FILMEZZUNK.HU
Érdekességek az Álom luxuskivitelben című filmről

18 meglepő érdekesség az Álom luxuskivitelben című filmről

16661

Érdekességek az Álom luxuskivitelben című filmről

Az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) 1961-ben bemutatott színes, amerikai romantikus filmvígjáték. Blake Edwards alkotása Truman Capote 1958-ban megjelent kisregénye (más kategorizálás szerint: novella) alapján készült, amely magyar nyelven is olvasható. A forgatás 1960. október 9-én kezdődött, és bő két hónappal később, december 21-én ért véget. A két főszerepet Audrey Hepburn és George Peppard játszották. Alábbi cikkünkben erről, a mára már klasszikussá váló produkcióról olvashattok el néhány érdekességet, amit nagy valószínűséggel még nem hallottatok.

Érdekességek az Álom luxuskivitelben című filmről

1. Holly Golightly megformálása jelentős imázsváltást jelentett Hepburn pályáján, noha később ő maga és számos kritikus úgy vélte, hiba volt ráosztani ezt a szerepet. A Süddeutsche Zeitung kritikusa szerint „Audrey Hepburn a legvarázslatosabb szereposztásbeli tévedés, ami csak elképzelhető”.

2. Az Audrey Hepburn által előadott Moon River című betétdalt az évtizedek során sztárok tucatjai énekelték el, Henry Mancini zeneszerző szerint azonban egyikőjük előadása sem közelítette meg Audrey-ét.

3. Audrey Hepburn 750 ezer dollárt kapott Holly szerepének eljátszásáért, s ezzel Elizabeth Taylor után a korszak második legjobban fizetett színésznője lett.

Érdekességek az Álom luxuskivitelben című filmről

4. Holly a koktélpartiján először egy törülközőben jelenik meg. A film nem ad magyarázatot erre. A partit valójában egy olyan jelenet előzte meg, amelyet a végleges változatból kihagytak. Ebben Holly fürdőt vesz, ám a csengő hangja miatt gyorsan ki kell szállnia a kádból, és magára kell kapnia valamit. A kihagyott jelenet a film jubileumi DVD-változatán sem látható, se a filmbe utólag beillesztve (mint a sztriptízbáros epizód), se külön extraként.

5. A partijelenetet a forgatókönyv nem írta le részletesen, a közreműködök részben saját elképzeléseik, részben Edwards ötletei alapján improvizálták a viselkedésüket.

6. Az Álom luxuskivitelben egyik jelenetében a becsípett Holly e szavakkal utasítja ki Pault a lakásból: „Innentől eljutni az ajtóig pontosan 4 másodpercig tart. Én kettőt adok neked.” Paulnak valójában tényleg 4 másodpercbe telik, hogy megtegye ezt a rövid utat.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·