FILMEZZUNK.HU
Robert De Niro és Meryl Streep

A hét színészei – 2016.01.26.

2061

Ezen a héten két, pályafutásukat nem ma kezdő színészt és színésznőt választottunk. Alábbi cikkünkben e két művész pályafutásáról ejtünk néhány mondatot, illetve mutatjuk be életútjukat.

Női ágon a jelenleg 67 éves, talán legsikeresebb és legismertebb színésznő, Meryl Streep mellett döntöttünk. Férfi színészek közül az a Robert De Niro a kiválasztott, akinek a frissen bemutatott filmje, a Nagyfater elszabadul csúnyán leszerepelt a kritikusok előtt.

Meryl Streep

Meryl Streep színésznő

Meryl Streep (Mary Louise Streep, USA, New Jersey, Summit, 1949. június 22. –) háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek alakításai filmekben, televízióban és színházban egyaránt láthatók. 19 jelölésével ő a legtöbbször nominált színésznő az Oscar-díj történetében. Sokan a filmtörténelem legkiemelkedőbb alakjának tekintik.

Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júlia című filmben. Ezután jött egy nagyobb szerepe is a A szarvasvadász című moziban, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét (Dustin Hoffman) és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscar-díját. Az 1982-es Sophie választása című filmben nyújtott alakításáért is Oscar-díjat kapott. 2012-ben A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét Oscar-díjra jelölték, immáron 17. alkalommal. Az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, a visszavonult, alzheimeres, viszkiző Margaret Thatchert alakítja benne olyan tehetséggel, hogy a film sokkal inkább szól színészi képességeiről, mint magáról a Vasladyről. A jelölést díjra is váltotta 30 évvel utolsó Oscar díja után. A Golden Globe díjakat illetően 21-szer jelölték és ezekből 8-szor ítélték neki a díjat!

1976-tól John Cazale színművésszel élt eggyütt, akivel 1978-ban el is jegyezték egymást, azonban Cazale még abban az évben elhunyt rákban. Fél évvel később (1978. szeptember 30-án) Streep férjhez ment Don Gummer szobrászművészhez, akitől 4 gyermek született: Henry Wolfe Gummer (1979), Mary Villa (Mamie) Gummer (1983), Grace Jane Gummer (1986) valamint Louisa Jacobson Gummer (1991).

2009-ben a Hollywood Report Angelina Jolie-t választotta Hollywood legjobban fizetett színésznőjének. A listán harmadik helyezést ért el Meryl Streep, aki 24 millió dolláros (4,6 milliárd forint) bevételt ért el, aminek zömét a nagy sikerű Mamma Mia! c. filmnek köszönhette.

Robert de Niro

Robert de Niro színész

Robert De Niro (New York, 1943. augusztus 17. –) kétszeres Oscar-díjas, egyszeres Golden Globe díjas amerikai színész, producer, rendező. Robert De Niro igazi művészcsaládban született, hiszen édesanyja, Virginia Admiral festőművész volt, édesapja, Robert pedig a festészeten kívül szobrászkodott és verseket is írt. A kis De Niro New York Little Italy negyedében nőtt fel, gyakorlatilag félárvaként, miután édesapja elhagyta a családot.

Pályáját 1969-ben Brian De Palma Az esküvői party című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Bang the Drum Slowly (1973) és az Aljas utcák (1973) (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért. A Francis Ford Coppola rendezésében készült A Keresztapa II. (1974) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával jutalmazta. Második Oscar-díját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika(1980) című film főszerepéért kapta, melyben a híres bokszolót, Jake La Mottát formálta meg.

Első feleségét Diahnne Abbottnak hívták, az ex-színésznő 1976-ban fiút szült neki, Raphaelt. De Niro örökbe fogadta a színésznő korábbi kapcsolatából született lányát, Drenát. Néhány évvel később elváltak. Későbbi élettársától, Toukie Smithtől ikrei születtek (Julian Henry és Aaron Kendrick), akiket béranya hordott ki. 1997-ben De Niro ismét megnősült, szigorúan titkos esküvőn vette el barátnőjét, Grace Hightower légiutas-kísérőt. 1998-ban megszületett fia, Elliot. 2003-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála, megműtötték, s azóta felépült. De Niro társtulajdonos a Rubicon étteremláncban San Franciscóban Francis Ford Coppolával és Robin Williamsszel.

1988-ban Jane Rosenthallal együttTribeca Productions néven saját filmvállalatot hozott létre, amely számos film elkészítését tette lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött.


Article Tags: