FILMEZZUNK.HU
A 2016-os Cannes-i Filmfesztivál díjazottjai

A 2016-os Cannes-i Filmfesztivál díjazottjai

5555

Óriási meglepetések a Cannes-i Filmfesztivál nyertesei között!

A kritikusok és a nézősereg szerint is az elmúlt évek legkomolyabb felhozatala volt a Cannes-i Filmfesztivál 2016-os kiírásában. Két olyan produkció is komoly díjat kapott a George Miller vezette, Nemes Jeles Lászlóval kiegészített zsűritől, melyet a nagyérdemű hangos füttykoncerttel fogadott, ezzel mutatva ki nemtetszésüket. Gyorsan vegyük sorba az idei filmfesztivál díjazottjait, amely nem mellesleg a filmes szakma egyik, ha nem a legkomolyabb elismerésének számít.

Sokáig úgy tűnt hogy a Toni Erdmann című dráma és vígjáték lesz a befutó fő kategóriában, amit egy német rendezőnő dirigált és a közönség is oda volt érte. Ám óriási meglepetésre az I, Daniel Blake elnevezésű, a 80 éves Ken Loach által rendezett dráma kapta meg a Arany Pálmát. “Az idei gyönyörű versenyt elrontotta az elvakult zsűri” – olvashatjuk a Les Cahiers du Cinéma francia filmes folyóirat Twitter bejegyzésében. A produkció egyébként egy idős férfiról szól, aki egy szívroham után szeretné magát leszázalékoltatni, de a hivatalok ahelyett, hogy segítenék, inkább csak megnehezítik a dolgát, és egyre lejjebb taszítják a végzetes spirálban.

Még nagyobb meglepetést keltett a második legrangosabb díj, a Grand Prix nyertese. Ebben a kategóriában ugye emlékezhetünk, tavaly a magyar rendezésű Saul fia diadalmaskodott, amely végül az Oscar-díjig meg sem állt. Az idei Cannes-i Filmfesztivál zsűrije újra a legfiatalabb rendezőt – tavaly Nemes Jeles is az volt -, azaz Xavier Dolan-t díjazta, a Juste la fin du monde című filmjéért. A kritikusok szó szerint utálták az alkotást (metascore-on 48%-on áll), a 9 tagú zsűri, köztük Mads Mikkelsennel és Kirsten Dunsttal, úgy vélték, hogy megérdemli a díjat.

A zsűri díját, amely a harmadik legrangosabbnak számít, az Andrea Arnold által rendezett American Honey nyerte. A legjobb rendezői szobrocskát megosztva ítélték oda Cristian Mungiunak (Érettségi), illetve a francia Olivier Assayasnak (Personal Shopper). A díjat a magyar rendező, Nemes Jeles László adta át. A legjobb női főszereplő díját a Fülöp-szigeteki Jaclyn Jose (Ma’Rosa) kapta, míg férfiak közül az iráni Shahab Hosseinit (The Salesman) jutalmazták a rangos elismeréssel. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a The Salesman-nek ítélték oda, amit szintén a magyar direktor adott át. A legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjat a Divines kapta.

A 69. cannes-i filmfesztivál összes díjazottja

Arany Pálma-díj
I, Daniel Blake (Ken Loach) – Anglia

A zsűri nagydíja
Juste la fin du monde (Xavier Dolan) – Kanada

A zsűri díja
American Honey (Andrea Arnold) – USA

Legjobb rendező (megosztott)
Cristian Mungiu (Érettségi – Románia) és Olivier Assayas (Personal Shopper – Franciaország)

Legjobb színésznő
Jaclyn Jose (Ma’ Rosa) – Fülöp-szigetek

Legjobb színész
Shahab Hosseini (The Salesman) – Irán

Legjobb forgatókönyv
The Salesman (Asgar Fahradi) – Mexikó

Legjobb rövidfilm
Timecode (Juanjo Gimenez) – Spanyolország

Arany Kamera-díj
Divines (Houda Benyamina) – Franciaország

Tiszteletbeli Arany Pálma-díj
Jean-Pierre Léaud

(Címlapkép forrása; Szöveg forrása)

//milos//


Article Tags: