FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb dráma az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb dráma az IMDB szerint

43032

10. Száll a kakukk fészkére (1975)

Patrick McMurphyt kisebb-nagyobb csínytevéseiért elítélik. Börtön helyett azonban egy elmegyógyintézetbe csukják. McMurhy igyekszik életet vinni az ápoltak dögunalmas napjaiba, minden erejével azon van, hogy kizökkentse őket apátiájukból. A személyzet ellenben nem nézi jó szemmel ténykedéseit, s nem válogatnak a “meggyőzés” eszközeit illetően.

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

9. Nagymenők (1990)

Henry (Ray Liotta) gyerekként csodálta a fényűző és irigyelt életet élő Jimmyt (Robert De Niro), aki természetesen nem tisztességes módon szerezte a pénzt. A kamasz fiút hamar beszippantja a gengszterek és maffiózók világa, és elkezdi kitaposni magának az ösvényt. Ebben jó társra lel a szintén kölyök Tommy DeVitoban (Joe Pesci), akivel karöltve gyorsan és alaposan tanulnak bele a szakmába, hogy ők is kaphassak egy darabot a csillogásból.

Nagymenők (GoodFellas, 1990)

8. Forrest Gump (1994)

A kisfiú intelligenciahányadosa némi kívánnivalót hagy maga után, de a gyerek hihetetlen teljesítményekre képes. Először elismert futballista lesz, majd bevonul katonának, és Vietnamból hazatérve maga Nixon elnök tünteti ki.

15 dolog, amit nem gondoltál volna a Forrest Gump című filmről

7. Harcosok klubja (1999)

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, holott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete gyökeresen megváltozik, amikor találkozik a normálisnak és kiegyensúlyozottnak egyáltalán nem nevezhető Tylerrel, aki olyan dolgokra döbbenti rá, amiről már rég elfeledkezett. Létrehoznak egy titkos csoportot, ami nemet mond a fogyasztói társadalomra, és egyre ijesztőbb eszközökkel érvényesítik akaratukat, egészen addig, amíg Jackben felmerül a kérdés: ki is irányít kit?

Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

6. Tizenkét dühös ember (1957)

Tikkasztó hőségben tárgyalja tizenkét esküdt egy gyilkosság ügyében a bűnösség kérdését. Egyetlen embert kivéve a többiek meggyőződése szerint a vádlott ölte meg az apját. Mivel azonban a döntésnek egyhangúnak kell lennie, heves vita bontakozik ki, melynek során az egyetlen kételkedőnek sikerül meggyőznie a többieket, hogy a vádlott nem okvetlenül bűnös. Az esküdtek eleinte oly rendíthetetlennek látszó véleménye mögött előítéletek húzódnak meg, vagy egyéni gyengeségek, amelyek addig meggátolták őket az ügy “fair” tárgyalásában.

Tizenkét dühös ember /12 Anry Man, 1957/

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·