FILMEZZUNK.HU
A legjobb II. világháborús filmek

30 kihagyhatatlan film a II. világháborúról

1669

12. Ellenség a kapuknál (Enemy at the Gates, 2001)

A második világháború egyik sorsdöntő csatájára készül a szovjet és a német hadsereg. Ha Sztálingrád elvész, azzal megpecsételődik Európa sorsa. Hogy az elcsigázott szovjet katonák lelkesedését visszaszerezzék, a propagandagépezet egy egyszerű, ám különleges lövésztehetséggel bíró, Vaszilij nevű kiskatonát választ példaképnek. Az ő hősiessége adhat erőt, hogy visszaverjék a nácik előrenyomulását.

Ellenség a kapuknál (Enemy at the Gates, 2001)

11. Kémek a sasfészekben (Where Eagles Dare, 1969)

1944-et írunk. Küszöbön áll a szövetségesek európai partraszállásának ideje, amikor egy kis angol-amerikai kommandót dobnak le a Bajor-Alpokban. Az angol Smith őrnagy és az amerikai Morris hadnagy csapatának parancsa világos: bejutni az alpesi erődbe, a Schloss Adlerbe, megkeresni a fogságba esett, fontos katonai titkok birtokában lévő célszemélyt, majd kimenekíteni onnan. Csakhamar kiderül, hogy a szövetségesek közül valaki áruló.

Kémek a sasfészekben (Where Eagles Dare, 1969)

10. Kelly hősei (Kelly’s Heroes, 1970)

A normandiai partraszállás után Kelly közlegény foglyul ejt egy német őrnagyot, akitől Big Joe fontos katonai titkokat szeretne megtudni. Például, hogy a németektől éppen felszabadított francia kisvárosban hol tölthetik el legjobban három nap kimenőjüket. Ám kiderül, a fogoly valódi titok tudója: kifecsegi egy titkos aranyszállítmány hollétét. Kellynek több se kell, megszervezi saját kis “aranycsapatát”, és a kommandó elindul a mesés kincs megkeresésére…

Kelly hősei (Kelly's Heroes, 1970)

9. A diktátor (The Great Dictator, 1940)

Húsz évvel az első világháború után, amelyben Tomainia a vesztesek oldalán állt, Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), a kegyetlen diktátor világuralomra tör. Adenoid hisz a fajelméletben, és egy tiszta árja országot akar létrehozni, aminek következményeképp elkezdi üldözni a zsidókat. Minderről mit sem tud az egyszeri izraelita borbély (Charles Chaplin), aki az első világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, és memóriazavarral küzd. A borbély nehezen találja meg a helyét a kialakult társadalmi rendben. Hynkel mindeközben lerohanja a szomszédos Osterlichet, amit Benzino Napaloni (Jack Oakie), Bacteria diktátora is a kiszemeltek között szerepel. A borbély az események alatt szövetségre lép egy tiszttel, Schultz-cal (Reginald Gardiner), akinek megmentette az életét az első világháború alatt. Ketten együtt próbálják meg megdönteni Hynkel zsarnokságát.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

8. A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967)

Szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől tizenkét halálra ítélt katona. Ha önként részt vesznek az első hallásra öngyilkos akcióban, és túlélik a bevetést, akkor kegyelmet kapnak. Reisman őrnagynak minden tudását be kell vetnie, hogy rábeszéléssel, csalafintasággal, pszichológiával, vagy ha kell, nyers erővel újra katonát faragjon a “piszkos tizenkettőből”, és sikerre vigye a küldetést a nácik által elfoglalt Franciaország területén.

A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967)

7. Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds, 2009)

Quentin Tarantino filmje a II. világháború ideje alatt, Franciország német megszállásának első évében játszódik. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa (Christoph Waltz) náci ezredes, melyet követően Shosanna Párizsba menekül, ahol ahol új identitásra tesz szert, és egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Eközben a “Brigantyk” névű osztag Aldo Raine (Brad Pitt) hadnagy vezetésével csatlakozik Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger) német színésznőhöz és titkosügynökhöz egy akcióban, melynek célja a Harmadik birodalom vezetőinek kiiktatása. Egy mozi bejáratánál végül összefutnak a szálak, ahol Shosanna a saját bosszútervét készül végrehajtani.

Becstelen Brigantyk (2009) - Brad Pitt

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·