FILMEZZUNK.HU
5 Christopher Nolan rendezés, amit mindenképpen látnod kell

5 Christopher Nolan rendezés, amit mindenképpen látnod kell

2040

Christopher Nolan 5 legkiválóbb rendezése

Christopher Nolan amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Korunk egyik legsikeresebb rendezője, aki a Memento c. filmével vált ismertté, a The Dark Knight trilógiájával pedig beírta magát a filmtörténelembe, majd további olyan produkciókat rendezett, melyek évek múlva klasszikussá válhatnak. A háromszorosan Oscarra és szintén háromszorosan Golden Globe-díjra jelölt zseniális rendező ma ünnepli 46. születésnapját, ami arra sarkalt bennünket, hogy ajánljunk a filmes pályájából 5 kiváló darabot, mely bármelyik estén nagyszerű választás lehet, ha ki szeretnél kapcsolni egy kicsit.

Memento (2000)

Leonard Shelby (Guy Pearce) életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét és bosszút állni haláláért. Leonard azonban egy furcsa, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Amnéziás és a frissen szerzett élményekre is képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán: bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen megnehezíti ezt. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete és a brutális gyilkosság darabkáit. A szálak egyre bonyolódnak, mindenki gyanússá válik, talán még maga Leonard is. A nagy kérdés pedig még mindig nyitva áll: ki a gyilkos?

Lenyűgözően gyönyörű, lélegzetelállító és üdítő alkotás. A rendezőt ugyan csak a Batman: Kezdődik! után szippantotta be a hollywoodi filmgyártás, de aki igazán kíváncsi a rendező zsenialitására, nézze meg a Mementót, nem fog csalódni benne. Christopher Nolan elmondása szerint Carrie-Anne Moss mindössze nyolc nap alatt forgatta le a jeleneteit. Szerepére esélyes volt Ashley Judd, Famke Janssen és Angelina Jolie is. A filmben látható tetováló szalon Emma Thomasról, a rendező Christopher Nolan feleségéről kapta a nevét, aki a Mementó társ-producere is volt.

Batman: Kezdődik! (Batman Begins, 2005)

Más jövőt képzelt magának. Bruce Wayne milliomosok gyerekeként élte boldog életét, ám szülei brutális meggyilkolása után elhagyja Gothamet, és fiatal éveit vándorlással tölti. A felnövekvő Bruce a Távol-Kelet misztikus titkait tanulmányozza, olyan vidékekre jut el, ahova előtte még kevesen; edzi magát, felkészül. Azután visszatér Gotham Citybe. Egyetlen célja, hogy az igazságtalanság ellen harcoljon, minden erejével, eszével és különleges technikai felszerelésével védje az ártatlanokat és harcoljon a gonoszság ellen. A város árnyékba borult utcáin felbukkan a maszkos lovag, a rejtélyes, megfoghatatlan idegen, aki denevérként szeli ketté az éjszakai eget: Batman! A jóságnak szüksége van a gonoszra: a világos oldalra a sötétségen át vezet az út.

Christian Bale karaktere soha egyetlen Batman képregényben sem jelent meg. A figurát Christopher Nolan és forgatókönyvírója találták ki. Ha elnyerte a tetszésedet nézd meg a folytatásokat is, hiszen szülinapos rendezőnk rá tudott tenni még néhány lapáttal. A trilógia első része 150 millió dollárból készült, majd hazai pályán 206,852,432 dollárt keresett, nemzetközileg pedig 167M dollárt, így összesen 374,218,673 zöldhasút kaszált, amely megalapozta a folytatások költségvetéseit.

A tökéletes trükk (The Prestige, 2006)

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.

A rendező a forgatás négy hónapja alatt mindössze egy díszletet épített, a többi jelenetet a hollywoodi stúdiók már meglévő díszletei között vették fel. A film forgatókönyvét a Nolan fivérek hat év alatt írták. A bűvész, Borden gyermekét Christopher Nolan fia játszotta. Az alkotás az Egyesült Államokban 14,8 millió dollárral nyitott, végül 53 millió dolláron állt meg. A Warnerhez tartozó nemzetközi piacról további 56 millió dollár folyt be a kasszákba. A film összbevétele meghaladta a százmillió dollárt.

Eredet (Inception, 2010)

Két ifjú és ambiciózus építész együtt dolgozik, s nem csak kollégák, hanem a legjobb barátok is, ám kapcsolatukra némi árnyék vetül. A vállalatnál kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely segítségével be lehet lépni az álmokba, és bizonyos emberek fejéből így információhoz lehet jutni. Amikor Cobb él ezzel a lehetőséggel, a dolgok egyre bonyolultabbakká válnak…

Az Inception volt Christopher Nolan második, saját ötleten alapuló filmje. Az első az 1998-as A csapda. A Warner Bros feltett szándéka volt, hogy a film megjelenjen 3D-ben is. Christopher Nolan azonban megvétózta az ötletet, mert úgy gondolta, hogy a 3D csak elvonta volna a nézők figyelmét a cselekményről. A repülőgépen látható szőke stewardess Miranda Nolan, nem más mint a rendező unokahúga. A fantasztikus produkció négy Oscar-díjat is bezsebelt.

Csillagok között (Interstellar, 2014)

Egy csapat tudós az űrutazás forradalmian új módját fedezi fel: egy féreglyuk segítségével olyan távolságra is eljuthat ember a csillagok közé, ahova eddig még sosem. A felfedezés fontosságát csak növeli, hogy a Föld haldoklik, és így az emberiségnek sincs nagy jövője ezen a planétán. Most a csillagok között lehetőség nyílik megtalálni a megoldást a bolygószintű problémára.

A filmet eredetileg Steven Spielberg rendezte volna, aki a forgatókönyv megírására Jonathan Nolant kérte fel 2006-ban. A rendező azonban letett a filmtervről, ekkor ajánlotta fel bátyjának, Christopher Nolannek, hogy rendezze meg ő a filmet. A filmben öt Oscar-díjas színész is játszik: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Ellen Burstyn és Matt Damon. Christopher Nolan előző filmjében, A sötét lovag: Felemelkedésben szintén öt Oscar-díjas színészt láthattunk. A rendező elmondása szerint a filmet A Sierra Madre kincse (1948), a Tükör (1975) és Az igazak (1983) című alkotások inspirálták.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása; C.N. leírása)

//milos//


Article Tags: