FILMEZZUNK.HU
Egy őrült teória szerint Jigsaw, a sorozatgyilkos valójában nem más, mint az öreg Kevin McCallister

Egy őrült teória szerint Jigsaw, a sorozatgyilkos valójában nem más, mint az öreg Kevin McCallister

930

Egy őrült teória szerint Jigsaw, a sorozatgyilkos valójában nem más, mint az öreg Kevin McCallister

Van rá magyarázat is! Kevin McCallister neve generációk emlékezetébe égett bele végérvényesen, ahogy a hozzá kapcsolódó arc is. Reszkessetek, betörők! Macaulay Culkin pályafutásának legnagyobb sikere volt, zseniálisan alakította a talpraesett kisfiút, aki egymaga szembeszáll két betörővel. Millióknak csalt mosolyt az arcára, és egyszerűen nem telhet el úgy karácsony, hogy ne kerülne a TV-k képernyőjére.

Akkor és most: Így néznek ki ma a Reszkessetek, betörők! gyerekszereplői

Ezzel szemben a vidám karácsonyi vígjáték szöges ellentéte volt a 2004-ben bemutatott horror, a Fűrész. A történet egy olyan sorozatgyilkosról szólt, aki valójában soha nem ölt meg senkit. Áldozatait elrabolta és olyan csapdákba helyezte őket, ahol vagy valamilyen módon megcsonkították magukat, vagy meghaltak. A film főleg a végén lévő valóban váratlan csavarnak is köszönhette hatalmas sikerét. Az már más kérdés, hogy a későbbiekben készült megannyi folytatás már képtelen volt felnőni az első rész szintjéhez, többségük nem volt több öncélú csonkolásnál. De mi köze lehet e két egymástól tényleg fényévnyi távolságra lévő alkotásnak egymáshoz? Nos, egy rajongói teória szerint nagyon is sok. Mondjuk így: a Fűrész valójában a Reszkessetek, betörők! titkos folytatása…

A teória a két főszereplő között állít párhuzamot, miszerint Jigsaw, a sorozatgyilkos valójában nem más, mint az öreg Kevin McCallister. És ha megnézitek az alábbi „bizonyítékokat”, akkor már nem is tartjátok majd olyan ördögtől valónak ezt a gondolatmenetet. Először is a két karakter igazi szakértője a csapdakészítésnek. Míg az alig kilenc éves Kevin az otthonában talált játékokból és szerszámokból készített tucatnyi fájdalmas csapdát a két betörőnek, addig a már sokat látott és tapasztalt Jigsaw mindezt halálos gépezetekkel tette meg. Fontos részlet, hogy e csapdákat mindkét filmben mindig az áldozatok maguk indítják be. A párhuzam eléggé érezhető.

Jigsaw (Fűrész, 2004) - Tobin Bell

És ha már a csapdáknál járunk, ha egy picit jobban belegondolunk, a két betörőt ért támadások közül nem egy a valóságban minimum súlyos sérüléseket eredményezett volna, de akár halált is: robbanások, égési sérülések, több méteres zuhanások, fejet ért erős ütések sorát élték túl. Innen már csak egy lépésre vannak a Fűrész már valóban halálos csapdái.

De a Reszkessetek, betörők! eseményei magyarázatot adhatnak Jigsaw igazi indítékaira is. A Fűrész filmek ügyeletes gonosztevője végig arról beszél, hogy ő nem akar megölni senkit, csak az egyébként is bűnös embereket akarja áldozatra kényszeríteni. De mi van akkor, ha a megszállottsága a rossz emberek megbüntetésére egy gyerekkori traumára vezethető vissza? Mondjuk, amikor kilenc éves korában a családja otthon felejtette, ő pedig egyedül nézett szembe két betörővel? És egy évvel később megtörtént vele nagyjából ugyanez még egyszer?

A Reszkessetek, betörők! két rablója így néz ki most, majd 3 évtizeddel a film után

De menjünk tovább! Kevinben és Jigsawban van más közös vonás is: a videós üzenetek iránti rajongás. Míg Kevin ezt gyerekként egy gengszterfilmből kivágott szövegekkel oldotta meg, addig Jigsaw már maga üzen a videókon keresztül áldozatainak.

Kevésbé erős párhuzam, de a bohócnak is van szerepe mindkét filmben. Kevin a New Yorki kalandja során egy embernagyságú felfújható bohócot vásárol magának, míg később Jigsaw egy bohócfigura álarca mögé bújik. Végül, de nem utolsósorban ha megnézzük Jigsaw fizimiskáját, még el is hihetjük róla, hogy ő a megöregedett és a rák által a halál szélére sodort Kevin McCallister…

10 elképesztő filmes baki, amit nem vettél észre a Fűrészben

(Via mafab.hu)


Article Tags: · · · · ·