FILMEZZUNK.HU
Saul fia - oscar esélylatolgatás

Oscar esélylatolgatás – Saul fia egy lépésre a csúcstól

1922

Oscar esélylatolgatás – Oscar-eső várható

Készülünk a Február 28-i gálára mi is. Idén rengeteg nagyszerű alkotás volt. Az est folyamán két nagyszabású film verseng a legtöbb díjért, ám mi mégis egy kis költségvetésű filmnek szorítunk a legjobban. A Saul fia 35 év után nyerhet újra Oscar díjat nemzetünknek! Oscar esélylatolgatás cikkünkben górcső alá vettük a díjátadó lehetséges győzteseit.

Oscar-díj vonatkozásában talán senkinek nem drukkolt még úgy a Föld bolygó névre hallgató globális falu, mint Leonardo DiCaprionak. A 42 éves színészt eddig hatszor jelölték öt film kapcsán a filmes világ talán legnevesebbnek számító elismerésére. 2014-ben a Wall Street farkasa című film főszereplőjeként nyújtott teljesítményéért és produceri munkájáért is jelölték, végül azonban a hőn áhított díjak mások kezében landoltak. Idén viszont úgy tűnik, mindent megtett a siker érdekében. A visszatérőben betegen is részt vett a forgatáson, sokszor olyan körülmények között, amelyek már-már a stáb „lázadásához” vezettek, de még így is zseniálisat alakított. Ráadásul a rendező, Alejandro G. Iñárritu mániákusan ragaszkodott ahhoz, hogy a lehető legtermészetesebb fényviszonyok között forgassanak, ami szó szerint technikai rémálom minden cameraman számára. Gyakorlatilag az egész stáb szó szerint szenvedett a siker érdekében, ami úgy tűnik nem is fog elmaradni. A visszatérő 12 kategóriában kapott jelölést, ott van a Legjobb film, a Legjobb színész, a Legjobb férfi epizódszereplő, a Legjobb rendező, a Legjobb operatőr, a Legjobb látványtervezés, a Legjobb jelmeztervezés, a Legjobb hang, a Legjobb vágás a Legjobb hangeffektus, a Legjobb vizuális effektus és a Legjobb maszk kategóriákban is. Az esélyek latolgatása alapján Leonardo akár hátra is dőlhetne; úgy tűnik a legjobb színészi alakításért járó díjat a Golden Globe után végre az Oscar-gálán is könnyedén bezsebeli… Persze azért ne igyunk előre annak a bizonyos medvének a bőrére! A rendező, Alejandro, de maga a film is a legesélyesebb a kategóriájában, tehát nem elképzelhetetlen, hogy a prognosztizált szoboreső valóban bekövetkezik.

A második legtöbb jelölést, szám szerint tízet, a Mad Max – A harag útja kapta, ebből legalább ötben, a Legjobb vágásért, a Legjobb jelmeztervezésért, a Legjobb maszkért, a Legjobb hangeffektusért és a Legjobb hangért járó kategóriában a fő esélyesnek tartják.

Nem áll messze az igazságtól, hogy a hátborzongató és mindemellett szemet gyönyörködtető Visszatérő és a poszt-apokaliptikus halálfutam Mad Max vetélkedik szinte minden kategóriában az első két helyért. No persze ez enyhe túlzás, hiszen összesen huszonnégy kategóriában osztanak ki Oscar-szobrocskákat, hivatalos nevén Academy Award of Meriteket. Apropó Oscar; felmerülhet a kérdés, vajon honnan a név. Ha ez nem lenne, nem lenne Oscar esélylatolgatás sem. Nos, a városi legenda szerint az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárva az épületet megszemlélte az ott kiállított szobrot is, majd megjegyezte, hogy az rendkívül hasonlít texasi nagybátyjára, akit történetesen Oscar Piercenek hívtak. Az eredetileg agyag magvú aranyozott bronzszobornak -melyet ma már a britanium nevű ötvözetből formálnak és azután vonják be 24 karátos arannyal- az első díjkiosztón még nem volt neve.

Visszatérve a jelöltekhez a hölgyekkel folytatjuk! A legutóbbi Golden Globe-díjkiosztó gálán a Legjobb drámai színésznőnek járó elismerést Brie Larson kapta a Szoba című filmben nyújtott színészi teljesítményéért, amiben egy a fiával fogvatartott és szexuálisan kihasznált anyát játszik.

A film a szabadulásukat és a beilleszkedésük drámáját meséli el.

Idén minden jel szerint az Agymanók gyermekek szempontjából szórakoztató, felnőttek, de mindenesetre a pszichológia iránt érdeklődők szemszögéből elgondolkodtató mese megalkotói vihetik haza a Legjobb animációs filmnek járó díjat.

Talán nem meglepő, hogy a Legjobb vizuális effektusokért járó díj legesélyesebb várományosa a Star Wars: Az ébredő erő című űreposz. A 2015-ös év legjobban beharangozott és várt alkotása díjat mindenképpen elvinné.

Végül, de nem utolsó sorban nagy örömünkre szolgált, a történelmet ismerő és hazánk antiszemita múltját elítélő magyarok számára, amikor hivatalossá vált; Nemes Jeles László kiváló alkotása, a Saul fia is versenyben van a Legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért. Kategóriájában jelenleg messze a legesélyesebb a holokauszt-dráma, mely nem csupán Röhrig Géza alakításának, a szokatlan és egyben innovatív kameramunkának vagy a beszédes hangeffektusoknak köszönheti egyedülálló voltát, hanem a ténynek, miszerint egészen újszerűen, egyszersmind valósághű naturalizmussal mutatja be a haláltábor embertelen és kegyetlen körülményei között szenvedő embertársunk életének utolsó napjait. Ha valamely magyar film méltán megérdemli az Oscart, akkor az a Saul fia! Biztató jel a mű ugyanebben a kategóriában elnyert Golden Globe díja, amit ráadásul magyar filmnek mindeddig nem sikerült elhoznia.

Reményeink szerint vasárnap együtt örülhetünk majd Nemes Jeles Lászlóval és a stábbal!

(Címlapkép forrása: Oscar esélylatolgatás)

//JoeJonix//


Article Tags: