FILMEZZUNK.HU
5 híres film 3D nyomtatott szereplőkkel, kellékekkel

5 híres film 3D nyomtatott szereplőkkel, kellékekkel

610

5 híres film 3D nyomtatott szereplőkkel, kellékekkel

A 3D nyomtatás egy viszonylag új technológia, mely 1981-ben debütált, azóta több milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. Az egyre inkább terjedő otthoni hobbi 3D nyomtatáson túl a professzionális és ipari 3D nyomtatókat ma már széles körben használják autó alkatrészek nyomtatására, a repülőgépgyártásban, de készülnek 3D nyomtatott ékszerek, fogak vagy éppen játékok is. Az 1990-es évek óta a 3D nyomtatók használata a filmiparban is egyre ígéretesebbnek tűnik: a producerek, filmkészítők, kellékesek és jelmeztervezők a 3D szkennelés és 3D nyomtatás technológiáját használják ahhoz, hogy meghökkentő maszkokat, látványos díszleteket hozzanak létre, ráadásul az új technológiának köszönhetően rengeteg időt és pénzt takarítanak meg.

A movie props, azaz a filmes kellékek 3D nyomtatással történő előállítása nem csak pénzt és időt takarít meg, hanem verhetetlen a részletgazdagság, a méretezhetőség és a leegyszerűsödött logisztika tekintetében is. Ebben a cikkben 5 olyan híres filmet, sorozatot hoztunk, melyekben 3D nyomtatott kellékeket használtak.

1. Vasember 2 (Iron Man 2. – 2010)

Az egyik első olyan film, amelyben 3D nyomtatott kellékeket használtak, a Vasember 2 (Iron Man 2.) volt. Robert Downey Jr. 3D nyomtatással készült életnagyságú vasember-ruhát viselt a forgatás során.

16 alkalom, amikor a színészek utálták jelmezüket

2. Jurassic Park: Jurassic World (2015)

A klasszikus Jurassic Park filmsorozatból a Jurassic World sci-fi kalandfilm klónozott dinoszauruszokból álló vidámparkjának óriásai a 3D nyomtatásnak köszönhetően élethűbben néznek ki, mint valaha előtte. A filmes csapat a 3D szkennelés és a 3D nyomtatás technológiáját használta az őskori leletek másolatainak elkészítéséhez, eredeti csontok és fosszíliák 3D szkennelésével, majd a prototípus modellek elkészítésével.

Kezdődik a forgatás, jön a Jurassic World 3!

3. Csillagok háborúja: Az ébredő erő (Star Wars: The Force Awakens, 2015)

A Star Wars: Az ébredő Erő című űroperájához rengeteg kelléket és jelmezt 3D nyomtatással készítettek. A híres rohamosztagos sisakot, a krómozottan csillogó rohamosztagos páncél nagy részét, Kylo Ren vörös fénykardját és C3PO egyes részeit szintén 3D nyomtatással készítették.

Kylo Ren - Star Wars

4. Harry Potter és a Tűz serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire – 2005)

A Harry Potter és a Tűz Serlege című filmben a producerek 3D szkennelést és 3D nyomtatást is alkalmaztak többek között arra, hogy elkészítsék a filmben használt pók kis másolatát. Ennek prózai oka az volt, hogy Rupert Grint nem csupán a filmben, de a valóságban is irtózik a pókoktól.

5 híres film 3D nyomtatott szereplőkkel, kellékekkel

5. Stranger Things 3. évad

A Netflix sikersorozata, a Stranger Things rekord nézettséget hozott streaming szolgáltatónál. Négy hét alatt 64 millióan nézték meg például a 3. évadot. A Stranger Things Demogorgon -ja természetesen 3D szkenneléssel és nyomtatással készült.

Az ötödik évaddal véget ér a népszerű Stranger Things sorozat

Egyre több és több film és sorozat használja ki a 3D nyomtatás, valamint a prototípus gyártás előnyeit, hogy néhányat említsünk még a frissebbek közül is: Fekete Párduc (Black Panther 2018), X-Men: Sötét Főnix (Dark Phoenix – 2018), Trónok harca (Game of Thrones) 2019-ben gyártott epizódjai. Thor: Ragnarok – 2017)


Article Tags: · · · · · · · · ·