FILMEZZUNK.HU
Luc Besson legjobb rendezései

A 7 legjobb Luc Besson által rendezett film, amit feltétlen látnod kell

24133

Luc Besson legjobb filmjei

Luc Besson rögtön első játékfilmjével berobbant a köztudatba. 24 évesen mintegy húsz nemzetközi díjat vihetett haza Élethalálharc (Le dernier combat, 1983) című filmjéért. A zseniális direktor azóta közel 70 filmben volt jelen, mint rendező, producer, forgatókönyvíró és színész. Alábbi cikkünkben az általa rendezett filmek közül válogattuk ki a hét kedvencünket!

A toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc Luc Besson darabodat, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

7. Metró (Subway, 1985)

Fred (Christopher Lambert) vendéglátója, Helena (Isabelle Adjani) páncélszekrényébe nyúl: pénzt lop, és az asszony férjének értékes iratait magához veszi. Üldözői elől a párizsi metró furcsa alagútrendszerébe menekül, ahol sajátos, és önálló társadalom létezik, amely fittyet hány a kül- és felvilág törvényeinek és szokásainak. Fred tárgyalni kezd Helenával az iratok visszaadásáról, s közben beleszeret az asszonyba. Az ügy azonban rosszul végződik.

Metró (Subway, 1985)

6. Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz (1999)

Franciaország a százéves háború idején: mikor Johannával, a parasztlánnyal az általa lelke mélyén hallott szentektől eredő misztikus Hang tudatja, hogy ő a kiválasztott, aki Franciaországot az angol iga alól fel fogja szabadítani, a lány küldetése tudatában felkeresi a leendő francia királyt, s meggyőzi az Anglia elleni háború folytatásának szükségességéről. Férfinak öltözve egy új hadsereg élére áll, amely 1492-ben felszabadítja Orléans városát. Egy évvel később azonban angol fogságba esik, és boszorkányság vádjával elítélik. A kiszabott halálbüntetést csak úgy kerülheti el, ha látomásait nyilvánosan megtagadja. Hosszú belső vívódás után visszavonja a már aláírt dokumentumot, és máglyán megégetik.

Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz (1999)

Tudtad, hogy…?

A filmet eredetileg Kathryn Bigelow rendezte volna, ő azonban elutasította a felkérést, amikor megtudta, hogy a főszerepet “Luc Besson felesége” játssza.

5. Nikita (1990)

Egy kábítószeres lány bandájával együtt betörést szerveznek majd az akció közben megöl egy rendőrt. A lány életfogytiglani börtönbüntetést kap, amit csak egy módon kerülhet el ha a titkosszolgálat utasításai szerint bérgyilkossá válik. Több megbízás után elhagyja a titkos szervezetet, majd megváltoztatott személyazonossággal próbál meg új életet kezdeni.

Nikita (1990)

4. A nagy kékség (Le grand bleu, 1988)

Jacques rendkívüli rokonságban van az óceánnal, szokatlanul hosszú ideig képes lélegzet nélkül a víz alatt tartózkodni. Gyermekkori barátja és vetélytársa, Enzo, aki már a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja. Küzdelmük, vonzódásuk visszahívó erejű vágyakozásuk tárgy mindig ugyanaz: a nagy kékség.

A nagy kékség (Le grand bleu, 1988)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·