FILMEZZUNK.HU
10 tény a gyermekszínészekkel való munkáról, amikről nem is tudtunk

10 tény a gyermekszínészekkel való munkáról, amikről nem is tudtunk

628

10 tény a gyermekszínészekkel való munkáról, amikről nem is tudtunk

A showbiznisz az Egyesült Államokban azon kevés iparágak egyike, ahol törvényes, ha egy gyermek dolgozik. Ez egyben egy olyan iparág is, ahol egy gyerek akár olyan profi is lehet, mint egy felnőtt. Amikor a 9 éves Macaulay Culkin, a Reszkessetek, betörők! című filmen dolgozott, két felvétel között, ha elfáradt, a földön volt kénytelen aludni, mindezt azért, hogy megtapasztalhassuk a film igazi varázsát. A Filmezzünk.hu utána járt milyen is valójában egy gyerekszínész valódi élete a színfalak mögött.

1. Korhatárok vannak

A korlátozások államonként nagyon eltérőek. Egyes államokban még egyáltalán nincs korhatár. A legtöbb filmkészítés azonban Kaliforniában zajlik, és abban az államban van az egyik leginkább védelmező szabályozás. Ott a gyermeknek legalább 15 naposnak kell lennie ahhoz, hogy dolgozhasson.

2. A gyerekek csak meghatározott ideig dolgozhatnak

10 tény a gyermekszínészekkel való munkáról, amikről nem is tudtunk

Kaliforniában a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak napi 2 órát tartózkodhatnak forgatáson, és nem dolgozhatnak naponta többet 20 percnél. A babák 6 hónapos kortól 2 éves korig napi 4 órát tartózkodhatnak a munkahelyen, és legfeljebb 2 órát dolgozhatnak. Ezért a termelők szívesebben bérelnek ikreket, így az ikrek 2 órás munkaideje 4 órára bővül. Továbbá, ha az egyik babának nincs kedve dolgozni, akkor addig testvére helyettesíti. Ezenkívül a csecsemők csak 9:30 és 11:30, illetve 14:30 és 16:30 között dolgozhatnak.

* A 2-6 éves gyerekek napi 6 órát lehetnek a forgatáson, de csak 3 órát dolgozhatnak.

* A 6 és 9 év közötti színészek 8 órát lehetnek a forgatáson, de csak 4 órát dolgozhatnak.

* A 9 és 16 év közötti színészek 9 órát játszhatnak a forgatáson, de csak 5 órát dolgozhatnak, ha iskolai idő van. De az ünnepek alatt akár napi 7 órát is dolgozhatnak.

* A 17 évesek 10 órát lehetnek a forgatáson és napi 6 órát dolgozhatnak. Az ünnepek alatt pedig már napi 8 órát is dolgozhatnak.

 

3. Ez a munka több, mint a színészet

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Raegan Revord (@raeganrevord) által megosztott bejegyzés

Ha egy színész 8 éves és 4 órát tud dolgozni, az nem jelenti azt, hogy egész idő alatt színészkedni is fog. Munkaidőnek számít a karakternek a megfelelő beöltöztetése, hajának és sminkjének elkészítése, valamint a stúdió és a forgatási helyszín közötti utazási idő. Tehát minél bonyolultabb a karakter megjelenése, annál kevesebb idő jut a karakter szerepének eljátszására.

4. A gyermekszínészeknek meghatározott idő áll rendelkezésükre, amelyet az iskolai munkára kell fordítaniuk

A gyermekszínészekre vonatkozó törvények előírják, hogy a gyerekek forgatási idejét 3 részre kell felosztani. Az első a munkaidő. A második a szabadidő. És végül az iskolaidő. Természetesen még a színészek számára is kötelező az oktatás. Emiatt, ha gyermek is van a forgatáson, a producereknek a költségvetésükből ki kell gazdálkodniuk egy stúdiótanári szolgáltatást is. A stúdiótanár az a személy, aki felelős a gyermek biztonságáért és az oktatásáért. A tanár ismeri a gyerekre vonatkozó összes szabályt és előírást, és ő egyben a producer tanácsadója is, ha fiatal színészről van szó. A tanárnak mindig jelen kell lennie a forgatáson, amikor a gyermek ott van, beleértve a hétvégét és az ünnepnapokat is.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · ·