FILMEZZUNK.HU
Biblia a vásznon - avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

Biblia a vásznon – avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

7391

A legjobb bibliai filmek

Hollywood megannyi alkalommal próbálta feldolgozni a bibliai történeteket, megjelenítve az újabb és újabb remekműveket. Isten fia, a film, amelyben a History Channel által közvetített “A Biblia” című filmsorozat megalkotói mesélik el Jézus történetét, több, mint 70,9 millió dollárnyi kasszasikert ért el. A Noé című film, Russel Crowe által játszott bárkaépítő története 362,6 millió, az Exodus: Istenek és Királyok című film, amelyben Christian Bale Mózest alakítja pedig 262,8 millió dollár bevételt szerzett. Ezek mellett feldolgozásra került Káin és Ábel, Dávid és Góliát és Poncius Pilátus története is. Természetesen a filmsztárokkal teli, bibliai filmek nem újdonság. Következő cikkünkben 10 filmet mutatunk be, amelyet az egész család együtt nézhet.

1. A palást (1953)

A CinemaScope által kiadott első filmben Richard Burton Marcellust, a római vezért alakítja, aki azt a megbízást kapta, hogy feszítse keresztre Jézust. Kedvese, Diana (Jean Simmons), a rabszolga Demetrius (Victor Mature), és saját élete is örökre megváltozik, miután kockavetés során hozzá kerül a Messiás köntöse. A Time magazin így jellemezte a filmet: “Lenyűgözően megszínezett, élettel teli románccal, cselekménnyel és bibliai igazságokkal teljes film … Hollywood szuper kolosszális legjobbja.” A film 5 Oscar-jelölést kapott, ezek közül egyet, a jelmezekért meg is nyert.

Biblia a vásznon - avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

2. Tízparancsolat (1956)

Ebben a filmben Charlton Heston Mózest alakítja, az örökbefogadott egyiptomi herceget, aki a rabszolgaságban tartott zsidókat szabadságra vezeti. Amerikában nincs húsvét a Tízparancsolat nélkül, az ABC nevű televíziós csatorna minden tavasszal levetíti. Ez a film valójában az 1923-as, Cecil B. DeMille által alkotott némafilm feldolgozása.

Biblia a vásznon - avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

3. Barabás (1961)

Anthony Quinn azt a fogva tartott tolvajt játssza, akit Poncius Pilátus a tömeg akaratának eleget téve Jézus helyett szabadon enged. Miután tanúja volt Krisztus halálának és tanulmányozta tanításait, a bűntudat sújtotta Barabás egy bányában köt ki, ahol gladiátorként harcol. Az Olaszországban forgatott film igazán megragadta a nézőket a hatalmas gladiátor arénában zajló csatával, illetve a keresztre feszítés jelenetével, amelyet egy igazi napfogyatkozás közben forgattak.

Biblia a vásznon - avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

4. Királyok Királya (1961)

A Királyok Királya című filmben a rendező, Nicolas Ray igazán művészi módon veti össze a hatalmas tömeg jeleneteket (A Hegyi Prédikáció) a Jézus és Mária közötti meghitt pillanatokkal. A Királyok Királya, az első olyan angol nyelvű film, amelyben mutatják Jézus arcát és sok rossz kommentet érkezett arra, hogy a hollywoodi gavallér, Jeffrey Hunter kapta a címszerepet.

Biblia a vásznon - avagy 10 film, amelyben megelevenedik a Biblia

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·