FILMEZZUNK.HU

Sergio Leone 5 legjobb western filmje, amit vétek lenne kihagyni

10497

Sergio Leone legjobb filmjei

Sergio Leone az egyik legismertebb olasz filmrendező a világon. A spagettiwestern nagy úttörője, olyan vadnyugati filmek kapcsolódnak életművéhez, melyek mára fogalommá váltak. Első teljesen önálló filmje A rodoszi kolosszus volt 1961-ben, amely kis költségvetéssel készült, de Leone olyan látványos alkotást rendezett belőle, ami szinte a hollywoodi filmek színvonalával vetekedett. A rendező legenda napra pontosan 92 évvel ezelőtt született, azonban sajnos 70 évesen életét vesztette. Legjobb filmjeivel rá emlékezünk.

A toplista természetesen saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc Sergio Leone darabodat, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

5. Egy marék dinamit (Giú la testa, 1970)

1913, Mexikó. A forradalom káoszba sodorta az országot. Már nincsenek háborús felek, mindenki mindenki ellen harcol, van, aki az eszméiért és van, aki csak a nagyobb zsákmányért. Ebben a felfordulásban találkozik egy bandita egy ír bombaszakértővel, akit sikerül rábeszélnie, hogy tudását végre a jó ügy érdekében kamatoztassa: kövessék el együtt az évszázad bankrablását.

Egy marék dinamit (Giú la testa, 1970)

4. Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Az amerikai határ közelében fekvő mexikói városkába, San Miguelbe egy fegyveres marcona érkezik. Az idegen, a titokzatos Joe (Clint Eastwood) hamar barátságot köt a helyi ivó tulajdonosával, Silcanitóval (José Calvo). Joe hamar rájön, hogy a kisvárost két gengszter tartja sakkban, John Baxter (Wolfgang Lukschy), és a kegyetlen Ramón Rojo (Gian Maria Volonté). Joe egy fegyveres összetűzésben megöl négy embert Ramón bandájából, aminek következtében Ramón bátyja, Esteban Rojo (Sieghardt Rupp) beveszi Joe-t a bandájába. Joe azonban sokkal ravaszabb, mint azt bárki sejtené: azon mesterkedik, hogyan tudná a két bandát kijátszani egymás ellen.

Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 43 kritika alapján. Ennio Morricone a filmzenét eredetileg altatódalnak szánta, de a rendező, Sergio Leone ragaszkodott a dallamhoz, úgyhogy Leone áthangszerelte a dalokat, hogy jobban illjenek a filmbe. A produkciót némán vették fel, Clint Eastwood csak 1967-ben adta a hangját a filmhez.

3. Pár dollárral többért (Per Qualche dolloro in piu, 1966)

Indio (Gian Maria Volonté), a veszedelmes bűnöző megszökött a börtönből. Miután az eset Mortimer (Lee Van Cleef) ezredes tudomására jut, a szökevény nyomába ered, akinek szép kis summát tűztek ki a fejér. Mortimert nem csak a pénz, hanem bosszúszomja is hajtja, ugyanis Indio a felelős húga haláláért. A vadászatban Monco (Clint Eastwood), a hírhedt fejvadász is érdekelt. Kezdetben ő és Mortimer egymást kijátszva próbálnak a bandita nyomára lelni, de idővel összefognak, hogy kézre kerítsék a veszedelmes bűnözőt.

Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Sergio Leone számos filmes szabályt megszegett, amit a hatvanas években mindenki szem előtt tartott Hollywoodban. Leone újításai közé tartozik, hogy egy képen mutatta a gyilkost és az áldozatot, hogy lovat lőttek le filmen, sőt, ő ábrázolta először nyíltan a marihuánafogyasztást és a nemi erőszakot is.

2. Volt egyszer egy vadnyugat (C’era una Volta il West, 1968)

A szép Jill (Claudia Cardinale), a volt prostituált az özvegy farmerrel kötött házassága után új életet akar kezdeni. Azonban mire megérkezik a farmra, új családja gyilkosság áldozatává válik. A gaztettért a felelősség egy vasútépítőt terhel, aki a földbirtokért folytatott kegyetlen küzdelemben a bérgyilkos Frank (Henry Fonda) szolgálatait vette igénybe. Jill azonban tovább küzd a földért: segítséget barátaitól, Cheyenne-től (Jason Robards), a kalandortól és egy titokzatos idegentől (Charles Bronson) remélhet. Végül legyőzik a banditákat, az utolsó harcot Frank és az idegen vívja. A nézők már sejtették azt, ami most bizonyossá válik: amikor az idegen még gyerek volt, Frank szadista módon megölte a bátyját, és most jött el a leszámolás órája.

Volt egyszer egy vadnyugat (C'era una Volta il West, 1968)

Sergio Leone híres volt precizitásáról és aprólékosságáról, még az olyan eseteknél is, amelyekről mindenki tudta, hogy a moziban senki nem fogja észrevenni. Tonino Delli Colli egyszer elmondta, hogy például a Woody Strode kalapjára csöpögő víznek pont a kalap közepére kellett érkeznie, nagyjából 3 méteres magasságból, ami egyáltalán nem volt könnyű. Henry Fonda először visszautasította a szerepet. A rendező, Sergio Leone az Egyesült Államokba repült, hogy személyesen kérdezze meg a színészt döntésének okáról. Fondát korábban csak a jófiú szerepében láthatta a közönség, azonban Leone sokkolni szerette volna a nézőket, a színész pedig végül elfogadta a könyörtelen gyilkos szerepét. Sergio Leone a harmonikás férfi szerepét eredetileg Clint Eastwoodnak szánta, aki azonban visszautasította a felkérést

1. A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A “rossz” (Lee Van Cleef) agyonlő három banditát. A “csúf” (Eli Wallach) gyanús mexikói bandita. A “jó” (Clint Eastwood) egy fejvadász, aki bűntársait egy sikeres, fejpénzzel kapcsolatos csalás után megkötözve a sivatagban hagyta. Mindhárman megpróbálják egymást kölcsönösen rászedni, hogy egy elásott katonai kincset megszerezzenek.

A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A film iróniája, hogy a Jó öli meg a legtöbb embert a filmben, a Rossz pedig a legkevesebbet. A híd robbantásának jelenetét kétszer kellett felvenni, mert a robbantás parancsot adó stábtag rosszkor adta a parancsot és egy kamera sem vette, ezért ki is rúgták. A rendező Sergio Leone egy régebbi nyilatkozatában kifejezte, hogy célja önnön háborúellenességének a kifejezése (is) volt ezzel a filmmel. Szándékában állt, hogy a néző elé tárja a harcok értelmetlen voltát és a szörnyűségeket, melyekkel a katonák nap mint nap szembesülnek.

Kiderült, hogy Angelina Jolie milyen trükkel csalta el Jennifer Anistontól Brad Pittet

Még egyszer leszögeznénk, hogy a toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc Sergio Leone darabodat, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · ·