FILMEZZUNK.HU

A piszkos tizenkettő (1967) – Hét filmje

3425

A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967) – 06.04, Szombat 23:15, RTL Klub

1967-ben mutatták be A piszkos tizenkettő című amerikai háborús akció filmet. A Robert Aldrich által rendezett alkotást négy Oscarra is jelölték, amiből egyet arany szobrocskára is tudott váltani. A piszkos tizenkettő a maga korábban majdnem minden férfi nagy kedvence volt, hasonlóan mint A keresztapa. A produkcióban pedig olyan sztárok szerepeltek mint, Lee Marvin, Charles Bronson, Ernest Borgnine és John Cassavetes.

A piszkos tizenkettőt E. M. Nathanson háborús regényéből adaptálták. A film legnagyobb erénye a könyvnek köszönhetően a nagyon érdekes és fordulatos forgatókönyv, melyet kiváló színészi játék emel még magasabb szintre. John Reisman őrnagyot finoman szólva sem mondhatjuk felettesei kedvencének. Talán emiatt is kap egy szinte teljesen lehetetlennek tűnő és öngyilkossággal felérő feladatot. Tizenkét halálra ítélt katonai fegyencből kell egy elit egységet alkotnia, melyet Franciaország területére dobnának le, hogy egy üdülő kastélyban mészároljanak le náci tiszteket. A felkészülésre pedig mindössze 6 hetet kapnak, így a túlélési esélyük egyenlő a nullával. Reisman és a katonák is tudják, hogy valószínűleg senki sem fog haza térni közölük.

A piszkos tizenkettő több mély erkölcsi kérdést is feszeget és a téma is önmagában felkelti az érdeklődést. Érdekes például, hogy a halálra ítélt parancs megszegő katonák képesek-e a hazájukat szolgálni és véghez vinni a lehetetlennek tűnő feladatot. Vagy pedig az első adódó alkalommal megszöknek? Az is elgondolkodtató, hogy ha hazája számára véghez visz egy fontos katonai parancsot egy katona akkor el lehet-e törölni a halál büntetést. Még akkor is ha az akció során farkas szemet kell néznie a halállal. Arról már sok filmet láttunk, hogy egy tucat lázadó diákból, sportolóból egy jó edző vagy tanár csinál egy nagyszerű csapatot, de még ezt koncepciót senki nem vitte át a háborús a frontra. Itt ugyanis emberi élet a tét és vajon egy tizenkét lázadó, gyilkos katonából lehet-e egy sikeres alakulatot létrehozni. A piszkos tizenkettő megannyi érdekes kérdést tesz fel és első sorban nem áll szándékában egyértelműen megválaszolni őket.

Robert Aldrich rendező egyedi szemszögből közelítette meg a második világháború témáját és sikerült a kor sztár színészeivel egy igazi klasszikust alkotniuk, melyet Hollywood és közönsége sosem fog elfelejteni.

(Címlapkép forrása)

//taki//

A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967) – 06.04, Szombat 23:15, RTL Klub 1967-ben mutatták be A piszkos tizenkettő című amerikai háborús akció filmet. A Robert Aldrich által rendezett alkotást négy Oscarra is jelölték, amiből egyet arany szobrocskára is tudott váltani. A piszkos tizenkettő a maga korábban majdnem minden férfi nagy kedvence volt, hasonlóan mint A keresztapa. A produkcióban pedig olyan sztárok szerepeltek mint, Lee Marvin, Charles Bronson, Ernest Borgnine és John Cassavetes. A piszkos tizenkettőt E. M. Nathanson háborús regényéből adaptálták. A piszkos tizenkettőt E. M. Nathanson háborús regényéből adaptálták. A film legnagyobb erénye a könyvnek köszönhetően a nagyon érdekes és fordulatos forgatókönyv, melyet kiváló színészi játék emel még magasabb szintre. John Reisman őrnagyot finoman szólva sem mondhatjuk felettesei kedvencének. Talán emiatt is kap egy szinte teljesen lehetetlennek tűnő és öngyilkossággal felérő feladatot. Tizenkét halálra ítélt katonai fegyencből kell egy elit egységet alkotnia, melyet Franciaország területére dobnának le, hogy egy üdülő kastélyban mészároljanak le náci tiszteket. A felkészülésre pedig mindössze 6 hetet kapnak, így a túlélési esélyük egyenlő a nullával. Reisman és a katonák is tudják, hogy valószínűleg senki sem fog haza térni közölük. A film legnagyobb erénye a könyvnek köszönhetően a nagyon érdekes és fordulatos forgatókönyv, melyet kiváló színészi játék emel még magasabb szintre. A piszkos tizenkettő több mély erkölcsi kérdést is feszeget és a téma is önmagában felkelti az érdeklődést. Érdekes például, hogy a halálra ítélt parancs megszegő katonák képesek-e a hazájukat szolgálni és véghez vinni a lehetetlennek tűnő feladatot. Vagy pedig az első adódó alkalommal megszöknek? Az is elgondolkodtató, hogy ha hazája számára véghez visz egy fontos katonai parancsot egy katona akkor el lehet-e törölni a halál büntetést. Még akkor is ha az akció során farkas szemet kell néznie a halállal. Arról már sok filmet láttunk, hogy egy tucat lázadó diákból, sportolóból egy jó edző vagy tanár csinál egy nagyszerű csapatot, de még ezt koncepciót senki nem vitte át a háborús a frontra. Itt ugyanis emberi élet a tét és vajon egy tizenkét lázadó, gyilkos katonából lehet-e egy sikeres alakulatot létrehozni. A piszkos tizenkettő megannyi érdekes kérdést tesz fel és első sorban nem áll szándékában egyértelműen megválaszolni őket. Robert Aldrich rendező egyedi szemszögből közelítette meg a második világháború témáját és sikerült a kor sztár színészeivel egy igazi klasszikust alkotniuk, melyet Hollywood és közönsége sosem fog elfelejteni. (Címlapkép forrása) //taki//

Értékelés

Színészi alakítás - 82%
Tartalom - 84%
Filmezzünk.hu - 82%
IMDB - 78%

82%

User Rating: Be the first one !
82

Article Tags: