FILMEZZUNK.HU
10 zseniális Henry Fonda film, amit mindenképpen látni kell

10 zseniális Henry Fonda film, amit mindenképpen látni kell

11745

5. A halál 50 órája (Battle of the Bulge, 1965)

1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyien hazatérhetnek. Kiley ezredes az egyetlen, aki kételkedik ebben. Német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Aztán maguk is meglepődnek, amikor Kiley feltevése beigazolódik…

A halál 50 órája (Battle of the Bulge, 1965)

Tudtad, hogy…?

A produkció két Golden Globe-jelöléssel rendelkezik, ám megnyerni egyiket sem tudta.

4. Aranytó (On Golden Pond, 1981)

Egy öregedő házaspár, Ethel és Norman már évek óta az “Aranytó”-nál tölti a nyarat. A férfi 80. születésnapján a lányuk, Chelsea is megjelenik barátjával és annak tizenéves fiával a New England-i bungalóban. A régi feszültségek konfliktushoz vezetnek a családtagok – főként apa és lánya – között, de végül minden jóra fordul.

Aranytó (On Golden Pond, 1981)

Tudtad, hogy…?

A legjobb férfi (Henry Fonda) és a legjobb női (Katharine Hepburn) főszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte a film. Troy Garity filmes debütálása, bár a stáblistán csak fiúként szerepel. Ő Jane Fonda fia és egyben Henry Fonda unokája. Az egyetlen film, amiben apa és lánya, Henry Fonda és Jane Fonda együtt szerepelnek.

3. Nevem Senki (Il Mio Nome é Nessuno, 1974)

Senki (Terence Hill), aki nevét még gyerekkorában választotta apja legendás kuncsaftja után, mint szerencsevadász azt a feladatot kapja megbízóitól, hogy végezzen Jack Beauregarddal (Henry Fonda), az öregedő gyorstüzelővel, aki gyerekkora óta a legnagyobb példaképe. Jack kijelenti, hogy békés nyugodt időkre vágyik, de Senki nem hagyja, hogy egy ilyen hős csak úgy befejezze, ezért szervez neki egy utolsó kalandot a Vadak Bandája ellen.

Nevem Senki (Il Mio Nome é Nessuno, 1974)

Tudtad, hogy…?

Terence Hill ezt tartja a legjobb filmjének.

2. Tizenkét dühös ember (12 Angry Men, 1957)

Kamaradarab egy döntés meghozataláról. A tizenkét esküdtnek egy egyszerűnek látszó gyilkosssági ügyben kell ítéletet hoznia. Az egyik esküdtben azonban felmerül a gyanú, hogy a vádlott bűnössége mintha túlságosan is nyilvánvaló lenne, és alaposabban át kéne beszélni a tárgyalóteremben hallottakat, hiszen mégiscsak  egy fiatal ember életéről van szó. Kezdeben tizenegyen vannak ellene, de a helyzet lassan megváltozik, és kiderül, már nem is a gyilkossági ügyről van szó, sokkal inkább saját történeteikről és gyarlóságaikról.

Tizenkét dühös ember /12 Anry Man, 1957/

Tudtad, hogy…?

Henry Fonda-nak ez a film volt az egyetlen produceri munkája. Henry Fonda nem szerette nézni magát filmen, ezért a vetítőteremben oda sem nézett a vászonra. A vetítés után viszont odasétált a rendező Sidney Lumet-hez, és csak annyit mondott: “Sydney, ez lenyűgöző.”

1. Volt egyszer egy vadnyugat (C’era una Volta il West, 1968)

Frank, a gyilkos bandavezér feladata, hogy megtisztítsa a terepet a terjeszkedő vasúttársaság elől, hogy potya áron jussanak hozzá a sínek melletti területekhez. Jill, az egykori kurtizán azonban foggal-körömmel ragaszkodik a birtokához, Harmonika pedig azon van, hogy levadássza Franket. Eközben feltűnik a színen egy szökött gazember, Cheyenne, akirő senki nem tudja, kinek az oldalán áll.

Volt egyszer egy vadnyugat (C'era una Volta il West, 1968)

Tudtad, hogy…?

Henry Fonda először visszautasította a szerepet. A rendező, Sergio Leone az Egyesült Államokba repült, hogy személyesen kérdezze meg a színészt döntésének okáról. Fondát korábban csak a jófiú szerepében láthatta a közönség, azonban Leone sokkolni szerette volna a nézőket, a színész pedig végül elfogadta a könyörtelen gyilkos szerepét.

53 éve együtt, jóban, rosszban: Ő Gálvölgyi János bájos felesége

Cikkünkben az általunk legjobban kedvelt Henry Fonda filmeket olvashattátok! Természetesen a lista saját véleményen alapszik. Hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben várjuk a ti kedvenceiteket a feledhetetlen színésztől.

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Mentés

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·