FILMEZZUNK.HU
Saul fia győzött

Oscar díjat nyert a Saul fia!

4142

Megvan az Oscar díj! – 34 év után nyert újra Oscar szobrocskát hazánknak a Saul fia

Harmincnégy évvel a Mephisto győzelme után ismét egy magyar film tudott nyerni az Oscar gálán. A 88. Oscar díjátadón a Saul fia maga mögé tudta utasítani a nagy rivális francia alkotást, a Mustangot, így Nemes Jeles Lászlóék büszkén vehették át a Legjobb külföldi filmnek járó Oscart. Biztosak vagyunk benne, hogy a díjnak köszönhetően még több emberhez el fog jutni az a fontos üzenet, amit a Saul fia képvisel. Ennek apropóján összeszedtünk 15 olyan érdekességet a magyar holokauszt-drámáról, amit nagy valószínűséggel még nem hallottál.

“Köszönöm az akadémiának ezt a fantasztikus megtiszteltetést, és Magyarországnak, hogy finanszírozta a filmet. Szeretném a díjat megosztani Röhrig Gézával és a fantasztikus szereplőgárdával, akik hittek ebben a filmben, amikor senki nem tette azt. Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk, erről szól ez a film” – mondta köszönőbeszédében Nemes Jeles.

  1. A film főszereplője Röhrig Géza, diákként Auschwitzban is járt, ahol akkor még nem épült ki a mai modern látogatóközpont. Szabadidejének jó pár óráját ott töltötte el, ami nagy hatással volt egész életére.
  2. Röhrig Géza költő és színész, de már 1980 óta nem szerepelt filmben. És amúgy zenél is. Nemrégiben Pajor Tamás koncertjén játszotta el először a Próféta című legújabb számát egy szál gitárral több ezer néző előtt.
  3. Egy videóban Röhrig Pajor Tamással arról beszél, hogy mindketten a Messiást várják. Röhrig amúgy vallásos, haszíd zsidó.
  4. A film rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak az édesapja, Jeles András elismert rendező, aki Kossuth díjat is nyert. Emiatt sokáig először felmenőit emlegették Nemes Jelesnek, ha szóba került a személye. Valószínűleg most már változott a helyzet…
  5. Nemes Jeles László nagyon fiatalon, 39 évesen érte el a filmmel ezt a nagy sikert, amelyen amúgy több évig dolgozott. Korábban évekig Franciaországban élt.
  6. Minden Oscarra jelölt, már csak a jelölésért is kapott egy értékes (200 ezer dolláros) ajándékcsomagot, amelybe beletartozik egy luxusutazás Izraelbe és gyalogtúra Japánba is. De olyan extrákat is, mint egy éves Audi autóbérlés és egy életre szóló kozmetikai utalvány is az egyik cégtől. Kiderült azonban, hogy a Saul fia-nak, mint legjobb idegen nyelvű film, valamiért nem jár ez az ajándékcsomag.
  7. A film középpontjában egy nagyon különleges helyzetű csoport a Sonderkommando áll, akik maguk is többségében halálra szánt zsidók voltak a haláltáborokban, csak néhány hónappal hosszabb életet élhettek azáltal, hogy az elgázosított rabtársaik tetemeinek eltakarítására használták őket. Egy idő után általában őket is megölték.
  8. A Sonderkommandóról nagyon keveset tudhat az utókor, de a néhány ismert információ több elemét is beépítette a magyar stáb a produkcióba:8/a. Valóban sikerült egy rabnak fényképezőgépet becsempészni az auschwitzi táborba, ahol néhány fényképet is tudott készíteni. Ezeket a sokkoló felvételeket aztán kiszivárogtatta. A film egyik jelenetébe beépítették ezt az esetet. A haláltáborban valóban magyar volt az egyik boncorvos, Dr. Nyiszli Miklós, aki az emlékiratait pár évvel a haláltábor felszámolása után ki is adta, „Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban” címmel.8/b. A film egyik kulcs jelenete is Nyiszli visszaemlékezésein alapul. Valóban megtörtént, hogy egy gyerek, egy 16 éves erdélyi lány túlélte az elgázosítást. A föléje tornyosuló ruhák és az, hogy arccal egy pocsolyába esett megmentette a mérgezéstől. A körbecsodált áldozattal végül valóban az SS törzsőrmester végzett, Nyiszli érvelése ellenére. A náci vezető úgy vélte, hogy egy ilyen fiatal lány ki fogja kotyogni a borzalmas titkokat. A filmmel ellentétben azonban nem megfojtotta az SS-es, hanem tarkón lőtte az áldozatot.8/c. Az auschwitzi Sonderkommando tagjai egyszer valóban megpróbáltak felkelni a tábor vezetőivel szemben, 1944. október 7-8-án. A film 107 perce ebben a néhány napban játszódik. Az elszánt rabok néhány SS-est megtudtak ölni, többeket megsebesítettek és felgyújtották az egyik krematóriumot, amelybe élve bedobták az egyik főkápót. Végül a felkelést leverték és egy nap alatt 451 Sonderkommandóst végeztek ki.
  9. A film főhősének rögeszméje, hogy kaddist mondjon egy halott fiúnak, a sok tízezer halott közül. A kaddis a zsidó vallás gyászimája, amely az Isten nagyságáról, mindenhatóságáról és könyörületességéről szól. A gyászoló zsidók 11 hónapon keresztül mondják ezt az imát elhunyt szeretteikért és csak akkor érvényes, ha jelen van 10 zsidó férfi.
  10. Több európai országban vetítik a filmet. Úgy tűnt Németországban nem fog menni a mozikban, mivel a Németországba senki nem akarta megvenni a jogokat. Végül azonban a Sony bejelentette, hogy megvette a forgalmazási jogot Németországra is.
  11. A film 450 millió forintba került. A Mojo Box Office számítása szerint február közepéig 2,5 millió dollárt hozott be a film nemzetközi szinten, amelybe nem számították bele az Egyesült Államokat – ahol időközben átlépte az 1 millió dolláros lélektani határt – és Franciaországot sem, és így Magyarország vezeti listát. A filmet természetesen továbbra is fogják vetíteni, sőt az alkotók szerint csak most kezdődik igazán az áramlás a mozikba. A bevételek arra is utalnak, hogy több százezren látták már a filmet.
  12. A Saul fia már több más olyan díjjal is büszkélkedhet, amelyek önmagukban is nagy dicsőséget jelentenek. Többek között 2015 nyarán megnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, majd 2015 év végén a Golden Globe díjat is megszerezte. Továbbá megnyerte még a National Board of Review of Motion Pictures Az év legjobb idegen nyelvű film díját, a New York-i Filmkritikusok A legjobb első film díját és a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének (LAFCA) Az év legjobb külföldi filmje díját is. És még sorolhatnánk…
  13. A Saul fia, többek között a Golden Globe díj megnyerésével, egyben Magyarországnak is dicsőséget hozott, hiszen a film címe mellett a származási országot hirdették ki az átadókon.
  14. Amúgy Nemes Jeles már 2011-ben ott volt Cannes-ban, csak ez nem volt akkora hír. Igen, mert akkor ösztöndíjasként volt ott közel félévig. A világhírű filmfesztivál által működtetett alapítvány programjának keretén belül egy sikeres francia rendező segítségével csiszolgathatta a Saul fia forgatókönyvét.
  15. Nemes Jeles már ezelőtt tíz évvel is nyert díjat, akkor a 2006-os Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját kapta meg. Azóta messzire jutott… Csak gratulálni lehet neki és az egész stábnak, amelynek többsége magyar, de vannak közte német, lengyel, amerikai és izraeli munkatársak is.

Később olvashatjátok bővebb tájékoztatásunkat az Oscar gáláról!

Ha tetszett cikkünk, nyomj egy LIKE-ot Facebook oldalunkra!

(Címlapkép forrása)

(Köszönőbeszéd)

//Jordan//


Article Tags: