FILMEZZUNK.HU
10 érdekesség, amit talán még nem tudtál Tilda Swintonról

10 érdekesség, amit talán még nem tudtál Tilda Swintonról

2302

Tilda Swinton érdekességek

Tilda Swinton legismertebb szerepe Jadis, azaz a fehér boszorkány a Narnia krónikái filmsorozatban. 2008-ban Oscar díjjal jutalmazták a Michael Clayton című filmben nyújtott alakításáért. Ezen kívül olyan produkciókban játszott, mint a Beszélnünk kell Kevinről, a Mélyvíz, az Adaptáció vagy a Benjamin Button különös élete. A fantasztikus színésznő a napokban ünnepli a 63. születésnapját, melynek alkalmából itt az idő egy picit jobban megismerkedni vele.

1) A színésznő Katherine Matilda Swinton néven látta meg a napvilágot 1960. noveber 5-én Londonban, az egyik legrégebbi skót nemesi család leszármazottjaként.

2) Szülei, Sir John Swinton és Judith Balfour angol és skót bentlakásos iskolába járatták gyermekeiket, Tildát és 3 fiútestvérét.

Tilda Swinton érdekességek

3) A középiskola után Cambridge-ben hallgatott társadalom- és politikatudományt, angol irodalomból diplomázott. Az iskola alatt rendszeresen játszott színdarabokban, és tagja volt a Royal Shakespeare Companynek.

4) Tilda már fiatalon meglehetősen formabontóan állt a színjátszáshoz, kereste a kihívásokat és az eredeti szerepeket – így találtak egymásra az 1994-ben elhunyt Derek Jarman rendezővel, akivel közel kilenc évig dolgoztak együtt. Közös munkájuk eredménye többek között a Caravaggio (1986), a Anglia alkonya (1988), a A kert (1990), az II. Edward (1992) és a Wittgenstein (1993).

Tilda Swinton érdekességek

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·