FILMEZZUNK.HU
Edward Norton 12 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

Edward Norton 12 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

12089

Edward Norton legjobb filmjei

Edward Harrison Norton 1969. augusztus 18-án született Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező és producer. A filmvilágba 1996-ban robbant be Legbelső félelem című thrillerével, amelyben gyilkossággal vádolt kóristafiút alakított Richard Gere oldalán. Teljesítményéért Golden Globe-díjat kapott, illetve Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ezt követően olyan rendezőlegendák filmjeiben szerepelt, mint Woody Allen, vagy Miloš Forman. A töretlen karriert családi tragédiák árnyékolták be: 1996-ban nagyapját veszítette el, majd egy évre rá édesanyját. Legközelebb 1998-ban láthattuk újra a vásznon a Pókerarcok című moziban Matt Damon mellett. Azóta pedig számos filmben szerepelt, melyekből összegyűjtöttük Nektek Edward Norton 12 legjobb filmjét kronológiai sorrendben.

1. Legbelső félelem (1996)

A tárgyalótermi légkörben játszódó filmek holtbiztos ismertetőjegye a mesterien adagolt feszültség és a kikezdhetetlen logika. Az alapanyagokból e történetben sincs hiány. Martin sikeres, arrogáns és jóképű ügyvéd, aki bármikor vállalja a harcot, ha annak elég hangos médiavisszhangot lehet teremteni. Elvállalja egy vad utcagyerek képviseletét, akit Chicago egyik legbefolyásosabb emberének meggyilkolásával gyanúsítanak. Nem humanitárius szempontok vezérlik, nem is az igazság keresése: ő saját verzióját szeretné előadni az igazságról. Volt főnökén is bosszút szeretne állni, ráadásul a vád képviselője sem közömbös számára érzelmileg: Janet és Martin korábban szenvedélyes szeretők voltak. A sokfelé aprózott feszült figyelem megtéveszti Martin érzékeit: nem veszi észre a számára készített csapdát.

Edward Norton - Legbelső félelem /1996/

2. Amerikai história X (1998)

“Az én Mein Kampfom” – ezzel a dolgozattal sokkolja tanárait Danny Vinyard, aki egyébként kiváló tanuló. Talán ez az iromány adta a végső lökést, hogy bálványozott bátya, Derek, aki apjuk meggyilkolása óta csak a gyűlölet filozófiája és gyakorlata szerint él, egy hihetetlenül kegyetlen faji gyilkosságot kövessen el, amely “példaértékű” lesz a neonácik, skinhead bandák és a hatóságok előtt is. A rácsok mögött Derek fokozatosan ráébred az erőszak kétarcúságára. Felismeri az örök igazságot: a gyűlölet mindig visszaszáll arra, akitől ered.

Edward Norton - Amerikai história X

3. Harcosok klubja (1999)

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

Harcosok klubja (1999)

4. A szajré (2001)

A sötét szobában csak egy zseblámpa világítja meg a széfet. A fúró tompa zaját elnyomja a lentről felszüremlő ütemes dübörgés. Fémforgácsok hullnak a padlóra, feltárul a páncélszekrény ajtaja… Nick Wells eltökélte: visszavonul, ez volt az utolsó szajré. Összeköltözik barátnőjével, Diane-nel, és törvényes üzletére, a montreáli jazzklubra koncentrál. Azonban Maxnek, aki Nick barátja, üzlettársa és orgazdája, más tervei vannak. Rábeszéli a szakma legnagyobb profiját, hogy szegje meg a két legfontosabb szabályt – “mindig egyedül dolgozz, és soha ne dolgozz abban a városban, ahol élsz,” – és összehozza őt Jack Tellerrel. A fiatal, rámenős és tehetséges tolvajnak Nick kasszafúró tudományára van szüksége, hogy megcsinálja élete első nagy szajréját: egy milliókat érő műkincset, melyet a Montreáli Vámház falai mögött őriznek. Ebben a robbanásveszélyes kombinációban állandóan ott lappang a rivalizálás, de a balhé izgalma úrrá lesz mindhárom férfin, és egyikük sem adja fel, bármekkora legyen is a kockázat.

Edward Norton 12 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·