A legjobb filmadaptációk Jane Austen világhírű regényei alapján

A 6 legjobb filmadaptáció Jane Austen világhírű regényei alapján

9030

A legjobb filmadaptációk Jane Austen világhírű regényei alapján

Ha az összes olyan filmet meg akarnánk nézni, melyeket Jane Austen regényei ihlettek, akár több évig is eltartana, mire mindnek a végére érnénk. Ha „csak” a minőségi, és valóban szórakoztató filmadaptációkra lennénk kíváncsiak, az is biztosan egy-két hónapunkba kerülne, mire mindet végigélveznénk (hacsak éjjel-nappal nem ülünk a tévé előtt). Ezek az alkotások tökéletesek egy csajos filmmaratonhoz. Íme egy kis ízelítő a világhírű angol írónő műveinek kiváló filmfeldolgozásaiból, természetesen a teljesség igénye nélkül.

1) Értelem és érzelem

Az eredeti művet Jane Austen 1811-ben írta meg Sense and Sensibility címmel. Aki igazán nagy Jane Austen rajongó, és nem mellesleg nincs ellenérzése a 90′-es évek előtt készült filmekkel szemben, bátran belevetheti magát a fotelbe egy gőzölgő ötórai teával, és végignézheti az 1971-ből, illetve az 1981-ből származó Értelem és érzelmet, ugyanakkor fiatal fejjel a legtöbben inkább a két viszonylag újabbnak számító feldolgozást kedvelnék. Az 1995-ös film elképesztően jó színészgárdája meghozta a gyümölcsét: Kate Winslet Marianne Dashwood-ként (az érzelem megtestesítőjeként), Emma Thompson pedig Elinor Dashwood-ként (két lábon járó megfontoltságként) szerepel. Thompson 1996-ban Oscar-díjat nyert alakításáért. A 2008-as, eddigi legújabb változat többek között Charity Wakefield és Hattie Morahan színészi tehetségét dicséri.

Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995)

2) Büszkeség és balítélet

Jane Austen legismertebb műve 1813-ban kerülhetett először a könyvespolcokra. Már a két világháború között is magától értetődő tény volt, hogy Jane Austen legkedveltebb regénye mindig is a Büszkeség és balítélet lesz. 1938 és 1980 között összesen nyolc filmadaptáció készült, melyekben több évtized kiváló színészei és színésznői csillogtatták meg tehetségüket Elizabeth Bennet, Mr. Darcy vagy éppen a társaságukba tartozó egy-egy hölgy vagy úr szerepében. 1957-ben olasz, 1961-ben pedig holland film készült az írónő regénye alapján. Döbbenetes titkok övezik az 1958-as Büszkeség és balítélet sorozatot, melyet sajnos sohasem fogunk tudni megnézni, hiszen eltűnt az összes szalag eltűnt belőle! Soha véget nem érő viták zajlanak arról, hogy az „új”, rövidebb (2005-ös) Büszkeség és balítélet, vagy a „régi”, hatórás (1995-ös) sorozat-e a jobb. Sok érv szól mindkét kitűnő alkotás mellett, többek között a szerencsés színészi választások: Colin Firth kontra Matthew Mcfayden, illetve Jennifer Ehle kontra Keira Knightley. Az ember egészen beleborzong!

Colin Firth ma ünnepli 56. születésnapját, íme néhány érdekesség róla


Article Tags: · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download