FILMEZZUNK.HU

Saul fia, kiknek a nyomdokaiba léphet?

3095

Saul fia nyomában – az elmúlt 5 év nyertesei a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriában

Február 28-án rendezik meg az év legrangosabb filmes díjátadóját, az Oscar-gálát. Saul fia 35 év után nyerhet újra Oscar díjat Magyarországnak. Ennek apropóján utánajártunk, hogy az elmúlt 5 évben, milyen típusú filmeket díjaztak az Akadémia tagjai a Saul kategóriájában. Ami világosan kirajzolódik, hogy a zsűrik a drámákat szeretik a legjobban díjazni, ami a Saul fia szempontjából jó hír. Az elmúlt öt nyertesből négy volt dráma, a maradék egy pedig vígjáték. A franciák és a dánok kétszer is nyertek ebben az időszakban. Saul fia legnagyobb riválisa, a Mustang is egy francia produkció, így reméljük a zsűrik megelégszenek azzal a két Oscar díjjal, amit már adtak a Franciáknak. Lássuk, kik nyertek az elmúlt fél évtizedben:

Ida (2015-ös győztes)

Nemzet: lengyel, dán
Stílus: dráma
Rendező: Pawel Pawlikowski
Vetélytársai: Eszeveszett mesék, Leviatán, Mandarinok, Timbuktu

Történet: 1956. Ida egy fiatal novicia, aki fogadalomtétel előtt felkeresi egyetlen életben maradt rokonát, édesanyja testvérét. Wanda Gruz negyvenes éveiben járó, alkoholista, láncdohányos, még leépültségében is erotikusan vonzó asszony, aki az ötvenes évek elején nagy hatalmú ügyészként a Honi Hadsereg számos, a szovjetvilág ellen harcoló vezetőjét küldte bitóra. Ám Vörös Wanda, ahogy egykoron hívták, 56 után kegyvesztetté vált. Ida és Wanda akkor találkoznak egymással, amikor mindketten útelágazáshoz érkeznek: identitásuk és jövőjük meghatározásához pontos önképre, a múlt tisztázására van szükségük. Ida csak most tudja meg, hogy zsidó, a neve Ida Lebenstein, kinek szüleit a német megszállás alatt megölték, így került árvaként az apácákhoz. Wanda természetesen tudott róla, de nem vette magához.

A nagy szépség (2014)

Nemzet: francia, olasz
Stílus: vígjáték
Rendező: Paolo Sorrentino
Vetélytársai: Alabama és Monroe, Vadászat

Történet: Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él, és nappal alig csinál valamit. Jep 65-dik születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó “nagy szépséget.”

Szerelem (2013)

Nemzet: francia, német, osztrák
Stílus: dráma
Rendező: Michael Haneke
Vetélytársai: A háború sámánja, Egy veszedelmes viszony, Kon-Tiki, No

Történet: A film középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja.

Nader és Simin – Egy elválás története (2012)

Nemzet: iráni
Stílus: dráma
Rendező: Asghar Farhadi
Vetélytársai: Lazhar tanár úr, Lábjegyzet, Bikanyak, A város alatt

Történet: Nader és Simin egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer – kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett. Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.

Egy jobb világ (2011)

Nemzet: dán, svéd
Stílus: dráma
Rendező: Susanne Bier
Vetélytársai: Biutiful, Felperzselt föld, Hors-la-loi, Szemfog

Történet: Anton orvos, aki idilli dán kisvárosi otthona és a munkahelyének számító afrikai menekülttábor között kénytelen ingázni. Ez a két gyökeresen különböző világ odáig vezeti, hogy neki és családjának konfliktusokkal, problémákkal kell szembesülnie, amelyek kőkemény döntések elé állítják. A két fiatal fiúgyermeket nevelő Anton és felesége, Marianne elhidegülnek egymástól, és a válás szélére sodródnak. Idősebbik, 10 éves fiukat, Elias-t folyamatosan bántalmazzák az iskolában mindaddig, amíg Christian – az új fiú, aki Claus nevű apjával Londonból költözött ide – a védelmére nem kel.

2016-ban remélhetőleg egy magyar alkotás, a Saul fia fog diadalmaskodni. Nemes Jeles László filmje 35 év után gyűjthet be újra ilyen rangos elismerést hazánknak. Mi nagyon szurkolunk! Ha te is kíváncsi vagy Saul fia szereplésére, a Duna TV-n élőben tudod te is követni az eseményeket!

(Címlapkép forrása)

//milos//


Article Tags: