FILMEZZUNK.HU
Golden Globe-díjátadó 2023: Tarolt az Oppenheimer, csalódást keltően szerepelt a Barbie

Golden Globe-díjátadó 2023: Tarolt az Oppenheimer, csalódást keltően szerepelt a Barbie

471

Golden Globe-díjátadó 2023: Tarolt az Oppenheimer, csalódást keltően szerepelt a Barbie

Magyar idő szerint 2024. január 8. hajnalban adták át a 81. Golden Globe-díjakat. A 2023-as filmes és amerikai televíziós produkciókat ünneplő gálát a kaliforniai Beverly Hills-i The Beverly Hiltonban tartották és az est nagy nyertese az Oppenheimer című produkció lett, míg a kilenc kategóriában is jelölt Barbie csupán két jelölést tudott díjra váltani.

Oppenheimer (2023) - Kritika

Nagyot ment a díjátadón Christopher Nolan Oppenheimer című filmje

A legjobb színész díját (dráma) – bátran kijelenthetjük, hogy – természetesen Cillian Murphy nyerte az Oppenheimerben nyújtott alakításáért. Az ír színész ritkán mosolyog, de most pótolta: a színpadon fülig ért a szája, és az egész stábnak megköszönte a közös munkát. Ám nem ez volt az Oppenheimer színészeinek egyetlen díja: a legjobb mellékszereplő Robert Downey Jr. lett. A legjobb színész (musical/komédia) címet Paul Giamatti érdemelte ki, őt a The Holdovers miatt díjazták. A Barbie, bár rengeteg jelölést kapott, nem sikerült mindegyiket díjra váltania. Ennek ellenére megkapta a legjobb mozifilmes teljesítmény trófeáját, ami jól mutatja, hogy mennyire népszerű volt a produkció. A díjat Margot Robbie vette át, aki külön kiemelte, hogy ez a díj bizony a közönségnek jár.

Erős mezőny állt össze a legjobb rendező kategóriában: Bradley Cooper (Maestro), Celine Song (Beef), Greta Gerwig (Barbie), Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák) és Christopher Nolan (Oppenheimer) küzdött meg a díjért, amelyet végül Christopher Nolan nyert. Ez a rendező első Golden Globe-ja, így nem csoda, hogy elérzékenyült a beszéd közben. A legjobb animációs film A fiú és a szürke gém lett. Mijazaki Hajao utolsó (?) filmje ismét bizonyította a Studio Ghibli – és a japán film – zsenialitását. A legjobb nem angol nyelvű filmek között a francia Egy zuhanás anatómiája győzött. A legjobb eredeti forgatókönyv címet is ez a film kapta.

Megérte a hype? - Barbie – spoilermentes kritika

Barbie nem tudott lubickolni most a díjakban

A legjobb musical/komédia kategóriában a Szegény párákat díjazták, a legjobb női főszereplőnek (filmmusical/vígjáték) járó díjat pedig szintén ebben a filmben nyújtott alakításáért Emma Stone kapta meg. A legjobb női főszereplő (dráma) Lily Gladstone lett, aki nemcsak angolul, de blackfoot (feketeláb) nyelven is megköszönte az elismerést. Őt a Megfojtott virágok című filmért díjazták.

A legjobb filmes női mellékszereplő Da’Vine Joy Randolph lett, akit a The Holdovers című film miatt ismertek el. A legjobb tévés női mellékszereplő A koronában játszó Elizabeth Debicki lett, aki már-már ijesztően jól formálta meg a néhai Diána hercegnét.

Paul Walker lánya megható poszttal emlékezett édesapjára – A színész idén már 50 éves lenne

(Via Index.hu)


Article Tags: · · · · ·