FILMEZZUNK.HU
18 érdekesség J.K. Rowlingról, a Harry Potter sorozat írónőjéről

18 érdekesség J.K. Rowlingról, a Harry Potter sorozat írónőjéről

4182

J.K. Rowling érdekességek

Joanne Kathleen Rowling a Bristol melletti Yate-ben született 1965. július 31-én. Az írás és olvasás iránti szeretete gyermekkorában kezdődött el, ugyanis már akkor ő maga talált ki meséket. A kis Joan már nagyon fiatalon sokat mesélt két évvel fiatalabb húgának, első történetét- melynek főszereplője egy Nyúl nevű nyúl volt- 6 évesen írta. Gyermekkorában nem volt, ami szórakoztassa, így kénytelen volt önmagát és a környezetét ő szórakoztatni. Történeteket talált ki, hogy így tegye színesebbé a hétköznapokat. A történeteket idővel papírra is vetette, de sok nehézségen ment keresztül, mire híres írónő lett. „Amint megtudtam, mit jelent írónak lenni, én is az akartam leni” – mondta magáról Rowling. Fő művét a Harry Potter történeteket a húszas éveiben kezdte írni, amivel a fiatal, vidéki angol lány egy olyan világot teremtett, amivel az egész világot elvarázsolta. És most nézzünk 18 érdekességet J.K. Rowlingról, a Harry Potter sorozat írónőjéről:

J.K. Rowling érdekességek

1.)  Az írónő a  Rowling nevet nem szerette, mivel neve miatt sokszor csúfolták ’Rolling’-nak, vagy ’Rolling Stones’-nak.

2.)  Az egyetemen franciát és klasszika-filológiát tanult. Majd az angol J. K. Rowling szociális segélyeken tengődő, állástalan tanárnő volt, amikor a fűtés nélküli lakásából egy közeli kávézóba húzódva írni kezdte világot megrengető opuszát az ifjú varázslótanoncról. Pólyás gyermekével az oldalán, kézzel írt, hiszen kezdetben írógépre sem volt pénze. Majd szülei nagy örömére titkárnői állást kapott. J.K. azonban egyedül azt élvezte az irodai munkában, hogy mikor nem figyelt rá senki, történeteket írhatott a számítógépen. 3.)  1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy varázslófiúról, aki mit sem sejt képességeiről, de mégis varázslóiskolába fog járni. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King’s Cross pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált.

3.)  Az írónő azért döntött úgy, hogy a King’s Cross pályaudvarról indítja a Roxfort Expresszt, mert családja szempontjából nagyon fontos ez az állomás: szülei egy innen induló Skóciába tartó vonatúton ismerkedtek meg egymással.

J.K. Rowling érdekességek

4.)  Gyermekkorában a szomszédságukban, két Potter vezetéknevű gyerekkel ismerkedett meg, a név annyira megtetszett neki, hogy sosem felejtette el, és végül ezt a nevet adta leghíresebb szereplőjének is. Hermiona Granger karakterét ugyanakkor saját 11 éves kori énjéről mintázta.

5.)  27 évesen férjhez ment Jorge Arantes-hez, akitől egy kislánya született, Jessica. A házasság 3 év múltán véget ért. Húszas évei végén elvált, gyermekes, stabil anyagi háttérrel nem rendelkező Rowling, klinikai depresszióval küzdött. De még ez az embert próbáló időszak is alkotásra ösztönözte, ekkor születtek meg a rettegett, az életet elszívó dementorok.

6.)  2001. december 26-án házasodott össze második férjével, dr. Neil Murray orvossal, Perthshire-ben. Két gyermekük született, David és Mackenzie.

J.K. Rowling érdekességek

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · ·