FILMEZZUNK.HU
Gene Wilder legjobb filmjei

8 felejthetetlen film a feledhetetlen Gene Wilder-től

8025

Gene Wilder legjobb filmjei

A valaha volt egyik legnagyszerűbb színész Gene Wilder szinte napra pontosan 90 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az amerikai Wisconsinban, William J. és Jeanne (Baer) Silberman gyermekeként. A színészet iránt már gyermekkorában intenzív érdeklődést tanúsított, első ízben akkor, amikor egy alkalommal édesanyja megbetegedett és Gene sikeresen megnevettette őt. A zseniális színész 2016-ban bekövetkezett haláláig 21 filmben alkotott maradandót, amikből kiválasztottuk a nyolc kedvencünket. Gene Wilder emlékére, íme a nyolc legemlékezetesebb alakítása:

8. Nászéjszaka kísértetekkel (Haunted Honeymoon, 1986)

Egy híres rádiós személyiség (Gene Wilder) egy napon rászánja magát a nősülésre, és arájával, aki egyben kolléganője is, egy távoli vidéki kastélyba utazik. Frigyüket mindenki nagy örömmel fogadja, kivéve persze a házban lakó szellemeket. A kísértetkastélyban nem a mézeshetekhez kívánatos nyugalmat találják, hanem lépten-nyomon az életükre törnek. Ráadásul házigazdájuk, a meglehetősen férfias vonásokkal rendelkező nagynéni sem nézi őket igazán jó szemmel, mert meggyőződése, hogy unokaöccse újabban nagyon furcsán viselkedik: biztosan ő a farkasember.

Nászéjszaka kísértetekkel (Haunted Honeymoon, 1986)

7. Bonnie és Clyde (Bonnie and Clyde, 1967)

Bonnie Parker (Faye Dunaway) és Clyde Barrow (Warren Beatty) története az amerikai gazdasági válság éveiben játszódik. Számtalan rablótámadás után Bonnie és Clyde kettőse öttagú bandává bővül, miután csatlakozik hozzájuk Moss (Michael J. Pollard), valamint Clyde börtönből szabadult bátyja és a felesége. Egyre több elkövetett rablásukkal ismertté lesznek. Aztán egyik pillanatról a másikra egy gyilkosság miatt minden államban körözött bűnözőkké válnak.

Bonnie és Clyde (Bonnie and Clyde, 1967)

6. Száguldás gyilkosságokkal (Silver Streak, 1976)

Furcsa utasok gyűlnek össze azon a vonaton, amelyik Amerika egyik partjáról a másikra száguld. George Caldwell (Gene Wilder), a rossz modorú könyvszerkesztő ezen a vonaton találkozik Hilly Burnssel (Jill Clayburgh), aki egy történész professzor asszisztenseként dolgozik. Viharos gyorsasággal lobbannak szerelemre egymás iránt, ám minden ellenük szól: váratlanul kiderül, hogy Burns főnökét valaki megölte, és a furcsa páros nekiindul, hogy megkeresse a gyilkost. Caldwellt kidobják a vonatból és csak egy kisstílű autótolvajnak köszönheti, hogy még időben visszakerül a robogó járműre, és megmentheti a szerelmét.

Száguldás gyilkosságokkal (Silver Streak, 1976)

5. Az ifjú Frankenstein (Young Frankenstein, 1974)

Dr. Frankenstein (Gene Wilder) sikeres egyetemi tanár, akinek múltját azonban beárnyékolja nagyapjának vitatott munkássága. Mikor megtudja, hogy ő örökölte meg a család erdélyi kastélyát, rögvest odautazik, hogy szemügyre vegye a birtokot, mit sem törődve menyasszonyával, aki a tengerentúlon maradt. A kastélyba megérkezve a doktor úgy dönt, folytatja nagyapja félbe maradt kísérletét.

Az ifjú Frankenstein (Young Frankenstein, 1974)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·