FILMEZZUNK.HU
Érdekességek az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmről

15 meglepő érdekesség Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmről

19167

Érdekességek az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmről

Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark), más címén Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói, egy 1981-es amerikai kalandfilm Steven Spielberg rendezésében, George Lucas produceri közreműködésével és Harrison Ford főszereplésével. Az Indiana Jones-franchise első filmjében Indiana Jones a nácikkal száll szembe, akik a szövetség ládáját kutatják, seregeik legyőzhetetlenné tételéért. A lelőhelyét mutató medalion Indy egykori szerelme, Marion Ravenwood (Karen Allen) birtokában van. A film további szereplői Paul Freeman mint Indiana ellensége, a francia régész, Rene Belloq, John Rhys-Davies mint Indiana segítője, Sallah és Denholm Elliot Indy kollégája, Marcus Brody megformálójaként.

Érdekességek az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmről

1. Kis híján David Hasselhoff lett Indiana Jones. Ahogy nyilatkozta egy interjúban: „Én is versenyben voltam, de Steven Spielberg azt mondta, hogy neki az a másik srác kell a Csillagok háborújából, úgyhogy Harrison Ford lett a frigyláda fosztogatója”.

2. Spielberg a főszerepre Fordot ajánlotta, azonban Lucas ellenvetett, mivel nem akarta, hogy a színész rendszeresen összefüggésbe kerüljön a filmjeivel. Meggyőzte a rendezőt, hogy keressenek valaki mást, így Tom Selleck kapta meg a szerepet, akinek azonban végül le kellett mondania a feladatot a Magnum című televíziós sorozathoz fűződő elkötelezettsége miatt.

3. Mikor 1981. június 12-én a mozikba került, a 20 millió dollárból forgatott produkció hatalmas sikert aratott, könnyedén válva az év legnézettebb filmjévé több mint 384 millió dolláros bevétellel világszerte, egyúttal a mindenkori listán is előkelő helyet szerezve magának.

Érdekességek az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmről

4. Nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában, s ebből négyet nyert el (legjobb hang, vágás, vizuális effektusok és díszlet).

5. Spielberg minden jelenetnek felvetette a kamerapróbáját is, nem tudva melyik improvizáció sikerül a legjobban. A felvételekből hetente egyszer filmvetítéssel egybekötött bulit rendezett az egész stábnak.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·