FILMEZZUNK.HU
Halálos koronavírus járvány pusztított egy 2018-as koreai sorozatban

Halálos koronavírus járvány pusztított egy 2018-as koreai sorozatban

1542

Halálos koronavírus járvány pusztított egy 2018-as koreai sorozatban

Egyre több olyan dolog kerül elő, ami valamilyen módon megjósolhatta a koronavírust. Még februárban tudtuk meg, hogy a Simpson család című népszerű animációs sorozatban is volt egy olyan rész, ami kísértetiesen hasonlított a mostani szituációra. Az egyik 1993-as epizódban egy Japánból indult vírus terjedt el a szereplők otthonában, Springfieldben is, amit a sorozatban oszakai influenzának neveztek el, és több hasonlóságot is mutat a koronavírussal.

Halálos koronavírus járvány pusztított egy 2018-as koreai sorozatban

Sokak szerint Dean Koontz A sötétség szeme című könyvében is előre jelezte a koronavírus-járványt. Az 1981-ben megjelent regény ugyanis egy Wuhan-400 nevű vírus terjedéséről szól. De a 2011-es Fertőzés című filmben is szinte pontosan ugyanazt dolgozza fel, ami most a való életben történik. Most újabb “koronavírust” megjósoló fiktív műre találtak rá: egyesek szerint egy 2018-ban megjelent koreai sorozat már előre jelezte, mi fog történni nálunk 2020-ban.

A My Secret Terrius című sorozat a Netflixen debütált, eddig 32 része jelent meg. A 10. epizódban van egy olyan jelenet, ami felborzolta a kedélyeket: egy orvos arról beszél, hogy megjelent egy vírus, amit egészen konkrétan koronavírusnak nevez, amely a légzőrendszert támadja meg, és akár 14 napig is lappanghat a szervezetben. A doktornő azt is elmondja, hogy egyelőre nincs ellenszer rá, mert nagyon nehéz ilyet előállítani. A sorozatban azonban egy olyan mutáns vírusról van szó, amit mesterségesen “manipuláltak”, hogy halálossá tegyék. A szereplők arról beszélnek, hogy

egy “biokémiai terrorista támadást” akartak elérni a vírus terjesztésével, amit úgy fejlesztettek, hogy 90 százalékos legyen a halálozási rátája. Ahogy azonban a Snopes is rámutat, ez a valóságban egyszerűen lehetetlen.

Több pontban megcáfolták, hogy miért nem kell messzemenő következtetéseket levonni a dél-koreai sorozatból:

– A most terjedő vírus nem A koronavírus, hanem EGY típusa a koronavírusoknak. A SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) és a MERS (közel-keleti légúti koronavírus) betegségeket is egy-egy koronavírus okozta.

– A COVID-19 kórokozó nem egy mesterségesen létrehozott biokémiai fegyver (bár sok összeesküvés-elmélet ezt állítja). Jelenleg lehetetlen egy vírust szándékosan halálossá “tenni”.

– A sorozatban terjedő koronavírusnak 90 százalékos a halálozási rátája, amit ráadásul “mesterségesen” értek el. A valóságban a COVID-19 okozta betegség halálozási rátája sokkal alacsonyabb. Olaszországban 11 százalékos volt, ami viszonylag magasnak számít, de Dél-Koreában, ahol a rengeteg tesztelésnek köszönhetően gyorsabban és szélesebb körben ki tudták szűrni a fertőzötteket, alig több mint 1 százalék volt ez az arány.

Fertőzés (Contagion – Steven Soderbergh; 2011) – Kritika

(Forrás: Szeretlek Magyarország)


Article Tags: · · ·