FILMEZZUNK.HU
Rocky - Oscar meglepetések

Oscar meglepetések – a díjátadó legváratlanabb döntései

3396

Oscar meglepetések

Az Oscar-díjátadó általában kiszámítható. A gála estjére már azért lehet tudni a lehetséges győzteseket több okból is. Ezen okok közé tartoznak az Oscar előtti díjátadók, mint például a Golden Globe, a BAFTA és a SAG Awards. Azonban néha az Oscar szavazók saját útjukat követik. Íme néhány a legérdekesebb Oscar meglepetések közül.

1993-ban sokan azt hitték, hogy Vanessa Redgrave nyer a legjobb női mellékszereplő kategóriában, a Howard End című filmben nyújtott teljesítményéért. Ehelyett Marisa Tomei volt a meglepő győztes. A My Cousin Vinny című vígjátékban játszott szerepéért kapta a szobrocskát. Többen azt gondolták, hogy az ő teljesítménye túl könnyű volt ahhoz, hogy érdemes legyen a díj jelölésére. Voltak pletykák, hogy a műsorvezető, Jack Palance véletlenül félre olvasta a nevet…

1977 nagyszerű év volt filmek szempontjából. A legjobb alkotásra jelöltek között volt található a Taxi Driver, Network és az Elnök Emberei összes része. Mindezek ellenére Rocky volt a meglepetés győztes. Az Oscar örökségének választójoga tovább folytatódik ebben az évben, amikor Sylvester Stallone a legjobb férfi mellékszereplő díjáért indul, mint Rocky Balboa, a Creed című filmben.

A Three 6 Mafia az egyik, a nem túl közkedvelt Oscar nyertesek közül. A 2006-os Oscar-on az ő számuk, az „It’s Hard Out Here for a Pimp” a Hustle & Flow című hip-hop drámából nyerte el a díjat a mindenki által szeretett Dolly Parton dala, a „Travelin’ Thru” elől. Jon Stewart a következőképpen gúnyolódott: „Azoknak, akik az ő pontszámaikat otthon hagyták, csak meg szeretném világítani a dolgot: Martin Scorsese 0 Oscar; Three 6 Mafia 1”. (Scorsese a következő éven nyert egy Oscar-t)

Sok kritika éri még most is azt, hogy 2006-ban az esélytelenebb Ütközések című dráma elnyerte a a legjobb film díját a Túl a barátságon című film elől. Paul Haggis, a Crash rendezője még 2015-ben is azt mondta egy interjúban, hogy nem volt jó döntés: „Valóban az volt az év legjobb filmje? Nem hiszem”.

1969-ben két győztes volt a legjobb női szereplő kategóriában: Barbara Streisand a Funny Girl-ben és Katherine Hepburn a The Lion in Winter-ben nyújtott színjátszásáért. Hepburn nem vett részt az ünnepségen, így Streisand volt az egyedüli győztes, aki elmondta a köszönetét.

Szerelmes Shakespeare folytatta a szerencse szériáját, amikor elnyerte a legjobb film díját a Ryan közlegény megmentése (amelyet minden idők egyik legjobb háborús filmjének tartanak) elől 1998-ban. IMDb-n, ami a világ legismertebb filmes adatbázisa, Steven Spielberg háborús produkciója a valaha volt 30. legjobb film, míg a Shakespeare életéről szóló alkotás nem is szerepel a listán.

Általában, ha egy film elnyeri a legjobb rendezői címet az Oscaron, akkor mellé meg is szokta szerezni a legjobb produkció díját is. Tehát, amikor 1982-ben Warren Beatly megnyerte a legjobb rendező díját mindenki feltételezte, hogy övé lesz a legjobb film díja is. Néhány perccel később mindenki meglepődött amikor kiderült, hogy a legjobb filmet a Hugh Hudson rendezte, Tűzszekerek nyerte el. Őszintén megmondjuk, mi nem bánjuk! A filmről itt olvashatjátok ajánlónkat!

1994-ben jól ismert színésznők indultak a legjobb női mellékszereplő díjáért: Rosie Perez (Fearless), Winona Ryder (The Age of Innocence), Emma Thompson (In The Name of the Father) és Holly Hunter (The Firm). Ám amikor a 11 éves Anna Paquin (The Piano) nevét olvasták fel a műsorvezetők, mindenki tátott szájjal kezdett el neki tapsolni.

(Cikkünket az IMDb-n megjelent írás ihlette; Címlapkép oscar meglepetések)

//Newman//


Article Tags: