FILMEZZUNK.HU
7 színész, akik a hírhedtséget választották inkább, mint a hitet

7 színész, akik a hírhedtséget választották inkább, mint a hitet

1343

7 színész, akik a hírhedtséget választották inkább, mint a hitet

A hírességeknek nagyobb hatalmuk van, mint amekkorát gyakran gondolnánk róluk – beleértve a vallás és a spiritualitás területét is. Felnézünk ezekre a férfiakra és nőkre – csillogásuk olyan túlvilági minőséget kölcsönöz nekik, ami miatt sokan közülünk többnek tekintik őket az embernél. Úgy akarunk öltözködni, beszélni, viselkedni és élni, mint ők. És jóban-rosszban gyakran a hitüket is utánozzuk. A hírnév és a gazdagság egyik hátránya váratlanul az a rengeteg életstílus-választás, amit ránk hagynak. Amikor abszolút bármit megtehetsz, annál nehezebb meghozni a nehéz döntéseket, olyan, hitre épülő életet élni, amely az Isten által kijelölt határokon belül marad. Emiatt kevés híresség tartja meg a hitét a hírnévre való felemelkedés után is. Pedig az ő útjuk másokra is hatással van. De pusztán az, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a hírességek milyen hatással vannak a hitünkre, segíthet abban, hogy a sajátunk erősebbé váljon – olyan társadalmi nyomásra leszünk figyelmesek, amire talán soha nem is gondoltunk volna. Ennek szellemében nézzünk meg 7 olyan hírességet, akik elhagyták keresztény hitüket.

1) Brad Pitt

Ő Brad Pitt piszok jóképű testvére - Friss fotókon az 57 éves Doug Pitt

Pitt, a hollywoodi elit tagja, nyilvánosan elismerte ateizmusát, és vallási befolyástól mentes életet él. De ez nem volt mindig így. Baptista szülők nevelték, akik már korán belé nevelték a hitbeli értékrendjüket, és értékes életleckéket adtak neki és testvéreinek az integritásról, amelyek Pitt szerint még ma is meghatározzák az életét és a tetteit. 2007-ben Pitt a Parade magazinnak adott interjújában elismerte, hogy a középiskolában „hitbeli válságba került”. „Elmentem a keresztény ébredési estekre, és a Szentlélek meghatott” – mondta Pitt – „És elmentem rockkoncertekre, és ugyanezt a buzgalmat éreztem. Aztán azt mondták nekem: ‘Ez az ördög zenéje! Ne vegyél részt benne! Olyan dolgokat akartam megtapasztalni, amiket a vallás szerint nem szabad megtapasztalni’.

De a leendő híresség a főiskolán keresztül továbbra is ragaszkodott a hitének néhány maradványához, és csak felnőttkorában csúszott le róla az utolsó maradvány. Mivel a vallást „fojtogatónak” találta, Pitt ateista lett. Érdekes azonban megjegyezni, hogy Pitt a jót is látja a vallásban, és elismerte, hogy „van benne egy vigasz, egy ütközőpont”. Még ennél is reménykeltőbbek az „Az élet fája” című filmjével kapcsolatos megjegyzései. A filmmel kapcsolatos interjúban Pitt bevallja, hogy bár szerinte a vallásban nem lehet békét találni, de az ismeretlen elfogadásában – hogy létezhet egy megmagyarázhatatlan erő – talán mégis békét lehet találni. Talán ezekben az utolsó szavakban rejlik a végső megváltás magva.

2) Kevin Bacon

7 színész, akik a hírhedtséget választották inkább, mint a hitet

Annak ellenére, hogy katolikusnak nevelkedett, Kevin Bacon ma ateistának vallja magát. Bacon, aki egy általános iskolai tanár és egy építész által nevelt hat gyermek egyike, nyilvánosan kijelentette, hogy „nem hisz Istenben”. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy nem „vallásellenes”. Ehelyett aktívan szorgalmazta az egyház és az állam közötti nagyobb mértékű szétválasztást Amerikában.

Zenekara, a „The Bacon Brothers”, amelyet idősebb testvérével, Michael Baconnel alapított, olyan rendezvényeken lépett fel, mint a „First Freedom First”, amelyek kifejezetten az egyház és az állam szétválasztása mellett érveltek. Bacon 1988 óta házas Kyra Sedgwick színésznővel, aki vallási és kulturális szempontból egyaránt zsidónak vallja magát. A párnak két gyermeke van.

3) Gabriel Byrne

8 híresség, akik szembe mentek a keresztény hitükkel

 

A dublini színész, Gabriel Byrne, most úgy véli, hogy a kereszténység, és különösen a katolikus egyház „a gonosz ereje” a világban. Bár ez a nézet nem szerencsés, Byrne-nek nagyon jó oka van arra, hogy így érezzen. Tizenegy éves korában egy keresztény testvérpár szexuálisan zaklatta. Majd ismét, amikor Angliában papnak készült, az ottani papság egyik tagja szexuálisan zaklatta. Ezután Byrne alkoholizmusba és depresszióba süllyedt, mélyen megbántották az elszenvedett visszaélések. Végül pedig elhagyta a kereszténységet – mi több, gonosznak, a társadalmat elnyomó erőnek bélyegezte, és a katolikus egyházat a náci párthoz hasonlította. Sírva panaszolja, hogy a katolikus egyház mennyire hatalmon tartja hazáját, Írországot, és folyamatosan felszólal ellene, valamint kulturális térhódítása ellen.

Byrne-ben azt a tragédiát látjuk, ami akkor történik, amikor hagyjuk, hogy az egyházon belül a korrupció ellenőrizetlen maradjon. Aligha hibáztathatjuk érzelmeiért, de remélhetjük, hogy egy napon meglátja majd az igazi természetet és a jóságot, amelyet a kereszténység olyannyira képes terjeszteni.

4) Daniel Radcliffe

Szomorú hírt osztott meg Daniel Radcliffe, aki betegségéről mesélt

A zsidó anyától és protestáns apától született Harry Potter sztárja és az Egyesült Királyság 12. leggazdagabb embere minden, csak nem vallásos. Radcliffe zsidónak vallja a neveltetését, de elismeri, hogy ennél tovább nem megy: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy zsidó vagyok. Ez azt jelenti, hogy jó a munkamorálom, és zsidó humorom van, és szabad zsidó vicceket mesélni„. Ma Radcliffe „militáns ateistaként” írja le magát, és küzd a vallás politikába való behatolása ellen. Nagy csodálatát fejezi ki Richard Dawkins, a szókimondó ateista és „Az istenkáprázat” szerzője iránt, és mindent magába szív, amit Dawkins kiad.

Ennek ellenére Radcliffe még mindig rendkívül közel áll a családjához, mondván, hogy ők tartják őt a földön – a vallás kérdése nem áll közéjük. A sztár emellett aktivista is, számos jótékonysági szervezetet támogat a gyerekekért, öngyilkosság-megelőző programokat és az AIDS elleni küzdelmet. Bár már nem vallásos, Radcliffe mégis jóra használja hírnevét és gazdagságát – talán van remény arra, hogy egy nap jó szándékai a jóság végső forrása – Isten – felé vezetik.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · ·