FILMEZZUNK.HU

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje, amit mindenképpen látnod kell

21163

Charlie Chaplin legjobb filmjei

Sir Charles Spencer Chaplin, ismertebb nevén Charlie Chaplin ma 135 éve, hogy megszületett. Az ikonikus angol színész Londonban látta meg a napvilágot 1889. április 16-án. Filmjeiben nem csak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy producerkedett. Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. Zsidó őseire nincs hiteles dokumentum, bár antiszemita körök ezt kész tényként kezelték és héber néven Karl Tonsteinnek, más források szerint Israel Thornsteinnek nevezték. Anyai nagyanyja cigány származását ő maga is hangoztatta, világkongresszusukon is részt vett ilyen minőségben. Születésének évfordulója alkalmából, a 39 filmje közül kiválasztottuk a 8 kedvencünket.

8. Kutyaélet (1918)

Charlie Chaplin, a csavargó talál egy kiskutyát, “akit” megszelídít és magához szoktat. Még a kávéházba is magával viszi, igaz, bő nadrágjába rejtve. Ettől kezdve egy életre elválaszthatatlanok egymástól.

Charlie Chaplin

Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában.

7. A cirkusz (1928)

Egy zsebtolvaj helyett a Csavargót veszi üldözőbe a rendőrség, aki egy cirkusz falain belül talál menedékre. Olyan jól sikerült a társulat egyik előadására történő berohanása, hogy a közönség rajongva követelt ráadást. Az igazgató szerződteti, a kötéltáncosnő beleszeret, ám a szerelmesek sanyarú sorsa tovább folytatódik.

6. Nagyvárosi fények (1931)

Amikor Charlie, a csavargó megment egy részeg milliomost az öngyilkosságtól, az először gazdagon megjutalmazza, majd másnap reggel kidobja. Charlie később találkozik egy vak virágáruslánnyal, akinek sorsa annyira megrendíti, hogy segíteni akar a lány szemműtéte költségeinek előteremtésében. Még arra is vállalkozik, hogy profi ökölvívóként szerezze meg a pénzt. Ekkor ismét összehozza a sors a milliomossal, aki – mivel megint részeg – 1000 dollárt ajándékoz neki. Charlie sikeresen dugja oda a lánynak a pénzt, mielőtt őt – lopással gyanúsítva – letartóztatnák. Amikor kiengedik a börtönből, ismét találkozik a lánnyal, aki időközben meggyógyult, és a virágüzlet tulajdonosa lett.

Charlie Chaplin - Nagyvárosi fények 1931

Munkássága 65 évet hidalt át, a viktoriánus korabeli Anglia mulatóinak színpadától kezdve szinte haláláig folyamatosan dolgozott.

5. A csavargó (1916)

A csavargó megmenti a farmer lányát a csirkefogóktól, és cserébe szállást kap. Csakhogy hamarosan feltűnik a lány vőlegénye…Az egytekercses játékfilmekben folyamatos fejlődés érezhető, figurájában gyermekkori nyomorának tapasztalatait formázta meg.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

Az egytekercses játékfilmekben folyamatos fejlődés érezhető, figurájában gyermekkori nyomorának tapasztalatait formázta meg.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · ·