FILMEZZUNK.HU
Filmek váratlan befejezéssel

10 nagyszerű film a legváratlanabb befejezéssel

25369

Filmek váratlan befejezéssel

Számtalan olyan filmet tudnánk felsorolni, melyek még csak gondolkodásra sem késztetnek: tálcán kínálják a megszokott cselekményt és végkimenetelt. Időnként azonban belebotlunk olyan egyedi alkotásokba is, melyek a megszokott, rózsaszín felhőbe burkolt happy ending helyett kizökkentenek és meghökkentenek váratlanságukkal. Megragadhatják a képzeletünket és hosszas töprengésre késztethetnek bárkit. Íme 10 film, ami az utolsó képkockáig a székbe szegez, és letaglóz azután is, hogy elhagytuk a mozit.

12 majom /Twelve Monkeys, 1995/

Terry Gilliam rendező filmjével egy alternatív valóságba röpít el, melyben az időutazás már nem csupán egy szép álom. Ebben a világban az épelméjű embereket őrültnek tekintik, de egy idő után a néző is kezdi annak érezni magát, ahogyan folyamatosan megvezetik a rejtélyesnek tűnő összeesküvéssel, melyről lehetetlen eldönteni, hogy nevetségesen egyszerű vagy kétségbeejtően szövevényes-e. Nehezen lehetne összehasonlítani a hollywoodi filmekkel.

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

11:14 /2003/

Egy rendkívül látványos és színes film címét takarja ez a nem túl kerek időpont. Nincs szó semmiféle túlzott melodrámáról – egy igen komoly alkotásról beszélünk, nagyszerű színészekkel. Az időben visszafelé haladó és az egészben véve körforgásszerű cselekmény egy igazán egyedülálló élményt nyújt.

11:14 /2003/

Pillangó-hatás /The Butterfly Effect, 2004/

„Még egy pillangó szárnyrebbenése is okozhat cunamit a földgömb másik felén”. Egy viszonylag alacsony költségvetésű film viszonylag ismeretlen színészekkel, ütős cselekménnyel és nagyszerű rendezőkkel (Eric Bress, J. Mackye Gruber). Csupa szomorúság, kegyetlenség és csalódás övezi, ugyanakkor pozitív üzenet is rejtőzik a cselekményben, amit nem kínálnak tálcán az alkotók.

Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

Azonosság /Identity, 2003/

Egészen egyszerűen egy rendkívüli thriller, tele rejtélyekkel. Soha nem találná ki az ember a megoldást, ha nem látná a saját szemével – mindent feltételezést kénytelen a néző elejteni az egymás után következő, váratlanabbnál váratlanabb jeleneteket látva. A rendező, James Mangold igen jól ért hozzá, hogyan keltse a feszültséget a találgató nagyközönség köreiben, akik csekély sikerrel keresgélik a szereplők között a báránybőrbe bújt farkast. A tény, hogy az egész eseménysor szakadatlan esőben játszódik le, csak emeli a film rémisztő hangulatát. Ráadásul a színészgárda egyszerűen briliáns!

Azonosság (Identity, 2003)

Forráskód /Source Code, 2011/

Ezt a filmet nézve hamar egyértelművé válik, hogy egy képzeletet megragadó, mély filozófiai üzenetet hordoz. Itt az ötlet nem alternatív univerzumok vagy múltbeli események felidézésében merül ki. Sokkal inkább a jelen az, ami életbe vágóan fontos.

Forráskód /Source Code, 2011/

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·