FILMEZZUNK.HU
Tűzgyűrű: Lázadás (2018) - Kritika

Tűzgyűrű: Lázadás (2018) – Kritika

2456

Tűzgyűrű: Lázadás (2018) – Kritika

Csaknem 5 évet kellett várniuk a Tűzgyűrű rajongóknak, hogy 2013-as „kultfilmjük” következő epizódja végre a mozikba kerülhessen. Az eredeti film több, mint kétszeres profitot hozott, úgyhogy nagyot nem kockáztatott a Universal stúdiója azzal, hogy elkészítették a folytatást. A recept adott: óriásrobotok küzdenek a föld gyomrából felbukkanó Kaiju-k ellen. Az első filmet még Guillermo del Toro rendezte, abból nem lett Oscar díjas alkotás, és látva a folytatást, valószínűleg ebből a mostaniból sem lesz az. De annak eldöntését, hogy az új rendező Steven S. DeKnight jót lett-e a franchise-nak vagy nem, valaki másra bíznám, mert én nem éreztem akkora különbséget a két film között.

Tűzgyűrű: Lázadás (Pacific Rim: Uprising, 2018) - Előzetes

John Boyega

Anélkül, hogy elspoilereznék bármit, a recepten sokat nem is kellett változtatni, sőt megkockáztatom, hogy nem is lett volna szerencsés, hiszen ez még az a fajta a film, ahol az ember bőven tudja, hogy mire számíthat, amikor befizet rá a kasszánál. Nyilván nem azért, mert egy korszakalkotó filmről beszélünk, hanem mert a léc eleve nincs is magasan: lineáris történetet, sok robbanással, ahol óriás szörnyek és összekapcsolt emberi agyakkal irányított monumentális robotok harcolnak.

Első hallásra ez talán nagyon elnagyoltnak tűnik, de tényleg ez történik a vásznon. Ennyi, és egyébként meg más nem is nagyon.

De talán jobb ez így mindenkinek. Csak feleslegesen lassítanának minket szerelmi szálakkal, mesterien megszerkesztett párbeszédekkel, vagy olyan melléktörténetekkel, amelyekkel csak azt szolgálnák, hogy jobban át tudjuk érezni a pusztítás súlyát. Itt ilyenről szó sincs, mindössze annyit csavartak, hogy most már a robotok is fognak egymással kardozni. Tök jó, nem?!

Meg ezt a szintet bőven hozza is film, igazi agyzsibbasztó mozicsemege. Olyan szinten, hogy én úgy jöttem ki a moziból – tudván hogy még egy kritikát is írnom kell róla – hogy nagyon erősen kellett koncentrálnom, hogy képes legyek bármit felidézni a filmből. Mintha az én agyamat is összekapcsolták volna, csak nem egy Kaijuval, hanem valamiféle sötét ürességgel.

De ha úgy vesszük, akkor ez lehet pozitív is, attól függően, hogy ki mit vár egy mozifilmtől. Itt is igaz a mondás, hogy csalódni csak az tud, aki már eleve várt is valamire.

Ha már itt tartunk, végigpörgettem a tengerentúlon eddig megjelent kritikákat, ahol rendre azon sajnálkozik mindenki, hogy miért ennyire ötlettelen a történetvezetés meg, hogy hiányzik del Toro lenyomata. Én tényleg nem értem, hogy ők mire számítottak, amikor beültek erre a filmre. Zárásként még felsorolásszerűen leírom az amúgy tisztességes munkát végző színészeket, mert a bevezetőből kifelejtettem őket: John BoyegaScott EastwoodRinko Kikuchi és Charlie Day

A Tűzgyűrű: Lázadás adatlapja: https://www.mafab.hu/movies/pacific-rim-2-167144.html

//w473rm310n//

Minden idők 10 legjobb robotos filmje

Tűzgyűrű: Lázadás (2018) - Kritika Csaknem 5 évet kellett várniuk a Tűzgyűrű rajongóknak, hogy 2013-as „kultfilmjük” következő epizódja végre a mozikba kerülhessen. Az eredeti film több, mint kétszeres profitot hozott, úgyhogy nagyot nem kockáztatott a Universal stúdiója azzal, hogy elkészítették a folytatást. A recept adott: óriásrobotok küzdenek a föld gyomrából felbukkanó Kaiju-k ellen. Az első filmet még Guillermo del Toro rendezte, abból nem lett Oscar díjas alkotás, és látva a folytatást, valószínűleg ebből a mostaniból sem lesz az. De annak eldöntését, hogy az új rendező Steven S. DeKnight jót lett-e a franchise-nak vagy nem, valaki másra bíznám, mert én nem éreztem akkora különbséget a két film között. John Boyega Anélkül, hogy elspoilereznék bármit, a recepten sokat nem is kellett változtatni, sőt megkockáztatom, hogy nem is lett volna szerencsés, hiszen ez még az a fajta a film, ahol az ember bőven tudja, hogy mire számíthat, amikor befizet rá a kasszánál. Nyilván nem azért, mert egy korszakalkotó filmről beszélünk, hanem mert a léc eleve nincs is magasan: lineáris történetet, sok robbanással, ahol óriás szörnyek és összekapcsolt emberi agyakkal irányított monumentális robotok harcolnak. Első hallásra ez talán nagyon elnagyoltnak tűnik, de tényleg ez történik a vásznon. Ennyi, és egyébként meg más nem is nagyon. De talán jobb ez így mindenkinek. Csak feleslegesen lassítanának minket szerelmi szálakkal, mesterien megszerkesztett párbeszédekkel, vagy olyan melléktörténetekkel, amelyekkel csak azt szolgálnák, hogy jobban át tudjuk érezni a pusztítás súlyát. Itt ilyenről szó sincs, mindössze annyit csavartak, hogy most már a robotok is fognak egymással kardozni. Tök jó, nem?! https://www.youtube.com/watch?v=DfeorwHAfvI&t=43s Meg ezt a szintet bőven hozza is film, igazi agyzsibbasztó mozicsemege. Olyan szinten, hogy én úgy jöttem ki a moziból – tudván hogy még egy kritikát is írnom kell róla – hogy nagyon erősen kellett koncentrálnom, hogy képes legyek bármit felidézni a filmből. Mintha az én agyamat is összekapcsolták volna, csak nem egy Kaijuval, hanem valamiféle sötét ürességgel. De ha úgy vesszük, akkor ez lehet pozitív is, attól függően, hogy ki mit vár egy mozifilmtől. Itt is igaz a mondás, hogy csalódni csak az tud, aki már eleve várt is valamire. Ha már itt tartunk, végigpörgettem a tengerentúlon eddig megjelent kritikákat, ahol rendre azon sajnálkozik mindenki, hogy miért ennyire ötlettelen a történetvezetés meg, hogy hiányzik del Toro lenyomata. Én tényleg nem értem, hogy ők mire számítottak, amikor beültek erre a filmre. Zárásként még felsorolásszerűen leírom az amúgy tisztességes munkát végző színészeket, mert a bevezetőből kifelejtettem őket: John Boyega, Scott Eastwood, Rinko Kikuchi és Charlie Day A Tűzgyűrű: Lázadás adatlapja: https://www.mafab.hu/movies/pacific-rim-2-167144.html //w473rm310n// http://www.filmezzunk.hu/2017/07/08/minden-idok-10-legjobb-robotos-filmje/

Értékelés

Színészi alakítás - 78%
Látványvilág - 94%
Tartalom - 32%
Akció - 89%
Filmezzünk.hu - 73%
IMDB - 60%
Rotten Tomatoes - 44%

67%

User Rating: Be the first one !
67

Article Tags: · · · · · · · · · · · ·