FILMEZZUNK.HU
Mentőexpedíció 2015 - Az 6 legjobb űrhajós film

A 6 legjobb űrhajós film, amit neked is látnod kell

31647

A 6 legjobb űrhajós film, amit neked is látnod kell

Az emberiséget már jó ideje foglalkoztatja a világűr. A hidegháború idején fénykorát élő űrverseny első csatáját az oroszok nyerték, amikor számos állat felküldése és sikeres hazahozatala után 1961-ben Jurij Gagarin első emberként állt föld körüli pályára, majd tért vissza épségben. Voltak híresztelések, miszerint a Szovjetek egy emberüket már Jurij előtt felküldték, amit azért hallgattak el, mert az asztronauta nem élte túl az akciót… Végül az USA került ki győztesen a versengésből, amikor 1969. július 20-án Neil Armstrong első emberként a Hold felszínére lépett. Ekkor hangzott el az a bizonyos ominózus mondat: „Kis lépés egy embernek, de nagy lépés az emberiségnek.”

Aztán a Szovjetunió felbomlott, az USA megszorította a NASA büdzséjét és emiatt nem sok érdekesség történt az űrtársadalomban, talán a Mars járókat és egy-két szerencsétlen balesetet leszámítva. Elképzelhető, hogy pár éven belül a kínaiak visszatérnek a Holdra, majd, ha minden jól megy ismét egészséges, az űrkutatást serkentő versengés alakulhat ki a Marsért, immár az imént említett kommunista Kína és az öreg harcos USA között. Legújabb összeállításunkban álljon itt néhány a legjobb űrben zajló zűrt feldolgozó filmek közül. Íme a 6 legjobb űrhajós film!

1) Mentőexpedíció (2015)

Apropó Marsra szállás, a Mentőexpedíció című űrhajós film pont egy marsi történetet dolgoz fel. A film a NASA szakemberei szerint is meglehetősen valósághű módon mutatja be Mark Watney fiktív történetét. A főszerepben Matt Damont láthatjuk, aki egy a csapatától szerencsétlen módon elszakadt és ennek következtében a Marson ragadt asztronautát alakít. A történet számos izgalmas fordulatot tartalmaz. Mark, aki történetesen botanikus végzettségű, növényeket termeszt a marsi talajon, miközben próbál életben maradni a mentőexpedíció megérkeztéig. Azt, hogy a filmhez miképpen kapcsolódik Vasember, azt már csak azok tudhatják meg, akik megtekintik a filmet. Érdemes. Az utóbbi évek egyik legjobb filmélményében lehet részük.

Mentőexpedíció 2015

Matt Damon-t a Mentőexpedícióban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták.

2) Csillagok között (2014)

Christopher Nolan Csillagok között című műve egy posztapokaliptikus eposz, mely az egyre élhetetlenebb Földön vergődő emberiség túlélésért való harcának egy érdekes kísérletét dolgozza fel. Az áldatlan állapotokhoz vezető katasztrófa (háború?) után a NASA titokban tevékenykedik és igyekszik egy galaxisok közötti átjárást biztosító féreglyukat kihasználva új otthon után nézni. A film számos érdekes asztrofizikai és relativitás elméleti kérdést is feszeget. A szingularitás fogalmának érdemes a film előtt utánanézni. Matthew McConaughey mellet feltűnik a filmvásznon Anne Hathaway, Matt Damon és az utóbbi évek felfedezettjének is mondható Jessica Chastain, aki a Mentőexpedícióban szintén szerepel. Úgy tűnik, az űrben érzi jól magát. A több, mint két és fél órás film játékideje gyorsan elrepül a nagy izgalom hevében.

Csillagok között 2014

A két Oscar-díjas főszereplő, Matthew McConaughey és Anne Hathaway a filmben.

3) Gravitáció (2013)

A Sandra Bullock és George Clooney szereplésével készült Gravitáció a valaha készült legélethűbb film, természetesen azok közül, amelyek cselekménye az űrben játszódik. Rendkívül érzékletesen mutatja be a súlytalanságból adódó nehézségeket, miközben az összes közvetlenül az űrben zajló jelenet néma, jól demonstrálva a tényt, hogy az űrben a hang terjedési közeg hiányában nem halad, sőt létre sem jön. A több órás film ugyanúgy a kanapéba, székbe, sámlira vagy egyéb ülőalkalmatossághoz szögezi a nézőt, akárcsak az előző két alkotás, igaz, ezt a művet a legoptimálisabb mozivásznon megnézni.

Gravitáció 2013

A 2013-ban készült Gravitáció olyannyira látványosra sikerült, hogy a szakma hét Oscar-díjjal is jutalmazta.

4) Armageddon (1998)

Az Armageddon című űrhajós film még abból az időszakból származik, amikor a súlytalanság megjelenítése és a filmtrükkök viszonylag gyerekcipőben jártak. Az 1998-as alkotás egy globális katasztrófát megakadályozni igyekvő csapat küzdelmeit tárja a filmező elé. A Föld felé haladó hatalmas meteort csak a fúrás mesterei gátolhatják meg abban, hogy elpusztítsa a Kék Bolygón található életet. A gond csak az, hogy a Bruce Willis által vezetett és Ben Affleck támogatósával dolgozó csapat olajfúrókból áll. A bonyodalmak innentől kezdve garantáltak.

Armageddon 1998

Bruce Willis és Ben Affleck vezetésével indul az űrbe egy fúrócsapat, hogy megmentsék bolygónkat.

5) Apollo 13. (1995)

Az Apollo 13 az amerikai űrprogram harmadik Holdra szállását hajtotta volna végre. 1970 április 11-én indultak útnak 13:13-kor és az út elején még rendben volt minden, aztán hirtelen rosszra fordultak a dolgok. Mindkét oxigéntartály megsérült, ezért Houston elvetette a Holdra szállás tervét, de az igazi bonyodalmak csak ekkor kezdődtek. Ebben a valódi eseményeken alapuló és lélegzetelállító történetben Tom Hanks alakítja Jim Lovell parancsnokot.

Apollo 13. 1995

Az Apollo legénysége 1970. április 11-én indult útnak 13:13-kor és az út elején még rendben volt minden, ám hirtelen rosszra fordultak a dolgok.

6) Star Wars (1977 – napjainkig)

Végezetül pedig, hogy ne érje szó a ház elejét, megemlékezünk az űreposzról magáról, a lézerkard forgatók modern mítoszáról, a furcsa lényekkel teli univerzumról.

Star Wars I. rész – Baljós árnyak (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, 1999)

Kiderült, hogy a Star Wars két főszereplője között miért nem alakult ki meleg szál

(6 legjobb űrhajós film címlapkép forrása)

//JoeJonix//


Article Tags: · · · · · · · ·