FILMEZZUNK.HU
Ünnepi étkezés és januári tisztítókúra: mire figyeljünk, hogy hatásos legyen az újévi megújulás? (x)

Ünnepi étkezés és januári tisztítókúra: mire figyeljünk, hogy hatásos legyen az újévi megújulás? (x)

295

Ünnepi étkezés és januári tisztítókúra: mire figyeljünk, hogy hatásos legyen az újévi megújulás? (x)

Ki ne szeretné az újévet energikusan kezdeni? Mindannyian tudjuk azonban, hogy ez nem olyan egyszerű: elmúltak az ünnepek, nem hat már át bennünket az izgalmakkal teli várakozás, csak a hosszú, szürke január és február várnak ránk, illetve a manapság már megszokottan fagyos március. Erre az időszakra készülve sokan már eleve igyekeznek feltölteni a vitamintartalékaikat. Az decemberi ünnepi étkezés ráadásul gyakran telítettséget, puffadást okoz, illetve nehéznek, fáradtnak érezzük magunkat, amelyre természetes reakció az újévi méregtelenítés – ezt azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan is csináljuk.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen ételekre, italokra érdemes figyelni, milyen praktikákat javasolt alkalmazni, ha szervezetünket tehermentesíteni akarjuk.

1. Alkohol

Az ünnepi túltelítődést bizony nem csak az ételek okozzák: az alkoholos italok nagy mennyiségű fogyasztása is ugyanúgy leterheli a beleket, májat – nemcsak sok méreganyag jut a szervezetbe, hanem vízelvonó hatása is van. Megoldás lehet az, ha ügyelünk a mértékre, illetve arra, hogy ne keverjük a különféle alkoholos italokat egymással, illetve ha folyamatosan fogyasztunk vizet is mellettük. Segíthet továbbá az is, ha kálium tartalmú ételeket fogyasztunk, amelyek energetizálnak, enyhítik a fáradtság és másnaposság tüneteit.

2. Folyadékpótlás

Az elegendő, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása már a karácsonyi és szilveszteri fogások között is javasolt, de ha tisztítókúrát szeretnénk tartani az ünnepek után, annak is mindenképpen az alappillére lesz. A víz nemcsak segíti a bélműködést és a salakanyagok kiürülését, de hidratál is, amelyre a száraz, hideg hónapokban, nehéz ételek és alkoholos italok nagy mennyiségű fogyasztása után feltétlenül szükségünk van.

3. Táplálkozás a méregtelenítés jegyében

Rengeteget számít, ha olyan élelmiszerekből állítjuk össze az étrendünket, amelyeknek tisztító, méregtelenítő hatása van a rostok, ásványi anyagok és antioxidánsok által. Nem érdemes koplalni, vagy egy-két-összetevős diétát alkalmazni, ezzel ugyanis csak sokk alá helyezzük a szervezetet, és legyengülünk a tápanyagbevitel hiánya miatt. Fokozatosan térjünk inkább vissza az ünnepek után a megszokott ételadagainkhoz, figyeljünk a mértékre, és olyan összetevőkből válogassunk, amelyek elősegítik az energetizálódást. A vitamindús zöldségek, gyümölcsök, kis mennyiségben az olajos magvak, a sovány fehérje tartalmú húsok és halak nemcsak finomak, de valóságos csodát tesznek ebben az időszakban. Kiváló recepteket találhatunk az interneten nemcsak egészséges főételek, hanem smoothiek és turmixok elkészítéséhez. Utóbbiak egészségességük mellett rendkívül praktikusak is, ugyanis üvegben könnyen hordozhatóak, ezáltal bárhol fogyaszthatóak. Tisztítókúrához előszeretettel ajánljuk a zöld turmixot, amely nevéből is kitalálhatóan zöld színű zöldségekből áll, például különböző saláták, uborka, avokádó, spenót, stb.

4. Vitaminok, étrendkiegészítők

Az extra hatásos tisztulásért bevethetünk olyan vitaminokat és étrendkiegészítőket is, melyek nem gyógyszerek, hanem egészséges, természetes vegyületeket tartalmazó készítmények. Ilyenek például az A, B, C, D, E-vitaminok, vagy a klorofil, amelyet a “növények vérének” is neveznek, és az egyik leghatásosabb természetes méregtelenítő. Kapható C-vitaminnal dúsított ital formájában is, amely a C-vitaminnal együtt valósággal újraindítja az embert a téli időszakban.

5. Testmozgás

Ajánlott természetesen már az ünnepek alatt is egyszer-egyszer mozogni egy keveset, hogy a sok bevitt ételt, italt könnyebben feldolgozzuk, és hogy ne szokjon el a szervezet az aktív izommunkától. Teljesen érthetően azonban van, akinek erre egyszerűen nincs ideje – az ünnep sokszor egyet jelent a rohanás, evés, újabb rohanás időszakával.

Így hát a januári, nyugodtabb időszakra marad a mozgás, az edzőtermek látványosan meg is telnek januárban, hogy aztán februárban már csak a negyede maradjon meg a kezdetben lelkes vállalkozóknak. A fokozatosság és a mértékletesség itt is a kulcs, ugyanis ha január elején elkezdünk heti öt napon aktívan sportolni úgy, hogy ekkora mennyiségben nem szoktunk egyébként, akkor nehezen is fogjuk ezt fenntartani egész évben. Ha viszont elkezdünk heti két napot mozogni, és fokozatosan nehezíteni a gyakorlatokat, akkor a szervezet sem terhelődik túl, és fenntarthatóbb lesz a sportolási rutinunk.

6. A minőségi alvás nélkül egyik sem lesz igazán hatásos

Az alvás mennyisége és minősége az egyik legfontosabb tényező – persze nem tagadhatjuk, hogy nehéz betartani a rendszeres nyolc órás alvást pontos fekvés- és kelésidővel együtt. Törekedni viszont érdemes arra, hogy egy viszonylag kiegyensúlyozott alvási rutinunk legyen, hiszen a szervezet ilyenkor dolgozza fel mind a pozitív, mind a negatív hatásokat, amelyek minden nap érnek bennünket. A januári megtisztulásnak is elengedhetetlen része, hiszen hiába tömjük magunkat vitaminnal és mozgunk rendszeresen, ha közben a testünk nem pihen megfelelően.


Article Tags: