FILMEZZUNK.HU
Most lenne 94 éves Bud Spencer – Íme 10 meglepő érdekesség a legendás pofonosztóról

Most lenne 94 éves Bud Spencer – Íme 10 meglepő érdekesség a legendás pofonosztóról

24629

Bud Spencer érdekességek

Ha megkérdeznék a Föld lakosságát, hogy ki az a sportoló, aki az olaszok közül elsőként úszta le egy perc alatt a 100 méteres gyorsúszást, kevesen tudnák, hogy Carlo Pedersoli. Ám ha megkérdeznék ugyanazokat az embereket, hogy melyik színésztől származnak ezek az idézetek: – “Rablótámadás kezeket fel!” – “Én meg sirályul tudok…” – “- Mi ez, hagymás bab? – Nem krumplis hal!” – “A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!” talán mindenki tudná, hogy Bud Spencer a helyes válasz! A sikeres sportoló, a nagyszerű színész, a szerető férj és szülő, ahogy mi ismertük. Most hoztunk néhány dolgot, amit talán ti sem tudtatok róla. 

1) A kiváló sportoló

Bud Spencer

Bud Spencer családja 1940-ben Rómába költözött – ekkor lett tagja a városi úszóklubnak. Jogásznak tanult, de folytatta a sporttevékenységet is. Pályáját sikeres sportolóként kezdte: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el. 1949-ben mellúszásban bajnoki címet szerzett, majd az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnokok lettek. Sportkarrierje ugyanezen csapat részeként egy olimpiai ezüstéremmel zárult. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

2) A legendás név

Akit Buldózernek hívtak (Lo chiamavano Bulldozer, 1978)

Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer 1929. október 31-én született a dél-olaszországi Nápolyban. 1967-ben Amerikába költözött és habár korábban is kapott már filmes felkéréseket (Quo Vadis – 1951; Búcsú a fegyverektől – 1957), karrierje ezt követően kapott igazán szárnyra. Felvette a Bud Spencer művésznevet és sorra gyártotta az akcióvígjátékokat. A név kedvenc sörének (Budweiser) és kedvenc színészének (Spencer Tracy) nevéből tevődik össze. 

3) A feledhetetlen karakter

Piedone afrikában

A szerethető, az igazságért harcoló, az elesettek védelmezőjeként fellépő, nagy szívű, olykor zsémbes és bárgyú, ám erős és bátor ’harcos’ karakterét számos alkotásban öltötte magára: Vesztesek és győztesek (1970), Az angyalok is esznek babot (1973), Banános Joe (1980), Aladdin (1986).

4) A nápolyi

10 szívhez szóló idézet a feledhetetlen pofonosztótól, Bud Spencertől

Bud Spencer Alessandro Pedersoli és Rosa Facchetti fiaként született Nápoly Santa Lucia nevű városrészében. Anyanyelve tulajdonképpen a nápolyi nyelv, ezt ő maga vallotta is. Albumot is jelentetett meg dalaiból, ahol énekel olaszul és nápolyiul egyaránt. A Piedone Afrikában c. filmben, amikor megkérdezik Piedonét (azaz Spencert), hogy ő olasz-e, azt feleli: Nem, nápolyi vagyok. Olaszországban a filmjeit ezért nápolyiról (és sok esetben az eredeti angolról) olaszra szinkronizálták, a legtöbb esetben Glauco Onorato kölcsönözte a hangját.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · ·