FILMEZZUNK.HU
A müzli és a gabonapehely után is meg kell fizetni a népegészségügyi termékadót (x)

A müzli és a gabonapehely után is meg kell fizetni a népegészségügyi termékadót (x)

569

A müzli és a gabonapehely után is meg kell fizetni a népegészségügyi termékadót (x)

2022 július elsejétől módosult a népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó. Miközben kedvenc filmünket nézzük és közben chipset vagy üdítőt iszunk ne feledjük, hogy ezek megvételekor külön adót fizettünk.

A müzli és a gabonapehely után is meg kell fizetni a népegészségügyi termékadót

2022 július elsejétől módosult a népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó. Miközben kedvenc filmünket nézzük és közben chipset vagy üdítőt iszunk ne feledjük, hogy ezek megvételekor külön adót fizettünk. Ezt még 2011-ben vezették be azért, hogy megadóztassák az egészségtelennek tartott termékeket. Most, az extraprofitadóról szóló rendelet alapján módosult a törvény, az adót megemelték és új termékeket is a hatálya alá vontak. Ezen felül pedig kikerültek a jövedéki adó hatálya alá tartozó alkoholos italok, mint a rum vagy a whisky, ezek után a megemelt jövedéki adót kell megfizetni. Az italkereso.hu kínálatában ezek a termékek is széles körben, kedvező árakon találhatók meg.

Az édesítőszer is számít

Az adót végső soron a fogyasztók fizetik meg, a termék árába ugyanis beépül, megfizetni pedig a gyártónak, vagy importőrnek kell. Óriási változás, hogy eddig csak a termékek cukortartalma számított, most már az édesítőszerek után is fizethető az adó, igaz ugyan, hogy ha csak édesítőszert tartalmaz egy termék, akkor kisebb az adó mértéke, mintha cukrot is tartalmazna. Igaz ez a gyümölcslevekre, gyümölcsös sörökre, alkoholos italokra, kakaóporokra is. A népegészségügyi adó hatálya alá újabb termékek is becsatlakoztak, ilyenek a müzlik, gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, töltött tészták.

Változó mértékű adóemelés

Az emelés mértéke minden termékkör esetében más és más, az üdítőitaloknál például az eddigi 15 forintos literenkénti adó helyett július elsejétől 23 forint az adó mértéke, ha eléri a 8 gramm hozzáadott cukrot vagy édesítőszert 100 milliliterenként, kivételt jelent a minimum 50 százalékos gyümölcstartalom. Ha csak édesítőszert tartalmaz, akkor 8 forint a literenkénti fizetendő adó.

Az energiaitalok után fizetendő adó 300 forintról 390 forintra nőtt literenként, amennyiben nem tartalmaznak taurint, 65 forintot kell fizetni az eddigi 50 helyett. 33 forintra emelkedett az ízesített sörök és egyéb alkoholos frissítő italok után fizetendő adó az eddigi 25 forintról, ha csak édesítőszert tartalmaznak, akkor literenként 10 forint az adó mértéke. Az adó 10 százalékát egyébként az adó alanya felajánlhatja egészségmegőrző program finanszírozására, erről az adóbevallásban kell nyilatkozni.


Article Tags: