FILMEZZUNK.HU
Az Oscar történelem legfiatalabb díjazottjai

Ők az Oscar történelem legfiatalabb díjazottjai

8970

Ők az Oscar történelem legfiatalabb díjazottjai

Egy cikk olvasása közben jött meg az ihletem ezen témájú írásom létrehozásához. A sok információ szinte lehengerelt az Oscar díjas színészek sorait olvasva. Felmerült bennem a kérdés vajon melyik volt a legfiatalabb színész, aki díjat nyert a rangos gálán, vajon hányan vannak még? Vajon csak nők vagy csak férfiak? Vajon vegyesen? Ezeknek a kérdéseknek próbáltam utánajárni.

Az első igazán fiatal jelölt Jackie Cooper volt a Skippy című filmben nyújtott alakításáért, azonban sajnos nem tudott nyerni. Ezek után, 1935 és 1960 között létrehoztak egy ifjúsági Oscar díjat 18 év alattiaknak, annak fényében, hogy sokkal kevesebb esélyük lenne a rutinos színészek ellen. Bár ez a kategória nem hivatalos Oscar díj, de végül olyan ismertebbé vált színészek vehettek át díjakat, mint Shirley Temple, Mickey Rooney vagy éppen Judy Garland.

Tatum O’Neal – Papírhold, 1973 (10 évesen)

Mellékszereplőként kapta meg a neki járó Oscart. A korai filmes évei után zaklatott évek következtek és a borús gyermekkorából kijutva kezdett el csak színészkedni, televíziós szerepeket vállalni.

Tatum O'Neal – Papírhold, 1973

A film: A kis Addie édesanyja temetésén találkozik a legkülönfélébb trükköket és praktikákat alkalmazó bibliaárussal, Moses Prayjel, akit apjának hisz. Mosesnak csak az lenne a feladata, hogy a kislányt az egyik nagynénjéhez vigye, de legnagyobb bánatára sehogy sem tud megszabadulni a morcos gyerektől. Kezdeti ellenérzése azonban alábbhagy, amikor észreveszi, hogy a kislány egyre nagyobb segítségére van az üzleti csalásaiban.

Anna Paquin – Zongoralecke, 1993 (11 évesen)

Az alkotás 3 Oscart is zsebre tett, köztük a legjobb mellékszereplőnek járó díjat is, melyért Anna-nak hála. A fiatalon szerzett szobor után számos szerepet visszautasított, majd egyetemista éveiben kezdett újra a színészetre koncentrálni. Ekkor az X-men produkciók Vadócának karakterét öltötte fel magára és ez további sikereket hozott neki.

Anna Paquin – Zongoralecke, 1993

A film: A némaságot fogadott Ada lányával a félvad Új-Zélandra érkezik férjéhez, Stewarthoz. Az asszony legféltettebb kelengyéje, hatalmas versenyzongorája a parton marad. A maorik vidáman lézengenek a dzsungel sötétjében, ám Ada gyűlöli a zene nélküli barbár vidéket. Baines, az analfabéta ültetvényes megszerzi a hangszert, s alkut kínál. Minden egyes zongoraleckéért egy billentyűt kap vissza.

Patty Duke – A csodatevő, 1962 (16 évesen)

A legjobb női mellékszereplő címén vitte haza az arany szobrocskát. Különlegessége az, hogy a szerepét egy színházi darabban, a Broadwayon már két éve játszották. A halmozottan hátrányos háttérből érkező tehetség megszenvedte a gyermekkorát, szülei, majd később nevelőszülei miatt, de csodás karriert futott be és számos díjat tudhat magáénak.

Patty Duke – A csodatevő, 1962

A film: A süket-néma, a külvilággal semmiféle kommunikációra nem képes kislányhoz, Helen Kellerhez új nevelőnőt fogadnak a szülei. Annie Sullivan hihetetlen akaraterővel, bátorsággal és következetességgel, a környezet – és a nézők – számára olykor szinte elviselhetetlen módszerével végül megtanítja a kislányt az együttélés legelemibb szabályaira, érzelmei kifejezésére

Timothy Hutton – Átlagemberek, 1980 (20 évesen)

Férfiak közül a legfiatalabb Oscar szobrocskával jutalmazott mind e mai napig. Előnye sem kicsi, hiszen a sorban utána következő George Chakins 27 éves volt, amikor megkapta a legrangosabb elismerésnek számító díjat.

Timothy Hutton – Átlagemberek, 1980

A film: Az átlag amerikai család látszólag idilli életét tragédia rázza meg: a nagyobbik fiú vízbe fullad egy vitorlástúrán. A fiatalabbik, aki jelen volt a balesetnél, nem tud megbirkózni bűntudatával, ezért öngyilkosságot kísérel meg. Az anya, akinek szívéhez közelebb állt az elsőszülött fiú, önmaga előtt sem vállalja valódi érzéseit. Rideg, sőt ellenséges a fiával, miközben úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Az apa sejti, mit kéne tenni, de túl gyenge ahhoz, hogy sikeresen közvetítsen felesége és fia között.

Ma­gyar szár­ma­zású bu­nyós volt Bud Spencer egyik nagy ellenlábasa

(Címlapkép forrása; Cikk forrása: Starity.hu)

//bluegirl//


Article Tags: · · · · · · · ·