FILMEZZUNK.HU

Steven Spielberg lett minden idők legsikeresebb rendezője

2226

Steven Spielberg lett minden idők legsikeresebb rendezője

Spielberg pénzügyileg hivatalosan is a legsikeresebb rendezővé vált, miután a Ready Player One sikerének köszönhetően filmjeinek összbevétele átlépte a 10 milliárd dolláros határt, írja a hetediksor.hu. Ezzel ő az első olyan direktor is, aki ezt a döbbenetes összeget képes volt összehozni karrierje során, aminek kollégái még csak  a közelében sem járnak.

Steven Spielberg

Tehát Spielberg azon kívül, hogy a világ legismertebb rendezője, most már számszerűsíthetően a legsikeresebb is. Az álomhatárt az Ernest Cline regényének adaptációjával, a Ready Player One-nal lépte át, ami  világszinten eddig 474,8 millió dollárt termelt. A nagyrészt 27 mozifilmjének bevételeiből összeadódó, pontosan 10,009 milliárd dolláros bevétel között az 1989-es Örökké című rendezése a leggyengébb, ami a mai napig csak 74,1 millió dollárt tudott összeszedni. Az Oscarra gyúrt, idén bemutatott A Pentagon titkainak is sokat köszönhet Spielberg, ami 174,4 millióval járult hozzá az egyedülálló sikeréhez.

Eddig a direktorként kétszeres Oscar-díjat kapott Spielberg legmagasabb bruttó bevételével büszkélkedő alkotása a Jurassic Park a 983,8 millió dollárjával, míg mögötte a rajongók nagy meglepetésére az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága áll 786,6 millióval, míg a harmadik helyen az E. T., a földönkívüli végzett 717 millió dollárral. Ezek a számok ugyanakkor nem veszik figyelembe az inflációt, amit ha számításba veszünk, akkor a rendező pénzügyileg messze legsikeresebb filmje az E. T., ami átszámolva bruttó 1,3 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik, folytatja a hetediksor.hu.

Ahogy azt is fontos kiemelni, hogy a 10 milliárd csak olyan filmek box office adatait tartalmazza, amiket Spielberg rendezett, ez nem tartalmazza azokat az alkotásokat, amikben “csak” producerként tevékenykedett, ezzel a Transformers filmeket és a Jurassic World isfigyelmen kívül lett hagyva.

Steven Spielberg lett minden idők legsikeresebb rendezője

Steven Spielbergnek még egy darabig biztosan nem kell féltenie a státuszát, ugyanis vetélytársai alaposan mögötte kullognak. Peter Jackson 6,520 milliárddal a második (nagyrészt A Gyűrűk Ura és A hobbit trilógiának köszönhetően), míg a harmadik helyen Michael Bay áll 6,4 milliárd dollárral (nagyrészt az Armageddon és a Transformers-filmek bevételei teszik ki ezt az összeget). Kollégáinak nehéz lesz a nyomába érniük, mivel Spielberg képtelen leállni, és áprilisban már az Indiana Jones 5-öt akarja forgatni, ami nagy valószínűséggel ismét egy szép összeggel növeli majd a rekord bevételét.

A tíz legmagasabb bruttó bevétellel rendelkező rendezők:

1. Steven Spielberg: 10.009 milliárd dollár

2. Peter Jackson: 6,520 milliárd dollár

3. Michael Bay: 6,414 milliárd dollár

4. James Cameron: 6.138 milliárd dollár

5. David Yates: 5,346 milliárd dollár

6. Christopher Nolan: 4,749 milliárd dollár

7. Robert Zemeckis: 4,243 milliárd dollár

8. Tim Burton: 4,075 milliárd dollár

9. Chris Columbus: 4,060 milliárd dollár

10. Ridley Scott: 3 923 milliárd dollár

A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film

(Forrás: hetediksor.hu)


Article Tags: · ·