is kidolgozhatjátok, de alapvetően nem kell nagy célokra gondolni! Inkább olyan hétköznapi szokásokat, gondolatokat gyűjtsetek össze, amivel szebbé tehetitek a következő éveket!

Például minden nap mondtok valami kedveset egy családtagotoknak, segítetek egy iskolatársatoknak, kollégátoknak, minden hétvégén szerveztek valamilyen aktív programot, stb.

Az elkészült listát tegyétek ki egy jól látható, központi helyre (például a hűtőre), hogy rendszeresen emlékezhessetek a közösen megbeszélt pontokra!

(Képek: canva.com)


Article Tags: ·