FILMEZZUNK.HU
Kiskakukk (Kukushka, 2002) - Orosz filmek - A filmtörténelem 10 legjobb orosz mozija

Orosz filmek – A filmtörténelem 10 legjobb orosz mozija

24248

A legjobb orosz filmek – Külföldi produkciók 1. rész

Kedves Olvasóink! Legújabb cikksorozatunkban elkalauzolunk benneteket más és más nemzetbeli filmpiacra. A mai filmvilág körülbelül 90%-a, a Hollywoodban készült amerikai produkciókról szól, legyen szó akár romantikus filmről, akció-vígjátékról, vagy egy giga-költségvetésű fantasy-ról. Ám, aki egy kicsit is otthonosan mozog a filmek táborában, tudja, hogy léteznek nem Amerikában készült alkotások is. Köztudott, hogy minden idők egyik legjobb filmje, Az élet szép olasz készítésű, de a franciák is büszkélkedhetnek olyan filmmel, mint az Életrevalók, amely 2011-ben hatalmas sikernek örvendett az egész világon. Ahhoz, hogy sikerfilm után nézzünk, még csak a határon sem kell átmennünk, hiszen a magyar rendező által készített Saul fia, tavaly az egész Föld nevű bolygót meghódította. Nos, ezek apropójából gondoltuk úgy hogy elindítjuk a Külföldi produkciók rovatunkat. Az első részben lássuk, melyek a legjobb orosz filmek!

Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine, 1991)

Oroszország cárnője, hogy unokaöccsének, Péter nagyhercegnek a felesége legyen. Frigyes porosz császár értesül a történtekről és meghívja a családot, hogy útban Oroszország felé töltsenek pár napot Berlinben. Az oroszországi kíséretet a fiatal Orlov gróf vezeti. Sophie megismeri az udvart. A férjjelölt kedves, de meglehetősen éretlen, gyermeteg. Szentpétervárott a cárnő első kérése az, hogy vegye fel az ortodox hitet, a másik az, hogy nevét változtassa Katalinra. A lány még hozzá sem ment Péterhez, máris politikai ellenzője akad az udvarban Voroncov személyében, aki mindenáron éket akar verni közéjük, ugyanis fél a porosz hatás erősödésétől. Feleségével együtt elhatározzák, hogy megmérgezik a fiatal nőt.

9. század (9 rota, 2005)

A film fiatal orosz srácokról szól, akiket egy dolog köt össze, a háború. A kiképzés után úticéljuk Afganisztán. Az az ország, akit még soha, senki nem győzött le. A 9. század feladata az, hogy megvédjen egy magaslatot, bármi áron.

A csodatevő (The Miracle Maker, 2000)

Az ifjú Jézus miközben ácsként dolgozik, arra készül, hogy teljesítse küldetését. Egyetlen feladata van a Földön, az Atya dolgában kell eljárnia. Első útja Keresztelő Szent Jánoshoz vezet, és megkeresztelkedik. Majd vándorolni kezd Galileában és hirdeti Isten igéit, tanítja a népet. Meggyógyítja a betegeket, jóllakatja az éhezőket, inni ad a szomjazónak, de legfőképp hitet és reményt ad…

Lev Tolsztoj: Anna Karenina (Anna Karenina, 1967)

Anna Karenina először hagyja hosszabb időre nevelőnőre kisfiát, Szerjozsát. Pétervárról Moszkvába hívják rokonai, hogy tapintatosan segítsen megoldani családi problémáikat. Ám az utazás nem várt fordulattal jár: véletlenül megismerkedik Vronszkij gróffal, akivel kölcsönösen halálosan egymásba szeretnek. Az új, csodálatos érzés egyre jobban hatalmába keríti Annát, nem tud, és nem is akar ellenállni többé. Nyíltan bevallja férjének, hogy Vronszkij szeretője és gyermeket vár tőle. Karenin azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Szerjozsa a válás után nála maradjon. Annának nem csupán a környezete előítéleteivel kell szembenéznie, de választásra is kényszerül: a fiát vagy szerelmét választja?

A szibériai borbély (Szibirszkij csirjulnyik, 1998)

1905 – Egy asszony levelet ír a fiának, végre rászánja magát, hogy megossza vele születésének féltve őrzött titkát. 1885 – Jane üzleti megbizatással nekivág a titokzatos Oroszországnak. A vonaton megismerkedik a fiatal kadéttal, Andrej Tolsztojjal, aki beleszeret a külföldi szépségbe. Jane, hogy segédkezzen eladni egy óriási fakitermelő gépet az oroszoknak, magába bolondítja Radlov tábornokot.

Leviatán (Leviathan, 2014)

A Barents tenger melletti kisvárosban él egy átlagos család: Nikolai, felesége Lilya és tinédzser fia, Romka. Tulajdonukat a helyi polgármester veszélyezteti, aki megpróbálja elvenni földjüket, házukat és Nikolai autójavító műhelyét is. Hogy menthesse otthonát, a családfő egy régi barátja segítségét kéri. Régen a hadseregben szolgáltak együtt, a férfiból most egy Moszkvában praktizáló neves ügyvéd lett. Együtt veszik fel a harcot a polgármester ellen…

Csalóka napfény (Utomlyonnye solntsem, 1994)

1936-ban egy kellemes nyári napon a magas rangú katonatiszt nyaralójába váratlan vendég érkezik. Az asszony régi szerelme tíz év távollét után törte meg a családi idillt. A vendég küldetése végzetes, az ezredest kell előállítania a politikai rendőrség megbízásából.

Hurrá, nyaralunk! (Dobra pozsalovaty!, 1964)

Dinyin, a Szovjetunió lelkes táborvezetője példásan és a szabályok teljes körű betartásával vezeti az úttörőtábort. Minden táborlakó a helyén, rend és fegyelem mindenhol – elérkezett tehát az idő, hogy a kis úttörők rokonai végre meglátogassák őket és elismeréssel hódoljanak a táborvezető előtt a gyerek kisimult arcocskáját látván. Légy kerül azonban Dinyin levesébe, s az áhított siker édes mámora megrendülni látszik.

Kiskakukk (Kukushka, 2002)

1944. szeptembere. A finn orvlövész zseniális húzással – SS-egyenruhában – megszökik a németek fogságából, majd egy lapp parasztasszony, Anni házában talál menedéket. De a négy éve magányosan élő asszony már egy másik férfit is befogadott magához, a súlyosan sérült orosz katonát. A két férfi ellenségesen áll egymással szemben. Nemcsak Veiko SS-egyenruhája, de az asszony is közéjük áll. A mese varázslatos fordulatot vesz…

Háború és béke (Voina i Mir, 1965)

A történet a napóleoni háború idején játszódik, és egy szerelmi háromszög kapcsán mutatja be a 19. század eleji cári Oroszországban végbemenő társadalmi változásokat. Két fiatalkori barát ugyanabba a nőbe szerelmes. Natasa grófnőt szoros kapcsolat fűzi Bolkonszkij herceghez, míg Pierre Bezuhov gróffal plátói szerelem kapcsolja össze. Csak Bolkonszkij halálával válik lehetővé számukra az igazi szerelem beteljesedése.

Szeretnéd te megmondani, hogy az orosz filmek után, melyik nemzetről készítsük a következő toplistánkat? Várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben a tippeket!

(Legjobb orosz filmek címlapkép forrása)
(Legjobb orosz filmek történetek forrása)

//milos//


Article Tags: