FILMEZZUNK.HU
A legjobb disztópikus filmek

A legjobb világvége filmek, amiket egyszer az életben látni kell

30043

A legjobb világvége filmek

A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik. Naná, hogy a filmes világ is felépített sok-sok produkciót erre a témára. Nos, alábbi cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy szerinted melyik az a disztópikus film, amit feltétlenül látni kell! Természetesen az általunk összeállított 12 legjobb disztópikus film saját véleményen alapszik!

(1) Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó (Harrison Ford) azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak.

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

(2) Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

A Föld tartalékai 2027-re teljesen kimerültek. A jövő reménytelen, 19 éve már gyerekek sem születnek. Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat. Viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a szigetország partjainál, akik a jobb élet reményében próbálnak beszökni, őket azonban internálótáborokba szállítják. Theo (Clive Owen), az egykori aktivista kiégett a sok fájdalom és nélkülözés láttán, az értelmetlen jövő elvette minden hitét. Ám amikor ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian (Julianne Moore), a megmaradt menekültek jogaiért küzdő titkos szervezet vezetője elé viszik, Theo átértékeli a helyzetét. Julian arra kéri a férfit, hogy juttassa ki Kee-t az országból, mert a nő mindennél értékesebb dologgal rendelkezik: szíve alatt hordja az emberiség talán utolsó reményét.

Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

(3) 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újabb járvány fenyegeti a túlélőket, életbenmaradásuk attól függ, hogy James Cole-nak (Bruce Willis) sikerül-e információkhoz jutnia a a vírus természetéről. Ehhez azonban vissza kell utaznia a múltba, küldetése pedig már az elején nem várt akadályokba ütközik: nem 1996-ba, hanem 1990-be érkezik. Ahelyett, hogy szabadon kereshetné a vírus mintáit, elmegyógyintézetbe zárják. Egyetlen ember hisz neki, az intézetben dolgozó pszichológus, Kathryn Railly (Madeleine Stowe), akinek segítségével talán sikerül a járvány kirobbantásáért felelős 12 Majom Hadseregének nyomára bukkannia.

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

(4) Brazil (1985)

Egy túlbürokratizált, elszürkült, elferdült disztópikus jövőben egy hétköznapi, szomorkás aktakukac megpróbál kijavítani egy adminisztrációs hibát. Ezzel azonban az események olyan láncreakcióját indít be, mely miatt egy csapásra a rendszer ellenségévé váli, miközben ő csak egy kis szépségre, jóságra vágyna. Nincs más választása, meg kell vívnia a szürreális világ szürreális törvényeivel.

Brazil (1985)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·