FILMEZZUNK.HU
A legjobb II. világháborús filmek

30 kihagyhatatlan film a II. világháborúról

1640

A legjobb II. világháborús filmek

Több generáció életét is meghatározta a drámai és feledhetetlen II. világháború, ami számtalan filmkészítőt is megihletett már fiktív vagy éppen valós eseményeken alapuló történeteik megalkotása során. Az alábbi  II. világháborús filmek között megtalálsz fronton játszódó alkotásokat, a tenger alatt folyó produkciókat, de még a háborút viccesen bemutató mozikat is találhatsz köztük. Ami közös bennük, hogy egyszer az életben érdemes megnézni mindegyike. Íme 30 kihagyhatatlan film a második világháborúról!

Neked melyik a kedvenc II. világháborús alkotásod? Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

30. U-571 (2000)

1942 áprilisában Hitler hadba állítja tengeralattjáróit az Egyesült Államok ellen. A legtöbb amerikai nem is sejti, hogy a szövetségesek mekkora veszteségeket szenvednek el végig a Keleti Parton. Az amerikai haditengerészet ugyanis képtelen feltörni a németek rádiós kódjait, szinte vakon küzdenek támadásaik ellen. Megszületik hát egy titkos bevetés terve: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert.

U-571 (2000)

29. Menekülés a győzelembe (Victory, 1981)

A németek 1943-ban szövetséges hadifoglyokat propagandacélzattal futballmeccsre kényszerítenek egy német csapat ellen. A foglyok a félidőben akarnak megszökni a francia ellenállók segítségével. De 1:4 a mérkőzés állása, ezért úgy döntenek, hogy végigjátsszák a meccset. 4:4-es döntetlen állásnál tudnak elmenekülni, amikor a közönség megrohamozza a játékteret.

Menekülés a győzelembe (Victory, 1981)

28. Saul fia (2015)

Az alkotás az auschwitzi Sonderkommando egy fiktív magyar rabjának történetét meséli el. Saul Ausländer és sorstársai azt a feladatot kapták hogy gyűjtsék össze a gázkamrákba megölt foglyok maradványait, égessék el azokat, majd hamvaikat szórják szét. A krematóriumban élő csoportnak titokban kell tartaniuk a feladatukat, nem tudván, hogy néhány hónap munka után őket is kivégzik. Saul egy nap egy kisfiú holttestére bukkan, és mivel úgy véli, a fiú a saját gyermeke, megkísérli a lehetetlent: találni egy rabbit, aki tisztességes körülmények között eltemethetné őt. Eközben a Sonderkommando a felkelést szervezi, azonban Saul hátat fordít a lázadók vezéreinek. Őt csak egyetlen dolog hajtja: hogy végtisztességet adjon gyermekének.

Saul fia 2016

27. Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel (Sophie Scholl – Die letzten Tage, 2005)

München, 1943. Miközben Európa-szerte Hitler gyilkos háborúja tombol, egy fiatalokból, főként egyetemistákból álló csoport a passzív ellenállást választja, mint a nácik és az embertelen háborújuk elleni harc egyetlen hatékony formáját. Megalakul a Fehér rózsa nevű ellenállási mozgalom, amely a Harmadik Birodalom bukásáért küzd. Sophie Scholl az egyetlen nő a csoportban – az ártatlan, fiatal lány elkötelezett, félelmet nem ismerő antifasisztává érik. 1943 február 18-án Sophie-t a bátyjával, Hansszal együtt elfogják és letartóztatják, miközben röplapokat osztogatnak az egyetemen. A következő néhány nap folyamán Sophie és Mohr, az őt kihallgató Gestapo-tiszt között heves lélektani párbaj alakul ki.

Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel (Sophie Scholl - Die letzten Tage, 2005)

26. A sas leszállt (The Eagle Has Landed, 1977)

1943-ban Hitler parancsot ad Canaris tengernagynak (Anthony Quayle), hogy raboltassa el legfőbb ellenfelét, magát Churchillt. Max Radl ezredes (Robert Duvall) irányítja a kivitelezhetetlennek tűnő akciót. Hamarosan megtalálja a megfelelő embereket is: az Angliában nevelkedett Steiner ezredest (Michael Caine) és egy angolok ellen harcoló írt, Devlint (Donald Sutherland). Az angliai német kémek szerint Churchill a közeljövőben egy kis angliai faluban tölt néhány napot. Úgy tűnik tehát, minden esély megvan arra, hogy sikerrel teljesíthessék a Führer parancsát.

A sas leszállt (The Eagle Has Landed, 1977)

25. Sztálingrád (Stalingrad, 1993)

1942. A hitleri Wermacht mélyen előrenyomul a Szovjetúnióban. Ez év őszén és telén a németek legnagyobb veszteségét követelő, de egyben legfontosabb támadási pontja Sztálingrád, a Volga melletti ipari központ és közlekedési csomópont. Fritz és Rollo, a háborús tapasztalatokkal rendelkező tisztek, Hans, a fiatal hadnagy, és a társaság újonca Gege csodálkozással és egyre nagyobb elkeseredéssel hallgatják a rádióban, amint Hitler Münchenben diadalmasan szónokol Sztálingrád bevételéről. Az első vonalban harcoló többi német honfitársukhoz hasonlóan ők már tudják, Sztálingrádnál minden idők legborzalmasabb csatáját fogják vívni…

Sztálingrád (Stalingrad, 1993)

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·