FILMEZZUNK.HU

Csillagok határán (2019) – Kritika

1731

Csillagok határán (2019) – Kritika

Biztos sokan ittatok már olyan turmixot, hogy mindent belepakoltatok, ami a konyhában megmaradt. Ezeknek a turmixoknak általában nagyon szép a színük, még kreatívnak is hathat az összetételük, de ettől még sajnos egy katyvasz marad. Sajnos ez a helyzet a Csillagok határán című filmmel is, nem több egy egyszerű háziturmixnál. Pedig volt egy használható ötlet, és hozzá elég erős húzónevek. De sokadszorra is bebizonyosodott, ha nincs valami rendesen átgondolva, mint jelen esetben a forgatókönyv, még ilyen kaliberű színészek sem tudják megmenteni a filmet.

Csillagok határán (2019) - Kritika

A legnagyobb problémám ezzel az alkotással, hogy egyszerűen nem tudtam kihámozni, hogy mit is szeretne elmesélni vagy mit szeretne közölni, esetleg üzenni. Régóta vártam egy jó filózós sci-fire, de sajnos nem adta meg azt az élményt, mint korábban az Interstellar vagy az Annihilation, pedig erre minden esélye megvolt. Az alapsztori, amennyire egyszerű, annyira ütős: Halálraítélt és életfogytos bűnözők vannak összezárva, egy saját öko-rendszerrel felszerelt űrhajóban és orvosi felügyelet(?) mellett különböző genetikai kísérleteknek vannak kitéve.

Ez egy nagyon működőképes ötlet lehetett volna, ha a sztoriba beleágyaznak némi logikus narratívát.

Sajnos a közel kétórás játékidő alatt nem ismerjük meg sem a szereplők teljes múltját(ami talán nem is baj), sem a motivációjukat, ami azért talán adhatott volna némi magyarázatot. Picit az volt az érzésem, hogy a készítők úgy voltak vele, hogy “gondoljon bele mindenki azt, amit csak akar”, ami azért egy filozófikus sci-finél, minden támpont nélkül, szerintem elég tisztességtelen.

Csillagok határán (2019) - Kritika

Ezektől függetlenül vannak a filmnek erősségei. Robert Pattinson végleg kivetkőzött a vámpírvilág hülyegyereke szerepből, gyakorlatilag bármit hitelesen eljátszik és személy szerint alig várom, hogy Batman-ként láthassam viszont. Juliette Binoche-tól már nagyon rég vártam egy ilyen karaktert, egyszerre őrült, bizarr, és szexi, 55 évesen azt gondolom, ez elég erős teljesítmény. Ezen kívül még a zene az, ami egy elég erős pontja a filmnek, nagyon meg tudja végig határozni a jelenetek hangulatát. A hiánypótlás oltárán azt mondom, így is érdemes egy esélyt adni neki. De azért néha az 5 dolláros turmix, sokszor minőségibb tud lenni, mint a házi mindentbele.

//Smitola Gyuri//

10 film, ami bizonyítja, hogy senki sincs biztonságban

Csillagok határán (2019) - Kritika Biztos sokan ittatok már olyan turmixot, hogy mindent belepakoltatok, ami a konyhában megmaradt. Ezeknek a turmixoknak általában nagyon szép a színük, még kreatívnak is hathat az összetételük, de ettől még sajnos egy katyvasz marad. Sajnos ez a helyzet a Csillagok határán című filmmel is, nem több egy egyszerű háziturmixnál. Pedig volt egy használható ötlet, és hozzá elég erős húzónevek. De sokadszorra is bebizonyosodott, ha nincs valami rendesen átgondolva, mint jelen esetben a forgatókönyv, még ilyen kaliberű színészek sem tudják megmenteni a filmet. A legnagyobb problémám ezzel az alkotással, hogy egyszerűen nem tudtam kihámozni, hogy mit is szeretne elmesélni vagy mit szeretne közölni, esetleg üzenni. Régóta vártam egy jó filózós sci-fire, de sajnos nem adta meg azt az élményt, mint korábban az Interstellar vagy az Annihilation, pedig erre minden esélye megvolt. Az alapsztori, amennyire egyszerű, annyira ütős: Halálraítélt és életfogytos bűnözők vannak összezárva, egy saját öko-rendszerrel felszerelt űrhajóban és orvosi felügyelet(?) mellett különböző genetikai kísérleteknek vannak kitéve. Ez egy nagyon működőképes ötlet lehetett volna, ha a sztoriba beleágyaznak némi logikus narratívát. Sajnos a közel kétórás játékidő alatt nem ismerjük meg sem a szereplők teljes múltját(ami talán nem is baj), sem a motivációjukat, ami azért talán adhatott volna némi magyarázatot. Picit az volt az érzésem, hogy a készítők úgy voltak vele, hogy “gondoljon bele mindenki azt, amit csak akar”, ami azért egy filozófikus sci-finél, minden támpont nélkül, szerintem elég tisztességtelen. Ezektől függetlenül vannak a filmnek erősségei. Robert Pattinson végleg kivetkőzött a vámpírvilág hülyegyereke szerepből, gyakorlatilag bármit hitelesen eljátszik és személy szerint alig várom, hogy Batman-ként láthassam viszont. Juliette Binoche-tól már nagyon rég vártam egy ilyen karaktert, egyszerre őrült, bizarr, és szexi, 55 évesen azt gondolom, ez elég erős teljesítmény. Ezen kívül még a zene az, ami egy elég erős pontja a filmnek, nagyon meg tudja végig határozni a jelenetek hangulatát. A hiánypótlás oltárán azt mondom, így is érdemes egy esélyt adni neki. De azért néha az 5 dolláros turmix, sokszor minőségibb tud lenni, mint a házi mindentbele. //Smitola Gyuri// http://www.filmezzunk.hu/2019/06/11/10-film-ami-bizonyitja-hogy-senki-sincs-biztonsagban/

Értékelés

Színészi alakítás - 70%
Történet - 55%
Izgalom - 60%
IMDB - 60%
Rottentomatoes - 83%

66%

User Rating: Be the first one !
66

Article Tags: · · · · · · · · ·